Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Dočekali pravdu

ekskluzivno Vrhovni sud: Hrvatska je odgovorna za zločin u Varivodama!

Varivode / Foto Arhiv NL
Varivode / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 20. srpanj 2012. u 23:22 2012-07-20T23:22:33+02:00

Nad civilima u Varivodama dva mjeseca nakon akcije »Oluja« izvršen je teroristički čin iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja osobne nesigurnosti građana, zaključili su suci Vrhovnog suda

ŠIBENIK  Republika Hrvatska odgovorna je za ubojstvo devetero starijih osoba srpske nacionalnosti koji su u selu Varivode 28. rujna 1995. godine likvidirani iz vatrenog oružja na kućnim pragovima!

Presedansku odluku kojom se priznaju žrtve i nedvosmisleno utvrđuje motiv zločina donio je Vrhovni sud Republike Hrvatske odlučujući o žalbi Jovana Berića na sramne odluke nižih sudova u Kninu i Šibeniku koji su odbacili njegovu tužbu protiv RH za naknadu štete zbog ubojstva roditelja Radivoja i Marije Berić. I k tome odredili da toj istoj državi koja je zakazala u svojoj glavnoj zadaći, zaštiti sigurnosti svakog građanina, mora platiti 54 tisuće kuna sudskih troškova. 

Nad civilima u Varivodama dva mjeseca nakon akcije »Oluja«, zauzeli su stav suci Vhovnog suda, izvršen je teroristički čin iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja osobne nesigurnosti građana.
U ovom slučaju, bila je to poruka preostalom srpskom življu da napuste svoje domove ako ne žele doživjeti istu sudbinu, a onima izbjeglima da se ne vraćaju u Hrvatsku. Počinitelji jednog od najvećih zločina počinjenih od hrvatske strane u ratu i poraću niti nakon 17 godina nisu otkriveni i procesuirani, a čekajući pravdu i pravičnu odštetu obitelji žrtava sada su po prvi puta, i to od najvišeg pravosudnog tijela Republike Hrvatske, dobile pravorijek u svoju korist. 

– U postupku je utvrđeno da su 28. rujna 1995. godine u selu Varivode smrtno stradali roditelji tužitelja Radivoje i Marija Berić na način da su ubijeni iz vatrenog oružja u dvorištu svoje kuće. U postupku je utvrđeno da je istog dana u istom selu ubijeno devet osoba, sve starije osobe srpske nacionalnosti, da su ubojstva izvršena u dvorištima ili kućama ubijenih, a u vremenskom razdoblju nakon što je dovršena vojno-redarstvena akcija »Oluja«, na području bivšeg UN sektora Jug. Stoga se u uskladu s iznesenim nedvojbeno ukazuje, a ocjenjujući širi kontekst prilika i događanja u kojemu je štetna radnja počinjena, da je ubojstvo roditelja tužitelja u konkretnoj situaciji izazvalo kod građana osjećaj straha, užasa i osobne nesigurnosti pa su zato tim činom ostvarena obilježja terorističkog akta – navodi se u rješenju Vrhovnog suda koje potpisuje predsjednik sudskog vijeća dr. sc. Ivan Kaladić.

Za štetu koja nastane uslijed terorističkog akta, nastavlja se, sukladno Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata odgovara Republika Hrvatska.
– Iz tog razloga u ovom predmetu postoji odgovornost Republike Hrvatske za štetu koju su pretrpjeli tužitelji – stoji u rješenju Vrhovnog suda koji je ukinuo presude Općinskog suda u Kninu i Županijskog suda u Šibeniku i naložio novo suđenje. U presedanskom rješenju Vrhovnog suda, k tome, obitelji žrtava se daje pravo na naknadu štete od RH, neovisno o tome što počinitelj zločina nije utvrđen, kazneno progonjen ili oglašen krivim. 

Više u tiskanom izdanju Novog lista, u subotu, 21. srpnja 2012. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.