Prvi sastanak

Zastupnici manjina: Nastupamo zajedno u pripremi mogućeg sporazuma s novom vladom

Hina



 Izabrani zastupnici nacionalnih manjina održali su u srijedu prvi sastanak vezan uz formiranje zajedničkog saborskog kluba, nakon kojega su izvijestili kako je dogovoreno da će svih osmero manjinskih zastupnika nastupati zajednički i pripremiti platformu mogućeg sporazuma s budućom vladom.


»Danas je održan prvi sastanak izabranih zastupnika nacionalnih manjina. Dogovorili smo se da ćemo zajednički nastupati i pripremamo platformu mogućeg sporazuma. Odradili smo određeni nacrt, sutra nastavljamo s našim radom, a onda ćemo vidjeti za nastavak suradnje«, kazao je novinarima zastupnik češke manjine Vladimir Bilek.


Upitan koje će uvjete za suradnju postaviti manjinski zastupnici, odgovorio je da je riječ o pravima nacionalnih manjina i programskoj platformi. »Moramo se uskladiti s budućom vladom i to mora postati dio programa hrvatske Vlade«, rekao je Bilek. Uvjeren je da će zajednički program zastupnici nacionalnih manjina usuglasiti ovih dana.Zastupnici nisu razgovarali o mogućoj suradnji s novom vladom, no Bilek je napomenuo kako se zna tko je relativni izborni pobjednik s kojim će manjine razgovarati na temelju zajedničke platforme. Potvrdio je i da je bilo kontakata s predstavnicima HDZ-a. »Određeni kontakti su bili s njihove strane prema nama, kao i drugih stranaka. Vjerujemo da ćemo se dogovoriti, ali mi prvo moramo postaviti svoju platformu«, rekao je.Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je, pak, kako ima određene zamjerke prema HDZ-u, ali i poručio kako će se prilagoditi stavu drugih manjinskih zastupnika. Zastupnici nisu htjeli govoriti o detaljima buduće programske platforme, pa ni o tome hoće li se među uvjetima naći i puna primjena prava manjina na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika u sredinama u kojima ostvaruju to pravo.»Pustimo da odradimo platformu, nakon toga ćete vidjeti dokumente i prijedlog sporazuma i onda ćemo moći vidjeti nešto više«, poručili su.