Jedina mu pomagala

Žele kazniti pedijatricu malog Gabrijela, Metkovci se digli na noge: “Kakva je ovo država”

Portal Novilist.hr

dr. Ksenija Kaleb / Foto Facebook

dr. Ksenija Kaleb / Foto Facebook

Puna podrška ženi, majki, kraljici. Drži se Ksenija, jedna je od poruka podrške, nakon najava da bi se krivnja za smrt Gabrijela mogla svaliti na njegovu pedijatricu



METKOVIĆ Građani Metkovića zgroženi su najavama da bi jedina kažnjena u slučaju smrti dječaka Gabrijela zbog liječničke pogreške trebala biti njegova pedijatrica Ksenija Kaleb. Drže je jedinom liječnicom koja je Gabrijelu htjela pomoći.


Za 14 siječnja najavili su prosvjed podrške Kseniji Kaleb na kojem ujedno namjeravaju poslati kritiku nadležnim institucijama.


– Nažalost, ovih dana u našem se gradu odvija film mučnog i tužnog sadržaja. Loši scenaristi i još gori redatelji glavnu protagonisticu, ružno je to reći, pribijaju na stup srama.


Sramite se svi




Sramite se svi vi koji mislite izrežirati film kako vama paše. Ako je itko moralna vertikala u cijeloj priči onda je to naša pedijatrica koja se na nesebičan i human način posvetila malim bićima na koja smo mi najviše osjetljivi – djeci.


I sve dok ne promjenite sadržaj i kraj ove ružne priče građani Metkovića će se pitati: “Kakva je ovo država”.


Do tada puna podrška ženi, majki, kraljici. Drži se Ksenija, jedna je od poruka podrške koju građani Metkovića objavljuju na društvenim mrežama.


Hrvatska liječnička komora od javnosti taji imena liječnika kod kojih su pronađeni propusti u slučaju smrti dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića. No, Index je od izvora koji je morao ostati anoniman doznao da Komora najviše tereti liječnicu Kseniju Kaleb, pedijatricu Doma zdravlja Metković, koja je jedina odmah primila i pregledala dječaka nakon što su ga odbili primiti na Hitnoj i u ordinaciji drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka.


Komora najviše zamjera dr. Kaleb


Istovremeno, doznaje Index, Komora ne tereti drugog pedijatra koji nije primio dječaka, niti njegovu medicinsku sestru koja je ocu poručila da imaju gužvu i da ode na Hitnu (iako su ga s Hitne to isto jutro poslali pedijatru). Nadalje, Komora propust ne vidi u stalnom vraćanju dječaka s Hitne. Također ne vide ništa sporno što je dijete odvezeno helikopterom na koji se čekalo sat i 20 minuta, a brže bi stigao kolima Hitne pomoći.



Komora je u nalazu najviše zamjerila dr. Kaleb, koja je jedina u Metkoviću pomogla nesretnom dječaku. Zamjeraju joj što nije ostala na Hitnoj s dječakom te mu odmah u ordinaciji nije dala kisik i infuziju.


A ona ga je, upravo misleći na dobrobit djeteta, odvela u 30 sekundi udaljenu Hitnu da bi mu se to sve isto brže dalo jer je Hitna opremljena za hitne slučajeve. Nadalje, u pedijatrijskoj ambulanti ne postoji defibrilator koji je možda mogao zatrebati u reanimaciji životno ugroženog djeteta, a na Hitnoj postoji jer je ona jedina opremljena za liječenje životno ugroženog pacijenta. I na koncu, jedino ga je Hitna pomoć mogla prebaciti u splitsku bolnicu.


Gdje je tu pošteno i ispravno postupanje?


Komora je propust našla i kod liječnice s Hitne koja je malenog Gabrijela primila u nedjelju u noći i poslala kući te kod liječnice koja je dječaka otpremila na helikopter a da mu pritom nije dala dovoljno kisika i infuzije. No, navodi Index, najveći propust vide kod dr. Kaleb.


Odvjetnik dr. Ksenije Kaleb Antonio Volarević drži da su u nalazu HLK izostala načela svakog poštenog i pravno ispravnog postupanja. Ističe kako nalaz Komore ne drži valjanim i objektivnim.


“U Pravilniku o stručnom nadzoru Hrvatske liječničke komore na žalost nigdje nije propisano da Komisija za stručni nadzor provodi nadzor objektivno, nepristrano i jednako prema svim liječnicima koji su subjekti nadzora. Pri donošenju ocjene o ispravnom ili neispravnom postupanju nužno je da se nadzorno tijelo na jednak način odnosi prema svakom subjektu nadzora i nužno je da se svaki dokaz – koji ide u prilog i koji ne ide u prilog subjektu nadzora – cijeni jednakom, objektivnom mjerom”, rekao je za Index odvjetnik Volarević.


“Na žalost, ta osnovna načela svakog poštenog i pravno ispravnog postupanja izostala su i u nalazu Hrvatske liječničke komore izrađenom povodom izvanrednog nadzora liječnika koji su pružali ili trebali pružiti neposrednu zdravstvenu zaštitu sada pok. Gabrijelu Bebiću”, dodao je Volarević.