Momčilo Perišić ponovo u domovini

Za Momčilom Perišićem već 14 godina na snazi tjeralica zbog granatiranja Zadra, a on iz Beograda poručuje: Branio sam čast naroda i vojske

Bojana Oprijan Ilić

“Branio sam čast naroda i živote svojih suboraca, poslije toga sam se s demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima, a u Haagu sam branio svoju čast", rekao Perišić kojega su u beogradskoj zračnoj luci dočekali državni tajnik ministarstva obrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra pravosuđa Milisav Čorugić



BEOGRAD Nekadašnji načelnik Glavnog stožera VJ Momčilo Perišić, kojeg je Haški sud oslobodio optužbi za ratne zločine,  stigao je  danas popodne  zrakoplovom Vlade Srbije u beogradsku zračnu luku “Nikola Tesla”.


Na pisti su ga dočekali predstavnici Ureda za suradnju s Haškim sudom, dok su ga članovi obitelji, prijatelji i predstavnici medija čekali u vip salonu.


Od  državnih dužnosnika  Perišića su dočekali državni  tajnik ministarstva obrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra pravosuđa Milisav Čorugić. Po dolasku u zračnu luku Perišić je izjavio “da je oslobađajuća presuda skroman doprinos da se skine anatema sa srpskog naroda o navodnom kršenju ratnog prava”.




“Branio sam čast naroda i živote svojih suboraca, poslije toga sam se s demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima, a u Haagu sam branio svoju čast”, rekao Perišić.


On je dodao da je u Haag otišao bez ikakve kalkulacije “da obrani čast vojske, naroda i države i na sreću to sam i uspio”,  naglasio je Perišić u obraćanju brojnim domaćim i inozemnim novinarima u beogradskoj zračnoj luci.


Bivši načelnik Glavnog stožera VJ kaže da je tijekom rata branio “čast, dostojanstvo i živote građana” i da se potom borio protiv nedemokratskog režima Slobadana Miloševića.


“Dokazao sam da uporan, pismen, istrajan general može biti uspješan na svim frontovim”, naglasio je on. 


Perišić nije želio odgovarati na novinarska pitanja, rekavši da ga čeka obitelj i da će biti vremena za susret s medijima.


S druge strane Hina javlja da za oslobođenim haaškim optuženikom, bivšim načelnikom Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilom Perišićem već 14 godina na snazi je tjeralica zadarskoga Županijskog suda na kojemu je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 20-godina zbog granatiranja Zadra 1991.


Perišić i još 18 oficira bivše JNA osuđeni su 1997. u odsutnosti na zatvorske kazne od 10 do 20 godina zbog ratnog zločina protiv civila i granatiranja Zadra u kojemu su u rujnu i listopadu 1991. poginula 34 civila, a oštećeno je više od 120 zgrada. 


Vrhovni je sud dvije godine kasnije presudu potvrdio, nakon čega je u listopadu 1999. raspisana tjeralica, prvo domaća, a potom i međunarodna Interpolova koja je i dalje na snazi.


U hrvatskome Ministarstvu pravosuđa zasad ne žele otkriti što će poduzeti u Perišićevu slučaju i hoće li od srbijanskih vlasti zatražiti njegovo izručenje zbog pravomoćne presude. Kažu da je svaka članica Interpola dužna postupati po međunarodnim tjeralicama, no isto tako je poznato da Srbija ne izručuje svoje državljane.


Perišić može zatražiti obnovu postupka na zadarskome Županijskom sudu s obzirom na to da mu se sudilo u odsutnosti, a po riječima glasnogovornice suda Dijane Grancarić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije »ne mora nazočiti obnovi postupka«.


Obrazlažući presudu iz 1997., zadarski sudac Dubravko Krpina rekao je da je krivnja optuženih oficira nedvojbeno utvrđena svjedočenjem pripadnika JNA koji su odbili provoditi Perišićeve zapovijedi o topničkim napadima na Zadar, među kojima su bila i petorica hrvatskih građana koji su u Zadru služili vojni rok. Sa svojim su postrojbama poslani na benkovačko područje, odakle se topništvom napadao Zadar i okolica, no oni su odbili pucati, zbog čega su bili zatvoreni u Zemuniku, Kninu i Sarajevu, odakle su pobjegli.Sud je ocijenio kako su Perišić i ostali bili svjesni da je zabranjeno ubijati civile i rušiti civilne objekte, no unatoč tome »slijepo su prihvaćali velikosrpsku ideju i izdavali, prenosili i provodili zapovijedi za napade«.Optužene su po službenoj dužnosti branila trojica zadarskih odvjetnika koji su od suda tražili da pri odmjeravanju kazne uzme u obzir je li optuženik bio nalogodavac ili samo izvršitelj.Osim haaškoga i zadarskog suđenja, Perišić je bio i na meti vojnog tužiteljstva u Srbiji, koje ga je 2002. optužilo za špijunažu u korist SAD-a. Perišić je u ožujku te godine uhićen u motelu na ibarskoj magistrali zajedno sa službenikom Veleposlanstva SAD-a u Beogradu Davidom Neighbourom, nakon čega je dao ostavku na dužnost potpredsjednika vlade. Kako bi se zaštitio od progona, pozvao se na imunitet koji je do 2004. imao kao parlamentarac Demokratske opozicije Srbije (DOS) – koalicije 18 političkih stranaka koje su bile oporba režimu tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.Perišića je žalbeno vijeće Haaškoga suda (ICTY) jučer oslobodilo krivnje poništivši prvostupanjsku presudu kojom je bio osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj.