Zaštita stanovništva

Vodostaji u porastu: U Kosinju proglašeno izvanredno stanje obrane od poplave

Hina

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Na području Kosinja u Općini Perušić proglašeno je u nedjelju, 18. ožujka izvanredno stanje obrane od poplava. Tu je odluku donio ličko-senjski župan Darko Milinović u svojstvu zapovjednika županisjkog Stožera Civilne zaštite i stavio stožere Županije i Općine Perušić u stupanj visoke pripravnosti. To znači, kako piše u Odluci, da operativne snage sustava Civilne zaštite trebaju poduzeti »sve operativne i logističke mjere za smanjenje rizika, zaštitu i spašavanje ugroženog stanovništva i imovine i uklanjanje posljedica u skladu s planovima zaštite i spašavanja«. Izvanredno stanje odnosi se na naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Mlakva, Kosinjski Bakovac, Lipovo Polje i Rudinka,U odlici također stoji da je vodostaj rijeke Like na mjerodavnom vodomjeru Selište u nedjelju bio 494 centimetra s tendencijom porasta. Izvanredno stanje obrane od poplava na tome području proglašava se kad vodostaj Like na premaši 489 centimetara.

U subotu je župan prema svojim ovlastima najavio i proglašavanje stanja elementarne nepogode za taj dio Općine Perušić, a općinski Stožer Civilne zaštite je izvjestio da je trideset kuća u Kosinjskoj dolini poplavljeno, da pet naselja nema struju, te da su čamci jedina veza s ukupno oko 600 stanovnika do čijih kuća su nekoliko dana poplavljene ceste, a od danas i Kosinjski most.


U Gospiću pada gust snijeg, što pogoršava stanje


U nedjelju poslijepodne u Gospiću i široj okolici počeo je padati gust i mokar snijeg, što pogoršava već nepovoljne hidrološke prilike koje uzrokuju poplavu u Kosinju u općini Perušić.


Tako vodostaj u donjem toku rijeke Like raste od 5 do 8 centimetara na sat i, kako se doznaje u Stožeru Civilne zaštite Općine Perušić, na tom je području sada poplavljeno više od 50 kuća i gospodarskih objekata.




Tijekom cijelog dana više od 60 operativaca pomaže ugroženom stanovništvu u opskrbi agregatima za struju i izvlačenju namještaja iz nižih dijelova kuća koji još nisu pod vodom.


Elektrolika: U Kosinjskoj dolini 230 domaćinstava ima struju preko benzinskih agregata, sedam kuća bez struje


Djelatnici Elektrolike treći su dan na terenu i opskrbljuju benzinskim agregatima i gorivom mještane Kosinjske doline kojima su morali isključiti struju zbog poplave, te je do nedjeljnog predvečerja bez električne energije samo sedam kuća, uglavnom one iz kojih su se ljudi morali povući, rekao je Hini direktor Elektrolike Ernest Petry. Za 230 domaćinstava Selišta, Kosinjskog Bakovca, Lipovog Polja i Gornjeg Kosinja Elektrolika je uspostavila opskrbu strujom preko agregata jer se struja morala isključiti u niskonaponskoj mreži nakon što su vodiči došli pod vodu ili preblizu vodi, ili je voda prijetila trafostanicama.

»Međutim, usporedo s iskapčanjima postavljali smo agregate, negdje i one velike, vanjske, koji mogu opskrbiti i dvadesetak kuća, tako da smo zadovoljni kako smo se organizirali i mi i, koliko vidim, i sve ostale službe«, rekao je Petry i obećao stanovništvu da će i dalje dobivati gorivo sve do normalizacije stanja.


Rekao je da i dalje surađuju sa stožerima civilne zaštite, koji su na ovom području u izvanrednom stanju obrane od poplave, da su djelatnici Elektrolike na terenu od šest ujutro do noći, a za slučaj potrebe organizirano je i noćno dežurstvo.Za sada je teško procijeniti kolika će za Elektroliku biti šteta izazvana poplavom jer je dio stupova pod vodom i ne vidi se stoje li ili su oboreni, ali štete će svakako biti, zaključio je Petry i rekao da trošak goriva za agregate podmiruju zajedno s Općinom Perušić.