Kreće projekt najavljivan od početka mandata

Za desetak dana kreću e-dozvole: Investitori će moći na internetu pratiti u kojoj je fazi predmet

Bojana Mrvoš Pavić

Uredi za izdavanje dozvola odnosno Ministarstvo, kroz isti sustav moći pratiti i rad svojih službenika. Imat će uvid u to gdje i zašto neka dozvola zapinje, odnosno što je, ili tko, slaba točka sustava



ZAGREB » Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja će kroz desetak dana, očekuje se, predstaviti i pokrenuti projekt e-dozvola, zahvaljujući kojem će bilo tko, od investitora do svih ostalih građana ili tvrtki, u bilo kojem trenutku moći vidjeti u kojoj je fazi izdavanje neke građevinske dozvole, dok će uredi za izdavanje dozvola odnosno Ministarstvo, kroz isti sustav moći pratiti i rad svojih službenika. Imat će uvid u to gdje i zašto neka dozvola zapinje, odnosno što je, ili tko, slaba točka sustava.


Projekt e-dozvola najavljuje se od početka mandata ove Vlade pa je još Ivan Vrdoljak na mjestu ministra graditeljstva početkom 2012. najavljivao da će sustav profunkcionirati početkom 2013. Za projekt čiji su glavni ciljevi bili postizanje transparentnost sustava, ali i ubrzavanje izdavanja dozvola te sprečavanje sporosti i korupcije službenika, bilo je predviđeno pet milijuna kuna. Koliko je u konačnici potrošeno, i kako sustav »radi«, ministarstvo Anke Mrak Taritaš prezentirat će javnosti krajem mjeseca.


  Iz ministarstva Anke Mrak Taritaš izašla su tri nova zakona koji reguliraju gradnju, prostorno uređenje i rad građevinske inspekcije, ali i, između ostalog, predviđaju sustav e-dozvola. Za gradnju je od sada potrebna samo jedna, građevinska dozvola, koja će se izdavati na temelju glavnog projekta, a ne više, kao do sada, nakon što investitor izradi i idejni i glavni, kao i izvedbeni projekt. Investitor više nije dužan komunalni i vodni doprinos uplatiti da bi dozvolu uopće dobio, već ga uplaćuje najkasnije osam dana prije početka radova. Njih pak mora započeti u roku tri godine od izdavanja dozvole. Lokacijska dozvola ostaje obavezna samo za rijetke, specifične projekte, uporabna je, po završetku gradnje, dakako, i dalje imperativ.




  Na čekanje građevinske dozvole investitor više ne bi smio potrošiti više od mjesec dana, umjesto, kao što je do sada bio slučaj, i više od 300 dana – obećavano je tijekom donošenja novih zakona iz Ministarstva.


  Kako će to izgledati u praksi, pokazat će vrijeme, a i samo će ministarstvo pratiti rad službenika na terenu, kao što će ih pratiti i njihovi neposredni nadređeni. Zakonom se uvodi pokretanje stegovnih postupaka i novčanih kazni od pet tisuća kuna za referente koji dozvolu, iako su za nju ispunjeni svi preduvjeti, ne izdaju, izdaju ju protivno prostornom planu ili neopravdano odbiju zahtjev za izdavanjem. Ako se otkrije da je neki referent, od njih 900 koji rade u 53 ureda za izdavanje dozvola po županijama i gradovima, izdao dozvolu protivno planu, ili ju nije izdao a trebao je, Ministarstvo će direktno moći tražiti da se protiv njega pokrene stegovni postupak. Ne učini li to, istu će kaznu plaćati i pročelnik ureda u kojem službenik radi. Ovim se zakonima, podsjetimo, predviđa i kažnjavanje investitora novogradnji, sa tri tisuće kuna svakog mjeseca, koji ne dovrše i ne urede fasadu odnosno dvorište u roku pet godina za obiteljske kuće, odnosno deset u slučaju ostalih gradnji.