Seminar za šefove

Vrlo novo društvo: U luksuznom zagrebačkom hotelu podučavaju šefove kako radnicima bezbolno dati otkaz

P. N.

foto: ilustracija kojom je garniran tekst poziva na seminar o otkazima

foto: ilustracija kojom je garniran tekst poziva na seminar o otkazima

Kod pojedinih vrsta odluka o otkazu potrebna je pažljiva razrada pisanja obrazloženja, savjetuju "stručnjaci za otkaze" u svom pozivu rukovodeći personal.



U jednom od naluksuznijih hotela, zagrebačkom Westinu, tvrtka čije ime nećemo spomenuti organizira seminar koji puno govori o našem aktualnom društvenom trenutku i odnosu prema radnicima u Hrvatskoj.


Naime, oni za voditelje pravnih i kadrovskih službi, voditelje odjela ljudskih potencijala, članove uprava, direktore ili kolokvijalno i kratko – šefove, organiziraju predavanje na kojem spomenuti personal podučavaju kako radnicima brzo, bezbolno i zakonito – dati otkaze.


Spomenuti seminar tvrtka reklamira najavljujući odgovore na pitanja: “Na koji način prestaje ugovor o radu? Koji su valjani razlozi za otkaz ugovora? Kada postoji obveza savjetovanja s radničkim vijećem? Što u slučaju odricanja od otkaznog roka?”




Otkazivanje ugovora o radu, napominju u svom pozivu, česta je problematika, “bilo da ste u poziciji radnika ili poslodavca”.


U svom pozivu organizatori ne navode da su na seminar dobrodošli i radnici. Valjda se podrazumijeva da radnička klasa u Hrvatskoj takvo što ne može platiti.


– Otkazi trebaju biti zakoniti, a otkazivanje je jedan složen i dugotrajan postupak. Kod pojedinih vrsta odluka o otkazu potrebna je pažljiva razrada pisanja obrazloženja, savjetuju “stručnjaci za otkaze” u svom pozivu rukovodeći personal.


Sam poziv na seminar garniran je fotografijom šefa koji se mršti, pokazujući pritom kažiprstom, valjda prema izlaznim vratima.


Predavanje za šefove, najavljuju, vodit će pravnik, čije ime također nećemo spomenuti, koji će rukovodeći personal u javnim i privatnim poduzećima upoznati s pravima i procedurama kod otkazivanja ugovora, savjetovati ih kako izbjeći nepotrebne sudske postupke radi nezakonitog otkazivanja, uputiti ih sve može biti razlog za otkaz, reći im što napraviti u slučaju zaštita posebnih kategorija radnika kod otkaza.