Teški rebalans: stradat će subvencije gospodarstvu i investicije u bolnice i škole

Za mirovine nedostaje 300 milijuna, za plaće i do pola milijarde kuna

Jagoda Marić

Vlada će svojevrsne tutore dodijeliti za ministarstva koja već godinama najviše probijaju planove za troškove zaposlenih



ZAGREB  Pojedinačno najveća stavka u proračunu, trošak mirovina, probit će do kraja godine proračunski plan za nekoliko stotina milijuna kuna, a koliko će doista dodatnog novca država trebati prebaciti za isplatu mirovina u službama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje još računaju, kažu naši sugovornici iz Vlade.


Ako se do kraja godine mjesečni trošak isplate mirovina bude kretao kao u prethodnih devet mjeseci za mirovine bi na kraju godine moglo nestajati nešto manje od 300 milijuna kuna, odnosno minus bi mogao biti oko 266 milijuna kuna. S obzirom da je mjesečni trošak veći od tri milijarde, odnosno godišnje bi se on mogao popeti na barem 36,4 milijarde kuna u HZMO-u nisu bili tako neprecizni u planiranju kao primjerice u obrazovanju ili u policiji gdje je pogreška znatno veća od »mirovinskih« jedna posto. HZMO je planirao na mirovine potrošiti 36,14 milijardu kuna.


No, u HZMO-u imaju sreće da mirovine u ovoj godini nisu rasle iako je Vlada na početku godine najavljivala bolje dane za umirovljenike. Naime, sadašnja Vlada je odlučila »odlediti« mirovine, pa je ponovno vratila indeksaciju, odnosno usklađivanje mirovina s troškovima života i rastom plaća. No, kako gotovo da i nije bilo rasta plaća, a taman toliko (0,10 posto) su pale potrošačke cijene, tako država nije morala ni povećavati mirovine, pa su one ostale na razini prošle godine. Da je bilo drukčije sada bi za isplatu mirovina nedostajalo puno više novca.


Opširnije u današnjeg tiskanom izdanju Novog lista…