Tribina u HND-u

Zbivanja u Novom listu nisu eksces, u pitanju su sloboda riječi i mišljenja

Tihomir Ponoš

Naša uprava ne radi ništa da kompenzira krizu tiskanih medija. Uprava nije radila ništa nego je samo rezala. Knežević je držao ljestve i Ježiću i Faggianu, kazao je predsjednik sindikata u Novom listu Marinko Glavan



ZAGREB  Glavni uzrok stanja u Novom listu je neodgovorno vlasništvo i odnos Novog lista i vlasnički povezanih društava. Rečeno je to na 22. tribini Novinarska srijeda održanoj u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva na temu »Kakva je budućnost Novog lista«.


U Novom listu realnost i bilančno stanje očito nisu usklađeni. Predsjednik uprave Novog lista kazao je da tvrtka deveto tromjesečje uzastopce pozitivno posluje, a problem je »nedovoljna mogućnost naplate prihoda koji ovise o članicama grupacije«.


U posljednja dva mjeseca pogoršana je likvidnost »Glasa Istre« i zato je došlo do kašnjenja plaća, ustvrdio je Gordan Knežević, koji »vjeruje da će Glas Istre pronaći načina kako da poboljša likvidnost i brže uplaćuje sredstva Novom listu«.




Knežević je ustvrdio i da tvrtka nije visokozadužena: bankama duguje nešto više od 13 milijuna kuna dugoročnih kredita s povoljnim kamatama, a osim toga je i jamac tvrtki Glas Istre trgovina u iznosu od devet milijuna kuna. Sindikalni povjerenik u Novom listu Marinko Glavan zaključio je da »čujemo da firma odlično posluje, a nismo dobili plaće«. 



Raspravljalo se i o novinarskim slobodama i utjecajima na Novi list. Mijić je ustvrdio da ni Ježić ni Faggian nisu utjecali, odnosno ne utječe na uređivačku politiku, a na tu politiku ne utječe ni politika. Erik Fabijanić, predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije, nekadašnji novinar, konstatirao je da su danas, kada je riječ o slobodi medija, mnogo veća opasnost od politike oglašivači. Fabijanić je kazao da bi bilo iznimno dobro kada bi postojao nacionalni kolektivni ugovor za medije jer tada bi se znali uvjeti poslovanja u medijima.



Nova »kutlizacija«


Za glavnog urednika Novog lista Branka Mijića osnovni problem su neodgovorni vlasnici i Uprava koji ne znaju upravljati ni tvrtkom ni medijima. Ustvrdio je kako se mislilo da je »kutlizacija«, odnosno prelijevanje iz šupljeg u prazno prošlost. No, danas tvrtke Alberta Faggiana duguju novac Novom listu kojem je vlasnik Albert Faggian. 


  – Ispada da Novi list ruši netko iznutra, a mi tome ne možemo stati na kraj bez političkog pritiska kakvog smo pokrenuli posljednjih dana, kazao je Mijić. 


  On se nada da je nemoguće da u 2014. godini medijska kuća u Hrvatskoj ovako bude uništena, jer što je onda tek s malim tvrtkama koje nemaju mogućnost pritiska. Sve što se zbiva u vezi s Novim listom za Mijića nije slučajno. U pitanju su sloboda riječi i mišljenja u Hrvatskoj, smatra on. Zbivanja u Novom listu nisu pojedinačni eksces, sve ima strategiju i posljedice, a ovo su posljedice, kazao je Mijić aludirajući na aktualno stanje u Novom listu. 


  Glavan je naveo da je politika odgovorna jer je omogućila da ljudi poput Faggiana i Roberta Ježića budu vlasnici medija, a osnovni je problem Novoga lista odnos tvrtke i vlasnički povezanih društava. Na tribini je bilo riječi i o široj krizi tiskanih medija. Ustvrdio je da bi eventualno gašenje Novog lista bilo pogubno po Rijeku, jer nakon što je izgubljena industrija, izgubljene bi bile i novine i »prestali bi biti grad, prestali bi biti građani«. Mijić, ipak, nije pesimist. Optimistično je zaključio da Novi list neće propasti i procijenio je da će se stanje srediti tako što će Novi list dobiti novog i odgovornog vlasnika.  

»Istočni grijeh«


– Naša uprava ne radi ništa da kompenzira krizu tiskanih medija. Uprava nije radila ništa nego je samo rezala, rezala, rezala, a sukna ponestaje. Knežević je držao ljestve i Ježiću i Faggianu, a posljednjih dana je stao na stranu radnika, rekao je Glavan koji je zahvalio svim medijima koji posljednjih dana prate zbivanja u Novom listu. O Albertu Faggianu je govorio i Paulo Gregorović sindikalni povjerenik u Glasu Istre. 


  – Ne znamo pravo stanje stvari kada je riječ o zaduženosti Faggianovih tvrtki. On masovno uzima kredite i opterećuje ih jamstvima, kazao je Gregorović. Naveo je slučaj »Puljanke«, Faggianove tvrtke koja je završila u predstečajnoj nagodbi u koju je krenula s prijavljenih 180 milijuna kuna duga, a zasad se pokazalo da, zajedno s jamstvima, ta tvrtka duguje više od 600 milijuna kuna. Uz ostalo, saznali smo i da je Glas Istre jamac za neke kredite »Puljanki«, kazao je Gregorović. 


  Bilo je govora i o historijatu prodaje Novog lista od 2008. godine. Predsjednik Ogranka Hrvatskog novinarskog društva u Novom listu Denis Romac zaključio je da je prodaja Novog lista Robertu Ježiću bila istočni grijeh.


O tome je razdoblju kritički govorio kolumnist Novoga lista Boris Pavelić prema kojem je tada u novinama uvedena cenzura koja se manifestirala zabranom pisanja nizu autora koji su u Novi list došli iz Feral Tribunea. 


  – Tada naša vjerodostojnost nije izgubljena, ali je okrnjena, izjavio je Pavelić. 


  Organizatori tribine kazali su da su više puta zvali Alberta Faggiana da i on dođe i gostuje na tribini, ali bezuspješno.