Slučaj radnika iz Požege

Zakonska bizarnost: Ostao bez plaće jer se na poslu ozlijedio šest dana – prekasno

Gabrijela Galić

Sigurno ima još zakinutih radnika koji nisu ustrajali u traženju svojih prava / Foto  Arhiva NL

Sigurno ima još zakinutih radnika koji nisu ustrajali u traženju svojih prava / Foto Arhiva NL

Takva odredba godinama se primjenjuje i pitanje je koliko je radnika zaposlenih na određeno vrijeme imalo peh pa su se ozlijedili dva, tri ili sedam dana prije no što im je ugovor istekao te tako ostali bez plaće



ZAGREB  Dva dana prije isteka ugovora na određeno vrijeme, radnik iz Požege teško je ozlijeđen na radnom mjestu. Ugovor o radu mu je istekao, novi nije dobio, a iako mu je utvrđena privremena nesposobnost zbog ozljede na radu, nije mogao ostvariti pravo na naknadu plaće u trajanju od najviše 30 dana računajući od dana prestanka radnog odnosa. Posljedica je to dugogodišnje, poprilično diskriminirajuće odredbe Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, prema kojoj radnik koji se ozlijedi na radu ima pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja ukoliko je liječnik utvrdio ozljedu na radu osam dana prije prestanka radnog odnosa.


Takva odredba godinama se primjenjuje i pitanje je koliko je radnika zaposlenih na određeno vrijeme imalo peh kao i radnik iz Požege, pa su se ozlijedili dva, tri ili sedam dana prije no što im je ugovor na određeno vrijeme istekao te su tako ostali bez prava na naknadu plaće.


Ispravljanje pogreške


No, takva vrsta diskriminacije radnika na određeno vrijeme ubuduće se ne bi trebala događati s obzirom da se sporna odreba mijenja s aktualnim izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.





Cijela priča oko izmjena Zakona je moguće i posljedica zastupničkog pitanja Mirele Holy upućenog Vladi još u veljači. Vlada je zastupnici s ovotjedne sjednice poslala odgovor navodeći kako predviđene izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju omogućavaju »otklanjanje navedene situacije« koja nastaje u primjeni sada važećih zakonskih odredbi.



I prije no što je stigao odgovor Vlade, Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, razrađen je članak koji regulira pravo na naknadu plaće radniku koji se ozlijedio na poslu ili je obolio od neke profesionalne bolesti, a u međuvremenu je ostao bez posla. Riječ je o jednom od zakona iz zdravstvenog paketa o kojima se trenutno vodi javna rasprava. I dalje će radnik imati pravo na naknadu plaće najviše 30 dana računajući od dana prestanka radnog odnosa, pod uvjetom da mu je liječnik privremenu nesposobnost utvrdio najmanje osam dana prije dana prestanka radnog odnosa. No, ta se odredba neće odnositi na slučajeve kada je privremena nesposobnost »utvrđena unutar toga roka zbog priznate nove ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti«. Drugim riječima, u budućnosti se ne bi trebale ponavljati situacije poput one koju je prošao radnik iz Požege.


Moguć radni spor


– Drago mi je da će se zakon izmijeniti i da ubuduće radnici neće dolaziti u situaciju u kojoj se našao moj suprug. To je psihička uvreda, ponižavanje – veli nam N.I., supruga radnika iz Požege koja je i potaknula zastupničko pitanje. Suprug joj je radio u jednom požeškom poduzeću koje se u osnovi bavi trgovinom. Iako je diplomirao elektrotehniku, posao u struci nije nalazio. U trenutku kada je tijekom rada ozlijedio nogu i završio na višemjesečnom oporavku, radio je na prijevozu, odnosno dostavi robe. Poslodavac mu je ugovor o radu produžavao svakih 15 dana.  


– Ako bude mogućnosti da se pokrene radni spor, ja ću ga pokrenuti. Neću stati na ovom. No, taj postupak košta, a mi smo u takvoj gabuli od ovih godinu dana iza nas. Znate kako je živjeti s jednom plaćom, troje male djece, kreditom… – navodi supruga radnika čiji je slučaj možda zaslužan za redizajn zakonske odredbe. Njen suprug ni danas u kraju u kojem žive ne nalazi posao, ali ga je našao u Njemačkoj. I to u struci. »U nedjelju putuje«, veli nam N.I., glasno razmišljajući o budućnosti cijele obitelji – živjeti na dvije adrese ili se preseliti za suprugom. Vjerojatno će prevagnuti odlazak.