Do 2014. predškolske ustanove moraju se prilagoditi Državnom pedagoškom standardu

Vrtići s manje djece ili 15 tisuća kuna kazne?

Bojana Mrvoš Pavić

Jasličke grupe djece u dobi od šest do 12 mjeseci, primjerice, neće smjeti imati više od petero djece, a s njima će morati raditi tri »tete«. Kako većina vrtića nema novca za prilagodbu pedagoškom standardu, a kazne su simbolične, mnogi će nastaviti po starom 



ZAGREB - Najkasnije do kraja iduće godine, svi se vrtići u Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg odgađanja, moraju prilagoditi novom Državnom pedagoškom standardu u predškolskom odgoju, koji u jasličkim i vrtićkim grupama propisuje značajno manji broj djece nego što ih sada u vrtićima ima, kao i veći broj »kvadrata« u dnevnom boravku vrtića za svako upisano dijete. Novi standard (DPS) propisan je 2008. godine s namjerom da u primjeni bude od 2011., no godinu dana ranije primjena je odgođena do kraja 2013. 


  Više prostora djetetu


Od početka 2014., jer Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta DPS više ne kani odgađati, jasličke grupe djece u dobi od šest do 12 mjeseci, primjerice, neće smjeti imati više od petero djece, s kojima će morati raditi tri »tete«, dok će, primjerice, trogodišnjaka u grupi smjeti biti najviše 14, petogodišnjaka maksimalno 20. S ostalom djecom, od 13 mjeseci do sedam godina, morat će raditi dvije odgajateljice s punim radnim vremenom, dok će svako dijete morati imati i znatno više prostora u vrtiću nego sada. Svako dijete jasličke dobi u dnevnom će boravku, znači ne računajući popratne prostorije, morati na raspolaganju imati čak pet četvornih metara prostora, dijete u vrtiću pak najmanje tri »kvadrata«. 



 U Gradu Rijeci ističu da je Rijeka proširila vrtićke kapacitete u DV Drenova i Podmurvice, izgrađen je DV Srdoči. »U ovom trenutku planira se izgradnja još dva vrtića – na Pehlinu, gdje se početak gradnje predviđa za iduću godinu, te na Krnjevu, za kojeg je u tijeku imovinsko-pravna priprema te izrada projektne dokumentacije«, odgovaraju iz Grada Rijeke. Na pitanje hoće li se u postojećim, starim vrtićima, broj djece u grupama smanjivati, ističu kako će sva upisana djeca i nadalje ostati upisana. »Na upisima za 2012./2013. pedagošku godinu unutar DV Rijeka ostalo je neraspoređeno 173 djece. Neupisana djeca mogu se upisati u privatne vrtiće čiju djelatnost Grad sufinancira pa je cijena za roditelje manja od stvarne, ekonomske cijene«, kažu. 





   Novi standardi, kojima bi se trebali zamijeniti oni »aktualni«, iz davne 1983. godine, ne bi trebali biti problem vrtićima koji se tek grade, ili su sagrađeni nakon 2008., no itekako će zakomplicirati život starim vrtićima, djeci i roditeljima. Kako nalaže DPS, naime, u postojećim, starijim vrtićima, novi će se uvjeti postizati »prilagođavanjem broja djece«. Bude li se strogo poštivalo crno na bijelom, a u resornom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kažu da hoće, i da odgode više nema, to znači da će stari vrtići, građeni prije donošenja standarda, a takvih je u Hrvatskoj najviše, u grupama morati smanjivati broj djece, i to već na upisima u svibnju 2013., za školsku godinu 2013/2014. Vlada je prihvatila, i u Sabor na donošenje poslala izmjene Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, koje prvi put dosad predviđaju kaznu za vrtiće i odgovorne osobe u njima, koje ne budu poštovale novi predškolski pedagoški standard. Vrtić će se kažnjavati sa 10.000 do 15.000 kuna, a odgovorna osoba u njemu sa pet, do osam tisuća kuna. 


  Zadnja upozorenja


Predviđena kazna nemjerljivo je manji iznos od sredstava potrebnih za prilagođavanje DPS-u, pa je za očekivati da se u praksi, na kraju, promijeniti neće ništa. Iz Ministarstva gradovima, pod čijim se upravljanjem vrtići nalaze, šalju svoja posljednja upozorenja da se pripreme za nove standarde, gradovi pak otvoreno odgovaraju da novaca za te standarde oni nemaju. 


