Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. rujna 2019.
Nedovoljno kandidata za "jadne radove" u DZS-u

Za sređivanje popisa 389 prijava nezaposlenih - traži ih se 396

Foto Petar FABIJAN
Foto Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2012. u 10:01 2012-05-14T10:01:54+02:00

Državni statistički ured zaprimio je, istina, 620 prijava, ali je samo 389 nezaposlenih osoba koje ispunjavaju natječajne uvjete, odnosno sedam manje no što je oglasom traženo

Državni zavod za statistiku (DZS) prve radnike na unosu podataka prikupljenih popisom stanovništva zaposlit će 13 mjeseci nakon što je popis obavljen. Na natječaj za pripremne poslove unosa podataka popisa stanovništva koji je zaključen sa zadnjim danom travnja javilo se 620 kandidata pri čemu je 389 kandidata »dostavilo potpunu dokumentaciju i ispunjavnja uvjete«. Kako objašnjavaju u DZS-u, kandidati će se zapošljavati sukcesivno, a prva grupa počet će raditi za dvadesetak dana. No, točne podatke o broju kandidata koje će DZS zaposliti putem mjere Javni radovi iz aktivne politike zapošljavanje, znat će se nakon provedenih intervjua s kandidatima tako da je otvorena mogućnost ponavljanja natječaja kako bi se popunila sva potrebna radna mjesta na privremenom poslu unosa podataka iz Popisa stanovništva. 

    Nakon što je Vlada sredinom travnja donijela odlukom odobrila DZS-uz korištenje sredstava iz mjera aktivne politike, državna statistika objavila je oglas kojim traži 396 radnika na rok od šest mjeseci. Sudeći prema odgovoru što smo ga dobili iz DZS-a, i prije provedenih razgovora s kandidatima jasno je da bi se natječaj za zapošljavanje mogao ponoviti. Naime, državni statistički ured zaprimio je 389 prijava nezaposlenih osoba koje ispunjavaju natječajne uvjete, odnosno sedam manje no što je oglasom traženo. 

    Putem javnih radova radnik ne može raditi duže od šest mjeseci. To je i razlog zbog kojeg je Vlada DZS-u odobrila zapošljavanje do 400 radnika na rok do šest mjeseci uz mogućnost dodatnog angažiranja do 200 osoba na još četiri mjeseca. Kao što smo već pisali, DZS će probiti zakonske rokove i popis stanovništva neće biti obrađen do kraja godine, već najranije na proljeće iduće godine. Kašnjenja u obradi podataka popisa stanovništva, na primjer, nije bilo niti ratne 1991. godine. 

    U kuloarima domaćeg statističkog ureda obradu podataka prikupljenih popisom stanovništva iz travnja prošle godine nazivaju – »jadni radovi«. Ne samo zbog toga što se s tim poslom debelo kasni, već i načina zapošljavanja putem javnih radova pri čemu će radnici proći tek dvodnevni tečaj. Nitko od popisivača s lanjskog popisa koji su prošli petodnevnu osmosatnu obuku te položili testove za obavljanje tog posla, ne može raditi na unosu podataka jer nemaju uvjete za zapošljavanje putem mjere javni radovi. Naime, putem te mjere može se zaposliti osoba koja je najmanje 36 mjeseci u evidentiranoj nezaposlenosti, što niti jedan prošlogodišnji popisivač ne ispunjava s obzirom da su bili brisani iz evidencije nezaposlenosti za vrijeme popisa stanovništva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.