Sindikat ga tuži zbog nemoralnih povlastica

Za četiri mjeseca u HAC-u Tomljanoviću otpremnina od čak 288 tisuća kuna

Darko Pajić

Virovitičkih HSS-ovac odradio je u HAC-u četiri mjeseca i pet dana, a kada je smijenjen nije htio sklopiti novi ugovor o radu nego je zatražio otpremninu



    Cijela priča prilično je jednostavna. Nakon što je većina članova Uprave HAC-a pohapšena i optužena za razne malverzacije sredinom prošle godine jedini je na radnom mjestu opstao predsjednik Uprave Stjepko Boban. Iako su parlamentarni izbori bili pred vratima na najvišoj razini u bivšoj Vladi pao je dogovor da upražnjeno mjesto pripadne HSS-u. Navodno su kod premijerke Jadranke Kosor taj ustupak izlobirali Josip Friščić i Božidar Pankretić. Iako se unutar HAC-a smatralo da je nakon odlaska Josipa Sapunara u Upravi potrebniji vrstan financijaš, na novu dužnost stigao je Tomljanović iz virovitičkog HSS-a i Županijske uprave za ceste, te je ugovor o radu na mjestu člana Uprave HAC-a potpisao 24. listopada prošle godine. Razriješen je odlukom Vlade Zorana Milanovića 29. veljače ove godine, nakon 4 mjeseca i pet dana. Kako je Tomljanović nakon te smjene odbio konzumirati pravo sklapanja novog ugovora o radu sa HAC-om, zatražio je isplatu otpremnine propisane u članku 15. svog Ugovora o radu. Po njemu Tomljanović ima pravo na 6 mjeseci otkaznog roka s punom plaćom, a zatim i na otpremninu u iznosu od 12 mjesečnih plaća. Kako njegova plaća iznosi oko 16.000 kuna, a ukupno mu pripada 18 plaća, HAC svom bivšem menadžeru mora isplatiti 288.000 kuna neto, odnosno više od 400.000 kuna bruto. Uz to naravno ide i korištenje automobila visoke klase s plaćenim troškovima goriva i servisa bez limita i korištenje poslovne kartice HAC-a. 


    Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić pojašnjava kako se tužba za nemoral podiže sukladno članku 322., stavku 1. Zakona o obveznim odnosima. Argumenti su jaki, jer je nemoralno isplatiti tako visoku otpremninu članu Uprave koji je razriješen dužnosti zbog nedostatka poslovnih rezultata i općepoznatih nezakonitih radnji koje se vežu uz HAC. Kako ističe Mijat Stanić jedini razlog zbog kojeg je tužba podignuta protiv Tomljanovića, a ne i protiv Stjepka Bobana jest činjenica da je Boban ipak radio dvije godine u HAC-u. Sindikat bi tako vrlo brzo mogao na istom principu dignuti i tužbu protiv Bobana, koji također uživa bogatu otpremninu.