Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
24. siječnja 2020.
Novo

Vozite bez brige, stigla je jedinstvena polica osiguranja od naleta divljači

Vozite bez brige, stigla je jedinstvena polica osiguranja od naleta divljači
Vozite bez brige, stigla je jedinstvena polica osiguranja od naleta divljači
Autor:
Objavljeno: 2. kolovoz 2018. u 17:44 2018-08-02T17:44:00+02:00

 Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski lovački savez u četvrtak su potpisali ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti, a ugovor je vrijedan 12,5 milijuna kuna. 
Ugovor su u Vladi potpisali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomsilav Tolušić i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak.
Nositelj police osiguranja za područje cijele Hrvatske bit će Hrvatski lovački savez, a financiranje police osiguranja omogućit će se preraspodjelom namjenskih sredstava od zakupnina i koncesija za lovišta, u iznosu od 12,5 milijuna kuna.

Na taj će se način, kako je istaknuto, osigurati održivost koncesija i zakupa prava lova, odnosno financijska stabilnost lovoovlaštenika te će se smanjiti nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava u Hrvatskoj uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja štete.
Naime, zbog porasta broja motornih vozila, njihovu brzinu i vrijednost te sve veću mrežu prometnica, štete od naleta divljači u prometu u značajnom su porastu, a samo je u prošloj godini na području Hrvatske zabilježeno 3.789 naleta vozila na divljač.
Utjecajem ljudi na okoliš i intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište za divljač se mijenja i smanjuje, pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima te hranu nalazi na poljoprivrednim poljima ali često i stradava u prometu.

Vatrogasna mjera

Dugotrajnost sudskih postupaka, neujednačena sudska praksa (jer tri različita zakona koja uređuju problematiku šteta) te veliki broj naleta vozila na divljač, rezultiraju velikim troškovima koje lovačke udruge ne mogu podmiriti pa su lovačka društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa prava lova.
»Ovo je vatrogasna mjera, kojom ove godine rješavamo veliki problem koji muči naša lovačka društva, a najveće koristi imat će korisnici motornih vozila kojih u Hrvatskoj ima preko dva milijuna«, rekao je Tolušić.
Podsjetio je i kako je prijedlogom novog Zakona o lovstvu stvoren dobar pravni okvir kako bi se sačuvala poljoprivrednu proizvodnju koja trpi štete od divljači, ali istovremeno se omogućava nesmetano obavljanje lova.
»Jasno smo propisali obveze lovoovlaštenika i vlasnika poljoprivrednih zemljišta – kroz rokove i procedure za smanjivanje šteta na usjevima, kao i povećan odstrel divljači i nadzor. Sufinancirat ćemo i nabavu repelenata i električnih pastira kako bi smanjili sve veću štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima«, kazao je Tolušić.
Dečak je kazao kako su dočekali trenutak, a čekaju ga već punih desetak godina, da lovačke udruge, kojih je u Hrvatskoj 1.078, ostanu na lovačkoj sceni.
Naime, teret odgovornosti se zadnjih sedam godina svalio isključivo na Hrvatski lovački savez koji se više nije u stanju s tim nositi, kazao je Dečak napominjući kako je ovo stanoviti iskorak te se zahvalio u ime 62 tisuće lovaca.
Inače, u Hrvatskoj ima 1.084 lovišta, ukupne površine 5,4 milijuna hektara, od čega su 34 posto državna, a 76 posto zajednička lovišta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.