Poznati na meti Porezne

Vlatka Pokos se žalila, a Modni Mačak dokazao porijeklo imovine

Jagoda Marić

Porezna uprava zasad je naplatila nešto manje od 14 milijuna kuna, s time da više od deset milijuna kuna otpada na jedan slučaj u kojem je utvrđen nesrazmjer imovine i prihoda od gotovo 22 milijuna kuna



ZAGREB  Polugodišnja provjera nekoliko stotina slučajeva u kojima se sumnja da je imovina koju su građani stekli u nesrazmjeru s njihovim prihodima rezultirala je do polovice srpnja s 56 rješenja u kojima su poreznici utvrdili da je ukupna imovina koju su ti građani stekli za gotovo 143 milijuna kuna veća od prihoda koje su prijavili. Na osnovu toga tim je građanima razrezan porez u iznosu od 61,2 milijuna kuna. 


   Od toga iznosa porezna uprava zasad je, doznajemo, naplatila nešto manje od 14 milijuna kuna, s time da više od deset milijuna kuna otpada na jedan slučaj u kojem je utvrđen nesrazmjer imovine i prihoda od gotovo 22 milijuna kuna. 


  Opravdao izvore


Od ostalih slučajeva najveći je broj onih koji su trenutno u fazi da Ministarstvo financija rješava žalbu u drugom stupnju. Takav je, primjerice, slučaj i s poreznim dugom pjevačice i voditeljice Vlatke Pokos. Njoj je Porezna uprava izdala rješenje u kojem tvrdi da je nesrazmjer njezine imovine i prijavljenih prihoda u 2006. godini 1,4 milijuna kuna. Na osnovu toga terete je za plaćanje novoobračunatog poreza na dohodak u iznosu od 692 tisuće kuna, na što se ona žalila. 


    Isto je postupio i velikogorički tajkun Željko Žužić kojem je u tri rješenja Porezna uprava na osnovu nesrazmjera imovine i prijavljenih prihoda u visini od 17,7 milijuna kuna razrezala i nove porezne obveze. Tako bi Žužić trebao platiti 8,5 milijuna kuna novog poreza, no on je, kao i većina ostalih, predao žalbu na rješenje, pa će se ono rješavati u drugom stupnju.    Sportskom direktoru Dinama Zoranu Mamiću Porezna uprava je izdala rješenje po kojem mora platiti više od milijun kuna poreza, ali u tom je slučaju pokrenut upravni spor. 


    No, nisu svi koje je provjeravala Porezna uprava dobili rješenje za dodatno plaćanje poreza, neki su dokazali da je njihova imovina kupljena prihodima na koje su uredno plaćeni porezi. 


    Tako je Marko Grubnić, poznatiji kao Modni Mačak, poreznoj upravi objasnio da je sredstva čije porijeklo istražuju dobio od oca, a njegov je otac poreznicima opravdao izvore, pa je slučaj zatvoren.    


Najviše u Zagrebu


Najviše slučajeva u kojima su poreznici utvrdili nesrazmjer imovine i plaćenog poreza otpada na Zagreb. Od 56 rješenja o plaćanju dodatnog poreza i 21 zapisnika na osnovu kojih tek slijede službena rješenja čak 48 odradili su poreznici u Zagrebu. 


    Tako na Zagreb otpada 116 milijuna kuna novoutvrđenog dohotka na što je obračunato 57,3 milijuna kuna poreza. Riječki su poreznici izdali, pak, pet rješenja i sastavili tri zapisnika na osnovu kojih tek trebaju uslijediti rješenja. U Rijeci, čini se, najbolje ide i naplata, pa je tako u jednom slučaju gdje je obračunat novi porez u iznosu od 489 tisuća kuna upisano založno pravo države, a u drugom slučaju gdje je utvrđena obveza plaćanja sto tisuća kuna dodatnog poreza država je kroz ovrhu uspjela naplatiti 38 tisuća kuna.