Bliži se kninska proslava Oluje

Vukić: Zvižduci Milanoviću u Kninu neprimjereni, ali ih je nemoguće spriječiti

Dražen Ciglenečki

Oluja je bila nešto zaista uzvišeno i neprimjereno je kvariti ovu proslavu zvižducima bilo kome. Ipak je ovo jedna posebna prigoda. Naravno, zvižduke i skandiranja nemoguće je sprječiti i na kraju će svatko za sebe odlučiti kako će se taj ponašati, zaključuje Vukić



ZAGREB » Ove će godine na kninskoj proslavi Oluje uime branitelja govoriti umirovljeni brigadir Ivan Vukić Nipper, jedan od ratnih zapovjednika 113. šibenske i 142. drniške brigade. Tako je odredila koordinacija braniteljskih udruga, pa će, osim predsjednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Josipa Leke, 5. kolovoza u Kninu govoriti i dopredsjednik HVIDRA-e.


   – Usaglasili smo se da to bude upravo Vukić, koji je pomalo samozatajan i nije politički angažiran, ali s nedvojbenim zaslugama u Domovinskom ratu. Mislim da zato on dobro rješenje, rekao nam je predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a. Vukić, pak, ističe da mu je čast što su ga njegovi nekadašnji suborci izabrali da govori baš na godišnjicu Oluje. Pitali smo ga je li već spremio govor.


   – Nisam, međutim ne treba od mene očekivati ništa spektakularno. Ja u Kninu neću nastupiti u svoje ime nego ću predstavljati branitelje, moju braću po oružju, a to je onda bitno drukčija situacija. Zna se koji su problemi branitelja, što mi mislimo o nekim stvarima, no jednako smo tako i svjesni stanja u Hrvatskoj i stoga ne treba podgrijavati amtmosferu i praviti štetu bilo kome, kazao nam je Vukić.




   Dopredsjednik HVIDR-a napominje da ima svoje stavove i političke simpatije, ali da nije vezan niti za jednu stranku. Prošlogodišnja proslava u Kninu ostala je zapamćena po gromoglasnim zvižducima i dobacivanjima iz publike za vrijeme trajanja Milanovićevog govora. Premijer se doslovno nadglasavao s okupljenima oko bine na Trgu Ante Starčevića. Zanimalo je zato misli li Vukić da bi Milanoviću i ove godine trebalo zviždati.


   – Već i iz ovoga što sam ranije rekao može se razumijeti koji je moj stav o tome. Oluja je bila nešto zaista uzvišeno i neprimjereno je kvariti ovu proslavu zvižducima bilo kome. Ipak je ovo jedna posebna prigoda. Naravno, zvižduke i skandiranja nemoguće je sprječiti i na kraju će svatko za sebe odlučiti kako će se taj ponašati, zaključuje Vukić.


   Branitelji su lani prvi put dobili priliku da odaberu nekoga tko će se u njihovo ime obratiti sudionicima kninske proslave Oluje. Tada je govorio umirovljeni general Damir Krstičević, aktivan član HDZ-a i šef stranačkog odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove. Krstičevićev govor, međutim, nije imao političko-stranačku dimenziju. Ministar branitelja Predrag Matić kaže da je ova novost uvedena zato što su braniteljske udruge često žalile da su zapostavljene u protokolu proslave, koji je bio podređen političarima.


   – Rekao sam im, dobro, sami onda odaberite tko će od vas govoriti. Općenito, kad je riječ o braniteljskoj problematici, došlo je do velikog pomaka otkad sam ja ministar. Nažalost, što god da pozitivno napravimo na tom području, za militantan dio branitelja podložan manipulacijama to neće apsolutno ništa značiti. Za njih je, da budem malo grubo ironičan, samo mrtav SDP-ovac, dobar SDP-ovac. Nemam tu nikakvih iluzija. Ali, opet ćemo sve učiniti da proslava s naše strane protekne u najboljem redu, pripreme su u punom jeku, rekao nam je Matić.