Predsjednica ne dolazi na otvaranje radova na Čiovskom mostu

Zbog neodgodivih obaveza Grabar-Kitarović ne može uskladiti raspored s premijerom Milanovićem

Irena Frlan Gašparović

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Prema neslužbenim informacijama, u Vladi su bili spremni prilagoditi se i dogovoriti i neki drugi datum za obilazak, ako 17. travnja predsjednici ne odgovara



U obilazak gradilišta budućeg mosta kopno-Čiovo ovoga petka premijer Zoran Milanović otići će, po svemu sudeći, bez predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. U Vladi planiraju da premijer Milanović i resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić obiđu spomenuto gradilište u petak, 17. travnja, budući da su u Hrvatskim cestama predložili upravo taj datum jer bi tada trebala krenuti sljedeća faza radova. 


  No, Milanović je početkom prošlog tjedna, nakon sjednice Vijeća za obranu, pozvao i predsjednicu Grabar-Kitarović da sudjeluje u obilasku projekta čija se realizacija sufinancira iz fondova Europske unije. Prema neslužbenim informacijama, u Vladi su bili spremni prilagoditi se i dogovoriti i neki drugi datum za obilazak, ako 17. travnja predsjednici ne odgovara. Na naš upit hoće li predsjednica prihvatiti premijerov poziv i odgovara li joj predloženi datum, u Uredu predsjednice prošlog su nam tjedna odgovorili da termin 17. travnja »nije moguć« jer predsjednica toga dana ima druge, unaprijed dogovorene obveze.


Prema informacijama s internetske stranice austrijskog predsjednika, upravo u petak održava se neformalni sastanak šefova država Austrije, Slovenije i Hrvatske. Na pitanje hoće li onda predložiti neki drugi datum, na Pantovčaku su nam tada kazali da sve ovisi »o usklađivanju rasporeda«. Podsjetimo, u veljači ove godine i trogirski je gradonačelnik Ante Stipčević bio najavio da će pozvati predsjednicu na svečanost početka radova na mostu, a ona je tada za Slobodnu Dalmaciju izjavila da će rado doći.  

Čini se, međutim, da od usklađivanja rasporeda predsjednice i premijera, barem kad je u pitanju odlazak na lokaciju budućeg mosta, neće biti ništa. Kako doznajemo u Vladi, premijer i ministar u petak idu na gradilište, a što se tiče predsjednice, u Banskim dvorima neslužbeno kažu da »još nemaju povratnu informaciju« s Pantovčaka, odnosno da ne znaju hoće li predsjednica doći ili ne, ali da poziv i dalje stoji.