Što se krije iza prepucavanja

Vojni analitičari drže da su susjedi nervozni jer je HV u pet godina nadmašio vojsku Srbije

Danko Radaljac

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Razlika je na strani Hrvatske u modernoj tehnologiji jer dok se VS  tehnikom oslanja na proizvode korištene u JNA, OSRH je  većinom moderniziran



 ZAGREB  Prepucavanje na relaciji Srbija – Hrvatska zbog vojske nastavlja se gotovo svakodnevno, a dio vojnih analitičara drži kako kod susjeda nervozu stvara činjenica da je u posljednjih pet godina vojska RH »prešišala« vojsku Srbije snagom i modernom tehnikom.


Ono u čemu je Srbija nepobitno jača brojkama je ljudstvo: njihove snage broje nešto malo više od 50 tisuća ljudi, u odnosu na hrvatskih tek 15 tisuća. Ustrojstveno gledajući, srpska kopnena vojska broji četiri »obične« brigade, jednu mješovitu topničku, a zanimljivo je kako su sve specijalne snage objedinjene u Specijalnu brigadu pod zapovjedništvom kopnenih snaga. S druge strane, hrvatska kopnena vojska ima dvije brigade, topništvo je u zasebnoj pukovniji, a specijalne snage su u potpunosti izdvojene iz ovog roda te čine zasebnu cjelinu unutar Glavnog stožera. Tu se vidi i razlika u doktrinama, s obzirom da je tendencija zapadnih vojski da specijalne snage budu gotovo poseban rod. U Srbiji su pak pod kopnenom vojskom unutar Specijalne brigade i padobranske postrojbe, i vojna policija i izvidničko-obavještajni bataljun.


Snažnije mogućnosti


Ono gdje je razlika drastično na strani Hrvatske je moderna tehnologija unutar ovih postrojbi. Jer, dok se VS još uvijek tehnikom oslanja uglavnom na proizvode korištene još u JNA, OSRH je u većini segmenata moderniziran. Glavno oklopno vozilo je Patria AMV, dok se u Srbiji mašta o Lazaru III, oklopnjaku koji još nije niti u razini prototipa. Topništvo, zbog čega je zapravo prepucavanje i počelo, nesumnjivo je na strani Hrvatske. Starije topništvo je zapravo gotovo isto, temeljeno na ostacima JNA u oba slučaja, no nabavka PZH 2000 (panzer haubice) u potpunosti je promijenila odnos snaga. Ukoliko još stignu i MLRS-ovi 270 (višecijevni bacači raketa), Hrvatska će imati višestruko snažniju mogućnost topničkog odgovora u odnosu na susjede. Kod njih se pak vole tješiti NORA-om, samohodnim topničkim sustavom. No, čak i da nije višestruko slabije oruđe od PZH 2000, činjenica je da je proizvedeno ukupno 10 ovakvih samohodnih haubica, da nikad nije testirana u borbenim uvjetima i da VS nema niti jednu trenutno u svojim redovima.


Svježi MiG-ovi




Srbija je i u protuzrakoplovnim sustavima višestruko snažnija. Razlika je u tri baterije srednjedometnih sustava Kub, koje Srbija ima, dok Hrvatska ne posjeduje nikakav PZO sustav za srednje domete. No, u zrakoplovstvu je jezičac vage ponovo na hrvatskoj strani. Lovačka komponenta broji 12 svježe remontiranih MiG-ova 21, a Srbija ima tri MiG-a 29 i pet MiG-ova 21. Pri tome, javna je tajna kako zbog skupoće održavanja rijetko kad imaju i četiri aviona operativna. Transportnih helikoptera susjedi imaju ukupno sedam komada, no resursi im istječu u dvije nadolazeće godine. Hrvatska pak ima 24 transportna helikoptera Mi-8 i Mi-171. Srbija ima 20-tak operativnih lakih helikoptera Gazella, za razliku od Hrvatske, no kad krenu stizati američki Kiowa Warriori, i tu će zapadni susjed nadmašiti istočnog.