Autor šokiran reakcijom

Zbog sporna tri prsta uklonjen mural s umaške škole; Milić: Mural nije imao veze s nacionalizmom

Tihomir Ponoš

Uklonjeni mural

Uklonjeni mural

Moja poruka bila je poruka življenja, poruka kako biti savjestan građanin, a nikakva politička poruka, kazao nam je Miron Milić, autor uklonjenog murala na umaškoj školi 



 Stribor Filić  predsjednik Udruge »Manufaktura snova« kaže da ne vidi ništa sporno u Milićevom muralu koji je naprasno prebrisan.


– Dapače,  jako smo ponosni na mural. Iako je svakoj jedinki sloboda da nečije djelo protumači na svoj način, poslana poruka je dobra poruka koja će, nažalost, umjesto na školi, živjeti isključivo u online svijetu,  naglašava Filić.



– Apsolutno nikakav nacionalizam, nikakva mržnja nisu bili u pitanju, rekao nam je Milić i dodao da ni jedan njegov mural ili drugi rad nisu uklonjeni uz ovakvu argumentaciju, a posljedica svega toga je za njega i »čudan osjećaj«. Milić ne namjerava davati nikakve političke izjave niti politizirati odluku o uklanjanju njegova murala, tek je zaključio da je mural uklonjen vrlo ishitreno i pod nekavim pritiskom za kojeg ocjenjuje da je »pritisak desnice, vidim da ne popuštaju«. 


Poruka je ispisana na engleskom jeziku jer je Umag snažno turističko središte, engleski je obvezatan jezik u hrvatskim osnovnim školama, poruka je, budući da je ekologija globalna tema, i globalno usmjerena. Ta poruka, zbog bizarne odluke ravnatelja Vidovića, prema njegovim riječima potaknute telefonskim pozivima građana koji su prosvjedovali zbog tri prsta, nakon samo dva dana opstala je još jedino na fotografijama u virtualnom svijetu interneta. Milić je, pak, na svom facebook profilu napisao »sljedeći zid, molim«.