Tri kategorije unijele samo kaos

Vraća se stara ljestvica energetske učinkovitosti: Na oznakama se ukidaju zbunjujući plusevi uz slovo A

Bojana Mrvoš Pavić

ilustracija

ilustracija

Europarlamentarci  se zalažu se da energetska učinkovitost bijele tehnike označava kao do 2010. godine, odnosno  predlažu da   razredi učinkovitosti ponovo variraju od najlošijeg G, kojim će biti označeni najrastrošniji uređaji, do razreda A, ali bez pluseva, koji će označavati najštedljivije



U idućih pet godina će se sustav označavanja energetske učinkovitosti kućanskih aparata morati promijeniti na način da će postojeći energetski razredi A+, A++ i A+++ , kojima se označava najučinkovitija »bijela tehnika« postati »čisti« A razred na ljestvici od A do G. Prijedlog je to Odbora za industriju, istraživanja i energiju pri Europskom parlamentu, kojem je namjera postojeću ljestvicu energetskih razreda od D do A+++ zamijeniti nekadašnjom, od A do G.


»Čisti« razredi


Oznaka energetskog razreda potrošaču govori koliko struje, odnosno vode kad je riječ o perilicama rublja ili posuđa, troši određeni kućanski aparat.


Do 2010. godine energetski su razredi varirali od najlošijeg G, kojim su se označavali najrastrošniji uređaji, do razreda A koji je označavao najštedljivije. Kako su proizvođači unapređivali štedljivost svojih proizvoda, 2010. godine je ljestvica izmijenjena na način da je i dalje ostalo sedam razreda, ali od A+++ do D.




Europarlamentarci smatraju kako je došlo vrijeme za povratak ljestvice na staro, od A do G, jer su »plusevi« na oznaci A postali prezbunjujući za potrošače. Uspostavilo se, naime, da potrošači višu cijenu radije plaćaju za kupnju aparata razreda A umjesto B, nego za kupnju razreda A++ umjesto A+. Vraćanje na »čiste« razrede od A do G trebalo bi zaživjeti unutar pet godina, i vrijediti najmanje deset.


Duga procedura


O novim bi pravilima Parlament tek trebao glasati, nakon čega propis odlazi na razmatranje Vijeću ministara. Tek nakon što ga Vijeće prihvati, nova direktiva će moći krenuti u primjenu.


Države članice će zatim morati provesti edukacijsku kampanju o novim pravilima, i osigurati kazne za one proizvođače koji se novih pravila ne budu pridržavali. Neke su države, poput Španjolske i Nizozemske, već davno u primjeni direktive o energetskoj učinkovitosti kućanskih aparata otišle i korak dalje, pa od investitora novogradnji zahtijevaju da u nove stanove ugrađuju najučinkovitije kućanske aparate, minimalno energetskog A razreda.


Na primjeru hladnjaka, koji je uključen 24 sata na dan i troši jednu petinu ukupne potrošnje struje u kućanstvu, uređaj C razreda će možda koštati petstotinjak kuna manje od hladnjaka razreda A, sličnih karakteristika, no zato će godišnje potrošiti 300 kuna struje, za razliku od hladnjaka A razreda, koji će trošiti sto kuna mnaje. To znači da se i 500 kuna razlike u cijeni kupcu isplati kroz pet godina. Kako je vijek trajanja hladnjaka oko deset do 15 godina, ukupna će ušteda biti od 500 do tisuću kuna, što se kupcu možda i neće činiti kao zgoditak na lotu, no valja imati na umu i to da štedljiviji aparati u svakom kućanstvu znače puno manje proizvedene električne energije na ugljen ili plin, kao i, ukupno, puno manje količine potrošene vode.


U nekoliko je navrata Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost hrvatske građane poticao na kupnju energetski učinkovitih uređaja dodjelom subvencije od 800 kuna, bez obzira na cijenu uređaja. Ti su poticaji svaki put vrlo brzo planuli, pri čemu su građani u najvećem broju slučajeva kupovali perilice rublja.