Bez epiloga

Vuku se repovi Oreškovićeve Vlade: Lozančić još nije dobio obećani posao nakon ostavke u SOA-i

Dražen Ciglenečki

Nakon afere, još na čekanju – Dragan Lozančić / Foto M. CIKOTIC/PIXSELL

Nakon afere, još na čekanju – Dragan Lozančić / Foto M. CIKOTIC/PIXSELL

Andrej Plenković nema nikakvih obaveza prema Lozančiću, riječ je bila o usmenom dogovoru njega i Oreškovića, a ipak se očekuje da bi mu mogao ponuditi neko mjesto u državnoj administraciji



ZAGREB – Ako će Andrej Plenković postati novi hrvatski premijer, a to je sasvim izvjesno, morat će se u prvom razdoblju svojeg mandata baviti i nekim zaostacima vlade Tihomira Oreškovića, koje ona, zbog izglasavanja opoziva u Saboru, nije stigla odraditi.


Jedna je od tih stvari pronalaženje posla u državnoj upravi za Dragana Lozančića, bivšeg ravnatelja SOA-e. Njega, naime, tehnička Vlada nije uspjela zaposliti, premda je to bio uvjet pod kojim je on 2. svibnja, nakon tri mjeseca odbijanja, pristao podnijeti ostavku na dužnost ravnatelja. U Banskim dvorima tvrdi da tehnička Vlada nije imala zakonsko uporište za raspisivanje javnih natječaja, tako nisu mogli ispuniti obećanje Lozančiću, koji sada još koristi pravo da po odlasku s državne dužnosti može pola godine primati puni iznos plaće koju je imao dok je bio na čelu SOA-e.


Protivljenje HDZ-a


U Lozančićevoj imovinskoj kartici piše da mu je kao ravnatelju mjesečna plaća bila 16.997 kuna. Kad je on s premijerom Tihomirom Oreškovićem dogovorio da će, zato što je to zahtijevala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dati ostavku na mjesto ravnatelja, trebao je odmah prijeći na dužnost savjetnika predsjednika Vlade za diplomatski protokol. No, HDZ Tomislava Karamarka tada se tome oštro suprotstavio jer je bivši potpredsjednik Vlade tri mjeseca inzistirao da Orešković posluša Kolindu Grabar-Kitarović i makne Lozančića, kojeg su predsjednica Republike i Karamarko smatrali privatnim obavještajcem Zorana Milanovića.




Kad je Orešković odustao od namjere da Lozančića uzme za svojeg savjetnika, pokušavajući tako ublažiti sukob s Karamarkom, željelo ga se smjestiti u Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD). Međutim, ubrzo potom Oreškovićeva Vlada je pala, mogućnost zapošljavanja Lozančića u državnoj upravi je otpala i on je stoga još na čekanju.


Odluka će, dakle, biti na Plenkoviću ako bude potvrđen za predsjednika Vlade. Ali, Plenković nema nikakvih obaveza prema Lozančiću, jer riječ je bila o usmenom dogovoru njega i Oreškovića. Ipak, u Banskim dvorima očekuju da će Plenković, kad preuzme premijersku dužnost, bivšem ravnatelju SOA-e osigurati neko mjesto u državnoj administraciji. “Nisam ga mogao ostaviti na cesti, naći ćemo mu uskoro poziciju u nekoj javnoj tvrtki. Ima kapacitet, radio je u menadžmentu i dobro će nam doći”, izjavio je Orešković početkom svibnja.


Plenkoviću bi olakotna okolnost trebala biti što se ni predsjednica Republike nije bunila zbog mogućnosti da Lozančić ostane u državnoj upravi. Njoj je jedino bilo važno da Lozančić, u kojeg je izgubila povjerenje jer je nije izvijestio da SOA prati Zdravka Mamića, ode s čela hrvatske obavještajne službe.


Odbačeni kandidati


Podsjetimo, ovo je bila vjerojatno najveća efera tijekom kratkog Oreškovićevog mandata. Predsjednica Republike uputila je premijeru, bez prethodne najave, inicijativu za razrješenje Lozančića. Orešković je, međutim, želeći učvrstiti svoj autoritet, rekao da će si uzeti određeno vrijeme za razmišljanje, no kako je to potrajalo na njega je jačao pritisak s Pantovčaka i iz HDZ-a. Usto, Karamarko je, pozivajući se na činjenicu da je potpredsjednik Vlade zadužen i za nacionalnu sigurnost, tražio da Orešković prihvati njegov prijedlog za novog ravnatelja SOA-e umjesto Lozančića. Ali, Orešković je odbacio sve Karamarkove kandidate i na kraju se s Kolindom Grabar-Kitarović dogovorio da ravnatelj SOA-e bude Daniel Markić.