Reakcije na sudsku odluku

Vukovarski dogradonačelnik: Ovakva presuda za Sotin je pljuska žrtvama

Hina

Vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček rekao je nakon izricanja presude u Beogradu za ubojstvo 16 civila u Sotinu krajem 1991. kako žalosti to što su prve presude došle 24 godine nakon počinjenog zločina, a još je bolnije to što su trojica osumnjičenih oslobođena



VUKOVAR Vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček rekao je nakon izricanja presude u Beogradu za ubojstvo 16 civila u Sotinu krajem 1991. kako žalosti to što su prve presude došle 24 godine nakon počinjenog zločina, a još je bolnije to što su trojica osumnjičenih oslobođena.


»To je pljuska žrtvama i očito nema pravde za Vukovarce«, izjavio je za Hinu Marijan Pavliček.


Po njegovim riječima, takva presuda ne začuđuje jer predstavnici službene srbijanske politike blaženoga Alojzija Stepinca proglašavaju ‘ustaškim vikarom’, a sada svoje zločince hoće proglasiti nevinima.




Presuda, istaknuo je Pavliček, ne pridonosi poboljšanju nacionalnih odnosa između većinskoga hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine.


Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak ocijenio je kako »netko očito nije odradio svoj posao kad su samo dvojica optuženih i osuđena, a trojica oslobođena«.


Izrazio je nezadovoljstvo presudom, dodajući kako vjeruje da ga osjećaju i svi stanovnici vukovarskoga prigradskog naselja Sotina.


»Nemoguće je da su za zločin počinjen krajem 1991. kriva samo dvojica, netko je zapovijedao, netko je odvodio i ubijao, netko je pokapao«, rekao je Rehak, koji smatra da hrvatsko pravosuđe nije odradilo svoj dio posla.


»Neshvatljivo je i da se krivcima za zločin počinjen u Hrvatskoj sudi u Srbiji«, rekao je Rehak te zaljučio da građani zato ni ne vjeruju institucijama hrvatske države jer netko uvijek odlučuje u naše ime.


 Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u petak je zbog zločina u Sotinu krajem 1991. godine i ubojstva 16 hrvatskih civila nepravomoćno osudilo dvojicu od petorice nekadašnjih pripadnika milicije i teritorijalne obrane na ukupno 24 godine zatvora.


Kazna od 15 godina izrečena je Draganu Mitroviću, a Žarko Milošević je ranije, po sporazumu o priznanju krivnje, kažnjen sa devet godina zatvora.


 Trojica suoptuženika za pomaganje u ubojstvu 13 civila – Dragan Lončar, Mirko Opačić i Miroslav Milinković, oslobođeni su optužbi u nedostatku dokaza, obrazložilo je sudsko vijeće.