Škveru NCP posao zbog dobrih odnosa s Jugoslavijom

Zbog Tita i nesvrstanih Gana u Šibeniku gradi svoju – ribarsku flotu

Zorana Deljanin

Gradnja ribarske flote za Ganu jedan je od najvećih izvoznih poslova u Hrvatskoj, i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora, kazao je vlasnik  NCP-a Goran Prgin



ŠIBENIK Šibensko brodogradilište NCP dogovorilo je 50 milijuna eura vrijedan posao gradnje ribarske flote za Republiku Ganu. Visoko izaslanstvo Gane predvođeno zamjenikom ministra ribarstva i razvoja akvakulture Hon Aquinas Quansahom doputovalo je danas u Šibenik, a nakon sastanka sa vlasnikom NCP-a Goranom Prginom, gradonačelnikom Željkom Burićem i županom Goranom Paukom najavili su da je posao gradnje 20 ribarskih brodova tek početak gospodarske suradnje.


– Ovdje smo kako bi razvijali suradnju na području ribarstva, ali i poljoprivrede. Razlog suradnje s Hrvatskom je činjenica da je Gana imala izvrsnu suradnju s Jugoslavijom. Naš predsjednik je bio veoma blizak sa Josipom Brozom Titom, smatrali su se suborcima i prijateljima i zajedno su se borili za slobodu nesvrstanih. Nadam se da će se suradnja biti uspješna i plodonosna za obje strane i da će se i dalje razvijati ne samo u smislu razmjene proizvoda, nego i znanja i iskustava – kazao je Quansah dodavši da su otvoreni i za druge poslove u Šibeniku i Hrvatskoj te se nadaju tijesnoj suradnji.


Vlasnik NCP-a Goran Prgin naglasio je da će gradnja ribarske flote za Ganu biti jedan od najvećih izvoznih poslova u Hrvatskoj.




– Naša delegacija je dva puta bila u Gani, a danas smo posao i službeno dogovorili te se uskoro očekuje potpisivanje ugovora. Posao je vrijedan oko 50 milijuna eura, a brodovi će se graditi sljedeće četiri godine. U NCP-u će zahvaljujući ovom poslu biti zaposleno između 50 i 70 novih radnika. Gana je ogromno tržište, brzorastuća zemlja u Africi sa stopom rasta BDP-a od 11 posto. Osim ribarske flote, zainteresirani su i za prilagođene brodove za ribogojilišta te katamarane za prijevoz roba po svojim rijekama, rekao je Prgin.


Predstavnici Gane prvi posjet Šibeniku iskoristili su ne samo za razgovore o gospodarstvu već i za obilazak grada. Quansah je kazao da je impresioniran Šibenikom pa su obje strane izrazile želju za kulturnom suradnjom i bratimljenjem gradova Šibenika i Mfantsimana.