Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Zagrebačka skupština

Zamjenom nekretnina s državom Grad Zagreb dobiva Kavanu Corso

Kavana Corso / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Kavana Corso / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2017. u 22:07 2017-12-04T22:07:39+01:00

ZAGREB Zagrebačka Gradska skupština u ponedjeljak je većinom glasova prihvatila sklapanje ugovora o zamjeni nekretnina s državom kojim Grad dobiva Kavanu Corso.

Grad državi daje prostor u Frankopanskoj, koji koristi Ministarstvo financija, vrijedan 10,5 milijuna kuna i zgradu u Ulici Republike Austrije, koju koristi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a procijenjena je na 28,06 milijuna kuna.

Za 38,5 milijuna kuna država će Gradu isporučiti kavanu Corso (29,7 milijuna kuna), prostore na adresi Jurišićeva 1 i 1a koje koristi Turistička zajednica grada Zagreba (6,86 milijuna kuna) te zemljište u Sesvetskom Kraljevcu (2,88 milijuna kuna), na kojem Grad planira izgraditi azil za životinje.

Ukupna vrijednost nekretnina koje daje država veća je za 900.000 kuna i ta će razlika biti riješena prijebojem.

Skupština je do 31. prosinca produžila rok do kojega znanstvenici mogu sklopiti predugovor i tako ostvariti pravo na subvenciju kamata za kupnju stana u Podbrežju, nakon čega bi se, po određenim kriterijima, kupnja omogućila i drugima.

Većina gradskih zastupnika je naime podržala izmjene i dopune Zaključka o subvenciji kamata za kupnju stanova u naselju Podbrežje u svrhu stambenog zbrinjavanja znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu, kao i inicijativu Zagrebačke stanogradnje da se izrade kriteriji prema kojima bi se određenim kategorijama građana dala prednost pri kupnji preostalih stanova u Podbrežju.

Dopunjuje se rok do kada znanstvenik mora sklopiti predugovor o kupoprodaji stana da bi ostvario pravo na subvenciju kamata, kako bi se postupak prodaje stanova znanstvenicima okončao, i to do kraja tekuće godine, 31. prosinca te time omogućilo drugim zainteresiranim građanima da riješe svoje stambeno pitanje kupnjom stana u tom naselju. To, ističe se u obrazloženju, znači da znanstveni novaci, ako dokažu kreditnu sposobnost svakako mogu kupiti stanove i dobiti subvenciju kamate te prije svih imaju pravo prvenstva.

U povjerenstvo Zagrebačke stanogradnje d.o.o. za izradu kriterija i utvrđivanje postupka prodaje stanova u naselju Podbrežje tri predstavnika imenovat će zagrebačka Gradska skupština i tri predstavnika gradonačelnik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.