Odluke tek poslije Vlade

Zašto je odgođena odluka o Crnoji: Najviše se kolebao Karamarko, boji se reakcije članova HDZ-a

Portal Novilist.hr

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Neslužbene informacije su govorile da se u Banskim dvorima traži pravna podloga za stajalište da Crnoja nije učinio ništa protuzakonito u vezi sa zemljištem, kreditom i prijavom prebivališta u Samoboru na adresu na kojoj ne živi



Odluka o sudbini ministra branitelja Mije Crnoje bit će objavljena nakon sjednice vlade u četvrtak, a sam Crnoja neće biti na toj sjednici, doznalo se iza jedan sat poslije ponoći iz vladinih izvora.


Tijekom 11-osatnog sastanka u Banskim dvorima na kojem su bili premijer Tihomir Orešković, dvojica potpredsjednika vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov te sam ministar Crnoja, sudionici sastanka razgovarali su o situaciji nastaloj nakon objavljivanja u javnosti informacija koje Crnoju povezuju s aferama.


Premijeru za odluku nije bio dovoljan jutarnji razgovor s Crnojom, ali na drugom, maratonskom sastanku osim njega i Crnoje bili su i prvi ljudi koalicije, Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Dodatnu dimenziju ovoj priči dao je svojom izjavom glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, koji je i prije popodnevnog sastanka, dakle konačne premijerove odluke, rekao novinarima da će prema njegovim informacijama Crnoja zadržati ministarsku poziciju. Time je napravio dodatni pritisak na Karamarka, koji se navodno, svjestan kako bi ekspresna Crnojina smjena vrlo loše odjeknula među članstvom i pristalicama HDZ-a, najviše kolebao s tim u vezi.




Tijekom poslijepodneva i večeri stizale su proturječne vijesti o Crnojinom statusu. Jedna od njih sugerirala je da je Brkić, čiji je Crnoja navodno bio kandidat za ministra, s pravom optimističan. Naime, neslužbene informacije su govorile da se u Banskim dvorima traži pravna podloga za stajalište da Crnoja nije učinio ništa protuzakonito u vezi sa zemljištem, kreditom i prijavom prebivališta u Samoboru na adresu na kojoj ne živi. To bi značilo da premijer, koji je Crnoju odabrao između tri ponuđena kandidata, i dalje stoji iza njega. Neki naši sugovornici iz redova parlamentarne većine tvrdili su da premijer želi dobiti Crnojinu ostavku, umjesto da ga on sam smijeni.


U suprotnom bi ispalo da je popustio pred ultimatumom predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji mu je dao rok od 24 sata da smijeni Crnoju ili će SDP uputiti u Sabor zahtjev za glasanje o nepovjerenju ministru branitelja. Kad bi se o toj SDP-ovoj inicijativi doista raspravljalo u Saboru, premijer Orešković morao bi na sjednici braniti Crnoju od svih kritika i optužbi opozicije.