Pojeftinjenje preko noći

Zbrka u Banskim dvorima: Vlada usvojila jedne cijene dokumenata, na webu objavila sasvim druge

Jagoda Marić

U petak ujutro, samo 24 sata nakon Vladine sjednice, na njezinim se internetskim stranicama pojavio novi tekst uredbe koji se umogome razlikuje od onoga kojeg je Vlada usvojila dan ranije i kojeg su mediji predstavili javnosti



ZAGREB Iako je Vlada u četvrtak na svojoj sjednici usvojila Uredbu o tarifi upravnih pristojbi koja donosi između ostalih i niže cijene upravnih pristojbi za izradu putovnica ili vozačkih dozvola, te izdavanje brojnih rješenja i dozvola što ih izdaje državna uprava, te su pristojbe preko noći još dodatno pojeftinile. Naime, u petak ujutro, samo 24 sata nakon Vladine sjednice, na njezinim se stranicama pojavio novi tekst uredbe koji se umogome razlikuje od onoga kojeg je Vlada usvojila dan ranije i kojeg su mediji predstavili javnosti.


Oprez do objave


Uz ogradu da do objave uredbe u Narodnim novinama treba biti oprezan, jer tko zna hoće li se pojaviti neka nova verzija, čini se da će izrada putovnica od 1. siječnja biti jeftinija 35 kuna, a na 20 kuna, kako se to moglo zaključiti iz prve verzije uredbe, pa će umjesto dosadašnjih 390 kuna koštati 355 kuna. No, novi tekst uredbe donosi još veće pojeftinjenje žurne izrade putovnice. Ona je do sada koštala 685 kuna, od čega 465 kuna otpada na same troškove izrade putovnice, koji i dalje ostaju isti. No, država smanjuje upravnu pristojbu na 140 kuna, pa će žurna izrada putovnice ubuduće koštati 605 kuna, 80 kuna manje nego prije.


Jeftinije će biti ishoditi i rješenje za primitak u hrvatsko državljanstvo i to za 450 kuna, a za čak 1.080 kuna manje nego do sada Hrvatska će svojim državljanima odobravati otpust ili odricanje od hrvatskog državljanstva. Uz to, u novoj verziji nema upravne pristojbe koja bi se naplaćivala na izvatke iz matice rođenih, umrlih ili vjenčanih.




Kako je moguće da se preko noći promijenio tekst uredbe i koja je zapravo prava uredba te jesu li ministri svoj glas dali uredbi koja je objavljena dan ranije na službenim stranicama Vlade ili novoj, koja se pojavila 24 sata nakon što je izglasana, pokušali smo doznati u Vladi.


Prava verzija


Tamo su nam objasnili da je pravi tekst uredbe onaj koji je u petak ujutro objavljen na Vladinim stranicama, da su taj prijedlog, onaj s jeftinijim pristojbama, ministri i izglasali i da će taj tekst uredbe biti i objavljen u Narodnim novinama i krenuti u primjenu od 1. veljače.Objasnili su nam i da je krivi tekst objavljen zabunom zbog određenih tehničkih problema.

Naši sugovornici iz pojedinih ministarstava, koji su radili na dogovoru među resorima oko novih tarifa, ističu da bi to mogla biti prava verzija događanja jer su se cijene pristojbi dogovarale do posljednjeg trenutka, odnosno i dan prije sjednice Vlade, da su se u hodu mijenjale, jer pojedina ministarstva nisu lako pristajala na snižavanje pristojbi, pa je konačna verzija očito u Ministarstvu financija načinjena u posljednji trenutak. Posljedica je da je u jednom trenutku u Vladi završio elektronički zapis neke radne verzije.