Loše procjene

Zbog slučaja sisačke županice pod povećalom i Porezna uprava?

Danko Radaljac

Tužiteljstvo i policija, neslužbeno doznajemo, provjeravaju i rad sisačke ispostave Porezne uprave, zbog potencijalne sumnje da su namjerno povećali vrijednost zgrade Hitne pomoći, ali i zbog procjene privatne imovine Marine Lovrić Merzel



ZAGREB  Sisačka županica Marina Lovrić Merzel nastavak istražnog postupka koji USKOK provodi protiv nje odradit će u pritvoru. Sutkinja istrage Jadranka Mandušić jučer je odlučila kako se zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela udovoljava USKOK-ovom traženju pritvora. 


Lovrić Merzel se tereti za ukupno pet kaznenih djela kojima je Županiju oštetila za nešto manje od deset i pol milijuna kuna.


Jedna od točaka optužnce je kupnja zgrade za Zavod za hitnu medicinu u Sisku, a što je Županija platila 9,8 milijuna kuna Lav autu Popec. Zbog tog kaznenog djela uhićen je i vlasnik tog poduzeća Bernard Popec. U USKOK-u smatraju kako je ovim poslom Županija oštećena za najmanje četiri milijuna kuna.





1 Neosnovano isplaćivanje naknade članovima Savjeta županice – šteta 6 milijuna kuna


  2 Kupnja nekretnine za Zavod za hitnu medicinu po cijeni znatno većoj od stvarne – šteta 4,2 milijuna kuna   3 Na štetu Županije raskinut dogovor o prodaji Cesta Sisak drugom društvu – 200 tisuća kuna   4 Pokrivanje privatnih troškova (proslave rođendana i nabave prehrambenih artikala) – 35 tisuća kuna   5 Pokrivanje privatnih troškova službenom karticom – 136 tisuća kuna 


 Porezna uprava u Sisku prilikom kupoprodaje sporne zgrade za potrebe Zavoda za hitnu medicinu izradila elaborat prema kojem je vrijednost tog objekta čak i viša od na kraju plaćenih 9,8 milijuna. Zbog toga, kako se neslužbeno saznaje, tužiteljstvo i policija provjeravaju i rad te ispostave Porezne uprave, zbog potencijalne sumnje da su namjerno povećali vrijednost zgrade, kako kupoprodajni ugovor na kraju ne bi bio pretjerano sumnjiv.


 Podsjetimo, zgrada auto-salona od 1.100 četvornih metara prodana je Županiji za cijenu od 9,8 milijuna kuna. Lovrić Merzel svakako neće ići u korist što je Županijska skupština već prije donijela odluku da se zgrada Zavoda izgradi unutar kompleksa Opće bolnice Sisak, što su promjenili kad se u čitavu priču upleo Lav auto Popec. Na koncu, sama zgrada auto-salona bila je plaćena nešto više od  8.900 kuna po četvornom metru, a USKOK smatra kako je ta cijena za oko 45 posto previsoka. Iako će na kraju tu najbitniji biti elaborati vještaka, koji će se morati izjasniti o cijenama nekretnina u Sisku, nije zgoreg usporediti stanje s prodajom danas. Naime, igrom slučaja trenutno je u Sisku na prodaju još jedan auto-salon. Radi se o nešto manjem objektu, od 676 kvadratnih metara, također s pripadajućim parkingom. Prodaja za taj auto-salon oglašena je po cijeni od 390 tisuća eura, što znači da je u konačnici cijena “kvadrata” tog auto-salona 4.270 kuna. 


Odluku o kupnji spomenute zgrade je 20. travnja 2012. donijela Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije, a potpisao ju je predsjednik skupštine Željko Kardaš (HSP). U odluci objavljenoj u službenom glasilu Sisačko-moslavačke županije, navodi se da se u cilju osiguranja zgrade za potrebe Zavoda za hitnu medicinu prihvaća ponuda »Lav auto – Popec« d.o.o. iz Siska, da je ukupna cijena 9,8 milijuna kuna i da se županica ovlašćuje da zaključi kupoprodajni ugovor. Za tu su odluku glasovala 32 vijećnika, nitko nije bio protiv niti suzdržan. Ali, nisu svi bili u dvorani kad se glasovali. Petero HSS-ovaca na čelu s Marijanom Petir izašli su prije glasovanja, zato što nije usvojen njihov prijedlog da se ta točka skine s dnevnog reda. Ta je prijedlog dobio tek šest glasova. U zapisniku sjednice piše da je Marijana Petir govorila da je je protuzakonito bez javnog natječaja kupiti nekretninu od privatnika za 9,8 milijuna kuna. Nedvosmisleno je pritom upozorila da će, ako odluka ipak prođe, »o tome obavijestiti nadležne službe«.


 – Rekla sam tada da ću odmah otići u Državno odvjetništvo i sve prijaviti. Nisu me ozbiljno shvatili i usvojili su tu odluku. Onda smo mi 25. travnja otišli u DORH i predali im svu dokumentaciju, kazala nam je jučer Marijana Petir.


 Županica joj je na skupštinskoj sjednici odgovorila da je zgrada hitna pomoć u Sisku već 20 godina »ravna šupi«, da javni natječaj nije potreban i da postoje sve nužne procjene. Mislila je na procjenu Porezne uprave Sisačke županije o tržišnoj vrijednosti auto kuće, koju je sama zatražila 22. ožujka 2012. Svoju nekretninu je županiji, naime, sam ponudio Bernard Popec i to za 9,8 milijuna kuna, nakon što je iz medija doznao da se traži nova zgrada za hitnu pomoć. »Na temelju usporednih podataka o kretanju tržišnih cijena sličnih nekretnina s približno istog područja u približno isto vrijeme, tržišna vrijednost za ovu nekretninu iznosi, za poslovni prostor osam tisuća kuna po četvornom metru, a za građevinsko zemljište 100 kuna po četvornom metru«, piše u procjeni Porezne uprave. Kad su sve zbrojili, došli su do podatka da je tržišna vrijednost 10.051.368 kuna i to je potpisala voditeljica ispostave Porezne uprave u Sisku.


 Prave rasprave unutar točke dnevnog reda o ovoj odluci nije niti bilo. Pročelnica Jadranka Bertović istaknula je važnost ove investicije, a predsjednici tri skupštinska odbora iznijeli su pozitivna mišljenje tih tijela. Sve je, dakle, bilo provedeno na, barem naizgled, transparentan način. Međutim, DORH je u međuvremenu angažirao sudskog vještaka koji tvrdi da je tržišna vrijednost zgrade mogla biti puno manja, za četiri milijuna kuna. 


Državno odvjetništvo ne sumnja samo u procjenu sisačke porezne uprave kad je riječ o vrijednosti spomenutog auto salona nego i u vezi s imovinom Marine Lovrić Merzel. Kako neslužbeno doznajemo, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić o tome je pisao ministru financija Slavku Liniću, u čijoj je nadležnosti porezna uprava. Bajić smatra da je porezna ispostava u Sisku prenisko procjenila imovinu županice, pa su zatražili novu procjenu. Linić mu je izašao u susret i sada je bjelovarska porezna uprava zadužena za procjenu vrijednosti Marine Lovrić Merzel.