Birane riječi

Za zastupnicu Mosta osuđeni ratni zločinac je heroj: Ines Strenja Linić se Norcu divi s ljudskog aspekta

Ladislav Tomičić

Norac za Medački džep nije trebao biti osuđen - Ines Strenja Linić / Foto  N. REBERŠAK

Norac za Medački džep nije trebao biti osuđen - Ines Strenja Linić / Foto N. REBERŠAK

Na stav svoje zastupnice osvrnuo se Središnji ured Mosta. »Ja sam komentirala ono što znam o njemu od kad sam došla na ratište. U tom dijelu rata on je napravio nešto što bi malo tko učinio kao mladi čovjek koji je donosio odluke i morao nešto učiniti«, pojasnila nam je Strenja Linić 



ZAGREB »On je jedan od rijetkih ljudi koji su mi i danas autoritet. (…) Poštujem ga i respektiram sve što je napravio. Žao mi je zbog onog što mu je društvo učinilo i mislim da je velika žrtva. (…) Pitanje je kako mu je određena krivnja za zapovjednu odgovornost i što se tu zbivalo. Ali ne želim o tome. Za mene je on častan čovjek. On je za mene zauvijek ostao heroj.« Ovim (biranim) riječima izjasnila se članica Mosta Ines Linić Strenja, riječka liječnica i političarka, o Mirku Norcu, čovjeku koji je osuđen i odležao kaznu zbog ratnog zločina. Između ostalog, podsjetimo, Mirko Norac naređivao je likvidacije srpskih civila, a u njima je i sam sudjelovao. Pucao je jednoj ženi u glavu. 


Na prvoj crti 


O prihvatljivosti ovih skandaloznih izjava pitali smo Nikolu Grmoju, glasnogovornika Mosta, političke opcije koja je u prilici odrediti budućnost Hrvatske na razdoblje od četiri godine. 


– Nama kao političkoj stranci to nije prihvatljivo. Žena je govorila s aspekta svojih druženja s Norcem, nije komentirala presudu i slično, rekao nam je u telefonskom razgovoru Grmoja, dometnuvši da će nam o tome očitovanje poslati Središnji ured Mosta. 




U dopisu Središnjeg ureda, pod kojim je potpisan također Grmoja, piše ovako: »Dr. Ines Strenja Linić u intervjuu Jutarnjem listu je o Mirku Norcu govorila prije svega kao njegova suborkinja i osoba koja ga je poznavala kao zapovjednika koji je uvijek bio ispred svojih suboraca u najtežim ratnim situacijama. Podsjećamo, dr. Strenja Linić ima 1.629 dana provedenih u borbenom sektoru, obrani Hrvatske odnosno grada Gospića i Like, pridružila se na samom početku Domovinskog rata te je kao liječnica provela na prvoj crti pet godina gdje joj je kao načelnici saniteta nadređeni bio Mirko Norac, a tijekom tog perioda nije svjedočila bilo kakvim nečasnim ili nelegalnim radnjama s njegove strane. U svojoj izjavi nije komentirala sudsku presudu, već je to bio osvrt s ljudskog aspekta. Most, NL, kao i dr. Strenja Linić, osuđuju sve ratne zločine, a pogotovo one koji su se dogodili tijekom Domovinskog rata.« 


Potom smo kontaktirali o gospođu Ines Strenja Linić, dajući joj priliku da obrazloži navode iz razgovora koji su s njom obavili novinari Jutarnjeg lista. Kad smo sugovornici citirali njezine rečenice, ona je odgovorila da nije željela pravdati činjenicu da je Norac osuđen jer je pucao ženi u glavu, što je utvrđeno na suđenju na kojem je svjedočilo 150 ljudi. 


– Mislila sam na Medački džep. Norac za Medački džep nije trebao biti osuđen, komentirala je pravomoćnu presudu Strenja Linić. Istaknula je i da je Norac bio zapovjednik koji je držao ljude pod kontrolom te istaknula njegov »veliki doprinos« u Domovinskom ratu. 


Ratne zasluge 


– On je bio dijete, a i ja sam bila mlada. Za Medački džep, gdje sam i ja bila, smatram da je bio žrtva. Ja sam komentirala ono što znam o njemu od kad sam došla na ratište. U tom dijelu rata on je napravio nešto što bi malo tko učinio kao mladi čovjek koji je donosio odluke i morao nešto učiniti. Ja to tako gledam. Da bude optužen zanešto što su napravili neki psihopati, ako se uopće nešto događalo, smatram da nije pravedno, istaknula je Linić Strenja. U više navrata sugovornicu smo u razgovoru upozoravali da razgovaramo o pravomoćno osuđenom ratnom zločincu, čovjeku koji je vlastoručno likvidirao civila, na što nam je Linić Strenja odvraćala da pri spornim izjavama nije mislila na tu epizodu njegovog ratnog puta, stavljajući pritom u prvi plan Norčeve »ratne zasluge«. 


Upit o izjavama Strenje Linić poslali smo i predsjedniku Mosta Boži Petrovu, ali na pitanje upućeno sms-om nismo dobili odgovor.