   »Očekujemo da će gradovi koji imaju problema s nepoštovanjem odredbi DPS-a do kraja 2013. ipak učiniti kvalitetniji pomak. Zbog većine općina, gradova i fizičkih osoba – osnivača vrtića, koji poštuju propise, ne bi imalo smisla tražiti druga rješenja, osim zatražiti stručni uvid i inspekcijski nadzor nad vrtićima onih osnivača koji godinama ne čine ništa kako bi ispoštovali odredbe DPS-a«, odgovaraju našem listu iz Ministarstva, napominjući kako ponovnu odgodu primjene DPS-a neće dozvoliti. »Dali smo lokalnoj i regionalnoj samoupravi punih pet godina kako bi uskladile postojeće stanje s odredbama DPS-a. Neki su gradovi, međutim, u tom razdoblju čak povećali broj djece u skupinama. Nisu donijeli mrežu dječjih vrtića, a sada sami najavljuju odgodu primjene novih standarda koji se tiču broja djece u grupama, očekujući da za to neće snositi posljedice. Ministarstvo će nakon donošenja izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se ubrzala provedba DPS-a. Odmah nakon stupanja zakona na snagu održat ćemo skupove s predstavnicima osnivača vrtića i vrtića samih u svim županijama te ih podsjetiti na moguće, nove propisane sankcije«, stoji u odgovoru Ministarstva. 


   Kako Ministarstvu odgovaraju iz zagrebačkog Ureda za obrazovanje, ovi su standardi zamišljeni za izuzetno bogate države, u Hrvatskoj pak, u ovakvoj gospodarskoj situaciji, nisu provedivi, te će Zagreb i dalje inzistirati na odgodi, čak do 2024. godine.   

Nerealni standardi


»Još smo 2009. godine upozoravali na nerealnost standarda i financijske nemogućnosti jedinica lokalne samouprave te predložili odgodu za 15 godina. Isto smo zatražili ponovno i ove godine. Kad se 2008. donosio standard za predškolski odgoj, donesen je i standard za osnovno te srednje školstvo, no sa bitno duljim rokovima, do 2017., odnosno 2022. godine. Time su jedinice lokalne samouprave dovedene u bitno nepovoljniji položaj u odnosu na državu kao obveznika provedbe državnih standarda u školstvu«, odgovaraju iz Zagreba koji novca, međutim, trenutačno ima za gradnju novih, velikih fontana nedaleko od centra. 


   Drugi gradovi, poput Osijeka, ističu kako se od 2008. godine gospodarska situacija znatno pogoršala, a državna vlast, kažu, mora razumjeti i težak trenutak u kojem se nalaze i jedinice lokalne samouprave.  

  Iz Splita pak »odgovorno tvrde da već u ovom trenutku, u odnosu na ostale veće gradove, imaju najbolje normative u jasličkim i vrtićkim boravcima«. Ti boravci, kažu, u ovom trenutku nisu u potpunosti sukladni DPS-u, ali mu se postupno prilagođavaju. 


  


Više odgajatelja


U Osijeku, tamošnjem Gradskom poglavarstvu, ne žele nagađati što će se događati od 2014. u njihovim vrtićima. Kao i svi ostali gradovi, i oni se donekle »pouzdaju« u pad nataliteta. 


   »Osijek godinama bilježi pad nataliteta, zbog kojeg, na žalost, nemamo bojazni glede upisa djece u predškolske ustanove. Skupine će se morati prilagoditi DPS-u, tako što će se u neke vrtiće upisivati manje, a u druge više djece«, odgovaraju iz Osijeka. Razmatraju, kažu, mogućnost izgradnje DV-a i jaslica u Mjesnom odboru Sarvaš, no od te će izgradnje, kažu, na neko vrijeme možda morati odustati. Ono što dodatno muči gradove, a priznaju to i u Osijeku, jest dio odredbi novog standarda koji traži i veći broj zaposlenih odgajatelja u vrtićima, kao i pedagoga, medicinskih sestara, psihologa, računovodstvenog i drugog osoblja. »Povećano zapošljavanje u skladu sa zahtjevima Standarda predstavlja znatan pritisak na lokalni proračun, a u konačnici bi mogao biti i udar na standard građana«, poručuju iz Osijeka, s kojim bi se vjerojatno mogli složiti i drugi gradovi. Na pitanje hoće li i oni, poput Zagreba, sami odgađati primjenu novih standarda, iz Osijeka poručuju kako neće, ali ubuduće, kažu, više neće moći niti odgovarati na sve želje roditelja. Drugim riječima, roditelji će morati pristajati i na upis u njima manje aktraktivne, možda i udaljenije vrtiće, u kojima ima više mjesta.