Okupljanje od 14 sati

Zagreb Pride: Danas koračamo u ime svih obitelji

Hina

»Poručujemo vam još jednom: mi već jesmo obitelji, djecu već imamo i imat ćemo je, bez obzira kako nas nazivali ili htjeli prihvatiti tu životnu istinu ili ne«, navode



ZAGREB – Organizatori Zagreb Pridea jutros su poručili kako današnjom povorkom ponosa LGBT osoba žele pokazati da koračaju u ime svih obitelji, odupirući se svakoj podjeli i diskriminaciji, poniženju i napadu.


»Zadnjih smo tjedana ponavljali da je ovo zemlja za sve nas. Danas u povorci ponosa želimo to i pokazati tako što ćemo svi zajedno – lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne, biseksualne i queer osobe, rame uz rame, s našim strejt roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i prijateljicama – koračati u ime svih obitelji«, ističu u priopćenju.


Navode kako se povorkom pod geslom »Ovo je zemlja za sve nas« žele oduprijeti svakoj podjeli i diskriminaciji, poniženju i napadu, te pokazati da Zagreb Pride ne ide ni protiv koga, »čak ni protiv onih koji nas preziru i mrze i koji bi nas htjeli svesti na građane drugog reda«.




»Ovo je zemlja za sve nas i ova povorka jest za sve nas – koji smo gej ili strejt, lezbijke ili samci, samohrani roditelji ili bračni parovi koji idu na umjetnu oplodnju, za muškarce s vaginom, za žene koje se žele pravedno i jednostavno razvesti, za one koji pišu ćirilicom i za one koji se služe latinicom, za tradicionalne obitelji i za one koji to ne žele biti. Zagreb Pride nikada nikoga ne isključuje i neće, jer smo, naprosto, jedni drugima ljudi«, poručuju iz Zagreb Pridea.


Vladi poručuju kako ne pristaju ni na što ispod priznavanja punog ljudskog i obiteljskog dostojanstva LGBT osoba, slobode i zaštite njihovih obitelji i djece. Ističu kako su se oduvijek borili i nastavit će se boriti, ako bude trebalo i idućih deset godina, za punu bračnu i obiteljsku jednakost svih lezbijskih i gej parova.


»Poručujemo vam još jednom: mi već jesmo obitelji, djecu već imamo i imat ćemo je, bez obzira kako nas nazivali ili htjeli prihvatiti tu životnu istinu ili ne«, navode u priopćenju.


Cijeloj javnosti poručuju kako u svojim zahtjevima ne smiju odustati i dopustiti da mržnja postane obiteljska vrijednost. »Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti«, naglašavaju u Zagreb Prideu.


Početak njihova okupljanja najavljen je danas u 14 sati na Trgu žrtava fašizma, a između 15 i 16 sati povorka će se kretati gradskim središtem: ulicom Račkoga–Trg hrvatskih velikana–Jurišićeva–Trg bana Jelačića–Ilica–Gundulićeva–Varšavska–Ulica Petra Preradovića–Teslina–Trg Nikole Šubića Zrinskog (park Zrinjevac).


Predviđena su kraća zaustavljanja na ruti povorke i obraćanje građanima s porukama ovogodišnjeg Zagreb Pridea, a javni skup »Ovo je zemlja za sve nas« održat će se na Zrinjevcu, pod vođenjem glumice Nataše Janjić Lokas.