Teške optužbe

ŽELJKA MARKIĆ “Plenković članovima HDZ-a prijetio gubitkom posla ako ne podrže Istanbulsku konvenciju”

Dražen Ciglenečki

Željka Markić / Foto: D. JELINEK

Željka Markić / Foto: D. JELINEK

Plenković je članstvu obećavao da će, ako budu za Istanbulsku, biti nagrađeni pozicijama u stranci i poslovima u državnim firmama. To je zabrinjavajući model potkupljivanja zastupnika, kaže Markić



ZAGREB Istanbulska konvencija je potvrđena u Saboru, što nikad nije bilo upitno, ali je taj dokument tjednima »drmao« hrvatsku društvenu scenu. Željka Markić je sa svojom udrugom U ime obitelji bila u prvim redovima kampanje protiv odluke Vlade Andreja Plenkovića o ratifikaciji i danas je zadovoljna učinkom.


Interesi Hrvatske


– Mi smo godinu i pol dana iznosili argumente protiv te konvencije i vjerujem da smo, zajedno sa svima drugima koji su se uključili, pridonijeli da 30 zastupnika ne glasuju za ratifikaciji. Tome su sigurno pridonijele i ugledne institucije koje su ukazale na štetnost ratifikacije te dva prosvjeda koja su u samo deset dana napunila glavni trg u Zagrebu i Rivu u Splitu, a oba su organizirale udruge i građani. Jako je važno i da je dobar dio braniteljskih udruga, koje su se aktivirale protiv ratifikacije, pokazao da su im bitni interesi Hrvatske, a ne neke političke stranke, pa niti HDZ-a. Tako se prvi put dogodilo da je 30 posto zastupnika HDZ-a glasovalo protiv odluke predsjednika vlastite stranke.


Ali, njih 70 posto ipak je glasovalo po diktatu predsjednika, protiv volje velikog dijela birača HDZ-a. Činjenica je da je vrijednosti birača SDP-a i HNS-a zastupalo i 37 zastupnika HDZ-a. Omjer 110 prema 30 za ratifikaciju ne odražava pravo raspoloženje hrvatskih građana i to je loše za demokraciju, ističe Željka Markić. Ona upozorava da je premijer Plenković ignorirao stavove HAZU-a, Matice hrvatske, Hrvatske biskupske konferencije, brojnih građanskih udruga i intelektualaca i da se u raspravi o Istanbulskoj konvenciji služio »političkim spinovima, omalovažavanjima i etiketiranjima«.





Zastupnik koji pod prijetnjama i pritiscima glasuje za Istanbulsku konvenciju, iako vidi da je štetna, sutra će zbog iste vrste pritisaka dići ruku za štetnu privatizaciju ili za loš zakon koji pogoduje nekim lobijima ili tjera radnike da rade nedjeljom, najčešće bez plaće. Nametanjem ove ratifikacije razotkriveni su problemi u načinu upravljanja Hrvatskom, koji su prisutni u svakom segmentu gospodarstvenog i društvenog života, kazala je Željka Markić.



Unutar HDZ-a je, pak, tvrdi Željka Markić, predsjednik Vlade pribjegavao metodama »lomljenja članova kako bi oni podržali Istanbulsku konvenciju«.


– Prijetio im je gubitkom radnog mjesta u državnoj službi, da na idućim izborima neće biti na listi ili da će, ako budu za Istanbulsku, biti nagrađeni pozicijama u stranci i poslovima u državnim firmama To je zabrinjavajući model potkupljivanja narodnih zastupnika, ocjenjuje Markić.


Skupljanje potpisa


Građanska inicijativa »Istina o Istanbulskoj« najavila je da će od 13. do 27. svibnja pokušati prikupiti dovoljan broj potpisa kako bi Sabor raspisao referendum na kojem bi se birači izjašnjavali o otkazivanju te konvencije. »U ime obitelji« nisu, međutim, uključeni u tu inicijativu i to u startu umanjuje njezine šanse za uspjeh.


– Zatražili smo mišljenje pravnih stručnjaka o opozivu ratifikacije putem referenduma. Ima tu dosta nejasnoća i mogućnosti za odbacivanje referendumskog pitanja i manipuliranje. Osim toga, Hrvatska ima jedan od najrigoroznijih zakona o referendumu u Europskoj uniji, potrebno je u dva tjedna prikupiti potpise 380 tisuća građana. Mi želimo biti sigurni da bi uloženi trud svih nas koji volontiramo donio stvaran rezultat.


U korijenu ratifikacije Istanbulske konvencije je nepoštovanje volje birača. Moć je koncentrirana u rukama malobrojne političke kaste, a promjena izbornog sustava tu bi moć odlučivanja vratila u ruke naroda. Zato ovih dana razgovaramo sa širokom platformom udruga i građana, s kojima smo organizirali prosvjede, i brzo ćemo znati u kojem smjeru idemo dalje – zaključuje Željka Markić.