Varga podijelio priznanja i najavio uredbu

Vrijednim doktorima nagrade, zabušantima opomene i – otkazi!

Ljerka Bratonja Martinović

Vjekoslav Tomulić, Ivana Smoljan i Sandro Brusichs s ministrom Sinišom Vargom i ravnateljem Davorem Štimcem * Foto: N. REBERŠAK

Vjekoslav Tomulić, Ivana Smoljan i Sandro Brusichs s ministrom Sinišom Vargom i ravnateljem Davorem Štimcem * Foto: N. REBERŠAK

Među desetero liječnika koji su primili priznanje od ministra Siniše Varge su i Ivana Smoljan, Vjekoslav Tomulić i Sandro Brusich iz KBC-a Rijeka



ZAGREB » Desetero liječnika koji su prema podacima Ministarstva zdravlja svojim bolnicama zaradili najveće iznose tijekom prosinca prošle godine te siječnja i veljače ove godine, primili su jučer priznanja od ministra zdravlja Siniše Varge, a od svojih će bolničkih ustanova dobiti na dar stručno usavršavanje u vrijednosti od deset tisuća kuna. Varga je pritom najavio kako priprema uredbu kojom će omogućiti nagrađivanje zdravstvenih djelatnika prema učinku, a izradit će je, kaže, u suradnji s liječnicima i medicinskim sestrama. Liječnici koji neopravdano podbace u broju usluga, upozorava Varga, slabo izvršenje mogli bi platiti opomenom, pa i otkazom ugovora o radu. 


  – Ne želimo nikoga optuživati bez osnove. Dugotrajno bolovanje najčešći je razlog slabog izvršenja, a događa se i da liječnici ne mogu odraditi posao zbog kvara aparature. Kad identificiramo liječnike koji nemaju opravdani razlog za slab učinak, postupit ćemo sukladno ZOR-u – najavljuje Varga.  

Uspjeh Programa plus


Nagrađivanje liječnika, kaže ministar, jedan je od načina da se toj profesiji vrati društveni ugled, što je jedan od ključnih razloga zbog kojeg liječnici napuštaju Hrvatsku. Pritom, tvrdi, nema opasnosti da bi u toj utrci mogli nastradati pacijenti koje će se primati »kao na traci«. 


  – Daleko smo od toga da nam to bude problem. Hrvatska ionako s obzirom na obrtaj pacijenata zaostaje za europskim prosjekom – ustvrdio je Varga te dodao kako se stopa komplikacija i ponovne hospitalizacije pacijenata pomno prati, pa kvaliteta usluge ne može doći u pitanje. Štoviše, kvalitetnijom i dostupnijom uslugom te preventivnim aktivnostima, u narednih će se pet godina, kaže Varga, osigurati i produljenje životnog vijeka hrvatskih građana za dvije godine. 




  Ministar se pohvalio i rezultatima Programa plus u kojem je od 11. veljače pregledano više od 60.000 dodatnih pacijenata. Broj pregleda prosječno raste za oko pet tisuća na tjedan, a u ožujku je pruženo 182.000 usluga više nego u ožujku prošle godine. 


 Liste čekanja na nuli


Najbolje rezultate ima KBC Rijeka s pregledanih 6.136 pacijenata, zatim KBC Zagreb s 5.649 pacijenata, KB Sveti duh s 4.649 pacijenata, a zatim pulska bolnica (4.002), KB Dubrava (3.215) i KBC Split (2.980). Neke su liste čekanja svedene na nulu, pa se tako u KBC-u Osijek na gastroskopiju čeka dva dana, u KBC-u Rijeka ne postoji lista čekanja za ultrazvuk srca, a u KBC-u Split ne čeka se ni dan na laboratorijske pretrage. 


  Priznanja su jučer primili Stipislav Jadrijević, Branislav Kocman i Darko Vujanić iz KB Merkur, Ivana Smoljan, i Sandro Brusich iz KBC-a Rijeka, Igor Žabić iz OB Koprivnica, Vlasta Kupres iz OB Karlovac te Šime Manola iz KBC-a Sestre milosrdnice, redom ocijenivši kako iza njihovog rada stoji rad više desetaka njihovih kolega. Na dodjeli se nije pojavila jedino Marina Vidović iz KBC-a Zagreb, koja nam je prošli tjedan izjavila kako je Vargina nagrada liječnicima »besmislica«.