Ogulinska bolnica

Zaražena časna sestra u Ogulinu: U desetak dana u više navrata je dolazila u bolnicu. Kad su je testirali, bila je pozitivna

Hina

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U više navrata tijekom posljednjih 10-tak dana zbog respiratornih tegoba dolazila u ogulinsku hitnu službu te je bila i na rendgenskom pregledu, no hospitalizaciju je odbijala. 



KARLOVAC – U Karlovačkoj županiji ukupno je 19 oboljelih od koronavirusa, a među njima je i časna sestra iz Ogulina kojoj je infekcija potvrđena sinoć nakon čega je 16 medicinara završilo u samoizolaciji, potvrdio je ravnatelj ogulinske bolnice Josip Zorko koji je i sam u kućnoj izolaciji.


Zorko je rekao Hini kako je časna sestra u više navrata tijekom posljednjih 10-tak dana zbog respiratornih tegoba dolazila u ogulinsku hitnu službu te je bila i na rendgenskom pregledu, no hospitalizaciju je odbijala. U bolnici je ipak konačno zadržana jučer poslijepodne kada joj je i napravljen test na koronavirus koji se pokazao pozitivnim.


Poduzete su, kazao je, mjere protiv širenja bolesti, obaviješteni su epidemiolozi i policija te županijski Stožer, a pacijentica je danas premještena u Karlovac na odjel Infektologije.




Poziv sudionicima mise 15. ožujka da se jave liječniku


„Pacijentica je kod nas bila u posebnoj prostoriji pod videonadzorom ima upalu pluća te sa 65 godina pomalo spada u rizičnu skupinu. Kaže da je u nedjelju 15. ožujka bila na misi u ogulinskoj crkvi i zato pozivam sve sudionike mise da se telefonom jave svom liječniku“, rekao je Zorko.


Zbog izravnog kontakta s njom prošle nedjelje dr. Zorko se kaže i sam stavio u kućnu izolaciju. On se osjeća dobro te je, dodaje, sastavio listu suspektnih osoba iz bolnice koje je redom zvao da ne dolaze ujutro na posao pa su do 7.30 svi stavljeni u samoizolaciju.


„Pozivam i sve druge koji su bili u bliskom kontaktu s časnom sestrom da budu odgovorni. Slušajmo zdravstvene radnike, jer samo tako ćemo moći suzbiti ovu pošast koja nas je zadesila“, rekao je Zorko.


Ističe i kako funkcioniranje bolnice nije upitno jer su se za takav scenarij pripremili. Dio osoblja koji je kod kuće sada uskače, a Zorko se nada da će svi nakon dvotjedne izolacije biti spremni na rotaciju.


“Ovo sada je za nas malo stresnija situacija, ali ništa posebno”, rekao je.


Načelnik županijskog Stožera Josip Ribar u svom je apelu s tiskovne konferencije u Karlovcu pozvao građane na pridržavanje mjera zaštite od korona infekcije, ali posebno je izdvojio medicinsko osoblje.


Naime, do sada je među 250 osoba u izolaciji devet liječnika i jedna medicinska sestra jer su bili u kontaktu s oboljelima.


Svi su oni dobro, uskoro im istječe rok samoizolacije te će biti testirani i ovisno o nalazu vraćeni na posao, no sada, kaže, slijedi izolacija i djela osoblja u Ogulinu.


„Zdravstveni djelatnici, budite nam vodilja kako se pridržavati mjera zaštite, pa da za vama idemo i svi mi ostali“, rekao je Ribar.


Dodao je da je u proteklih 24 sata policija provjerila pridržavanje mjera samoizolacije 200 osoba i utvrdila dva kršenja“, rekao je Ribar.


U Karlovačkoj županiji 19 zaraženih


U Karlovačkoj županiji je, kako je rečeno, 19 osoba oboljelo od koronavirusa, tri su zbog težeg oblika bolesti u zagrebačkoj Klinici “Fran Mihaljević” od kojih su dvojica na respiratoru.


Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Ervin Jančić rekao je da je od 19 zaraženih, njih devet u karlovačkoj bolnici, a na strogu kućnu izolaciju otpušteno je šestoro pacijenata kod kojih više nema ni povišene temperature niti drugih simptoma bolesti poput produktivnog kašlja ili grlobolje. Kod njih će se test uzorka ponoviti, a bit će u obiteljskoj izolaciji dok ne budu imali dva uzastopno negativna uzorka na koronavirus.


U tranzitnoj su karanteni u Grabovcu trenutno dva vozača kamiona koji će uskoro nastaviti transport roba u inozemstvo i natrag, a u karanteni Muljava kod Vojnića trojici ranije izoliranih građana sinoć se priključila još jedna osoba.


Sve to su ljudi koji kod kuće nemaju uvjete za sigurnu samoizolaciju, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.