Stotinjak stranica samo na webu

Vladajući sutra objavljuju program: “Hrvatska raste” ide na internet

Dražen Ciglenečki

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

U lijevo-liberalnoj koaliciji procjenili su da je puno važnije da program bude dostupan građanima nego da se zakupi prostor da bi ga »tamo netko pročitao kao što je nedavno učinio Tomislav Karamarko«



ZAGREB  Koalicija “Hrvatska raste” neće organizirati predstavljanje izbornog programa nego će ga samo staviti na internet i pozvati javnost na raspravu. Taj će obimni dokument na stotinjak stranica na web vjerojatno biti dignut sutra, kad premijer Zoran Milanović ima predizborni skup u Vukovaru.


U lijevo-liberalnoj koaliciji procjenili su da je puno važnije da cijeli program bude dostupan građanima nego da se zakupi prostor da bi ga »tamo netko pročitao zainteresiranima kao što je nedavno učinio Tomislav Karamarko«.


 »Nakon četiri godine obnašanja vlasti, nema smisla da radimo nekakvu glamuroznu priredbu kako bismo prezentirali što smo napravili u ovom mandatu i što namjeravamo u idućem četverogodišnjem ciklusu. Uostalom, pojedini članovi Vlade već neko vrijeme najavljuju na što ćemo staviti naglasak ako pobijedimo na izborima i to će činiti na predizbornim skupovima naše koalicije. A svi koji budu htjeli, kompletan će program moći pročitati na internetu«, objašnjavaju u SDP-u.




Program, koji je uglavnom napisao potpredsjednik Vlade Branko Grčić, vjerojatno će nositi jednostavan naziv “Hrvatska raste”, a bit će izrađena posebna web stranica koalicije na kojoj će biti objavljen.


Grčić je u srijedu, prije sjednice Vlade, rekao novinarima ponešto iz programa “Hrvatska raste”. Najavio je daljnji rast plaća kako bi se potaknulo osobnu potrošnju, »što je mjera koja se već pokazala kao vrlo korisna«.


»Smanjit ćemo PDV za košaricu poljoprivrednih proizvoda. Ovih 200 kuna pomoći za energetsko siromaštvo namjeravamo proširiti na veći broj primatelja tako da bi tom mjerom bio obuhvaćen najveći broj umirovljenika koji žive ispod socijalnog minimuma«, rekao je Grčić, koji se nada dogovoru poslodavaca i sindikata o novom povećanju minimalne plaće.


U slučaju ostanka na vlasti, Vlada Zorana Milanovića više će nego dosad ulagati u istraživanja i razvoj. Grčić je istaknuo da se planira te investicije s 0,7 povećati na 1,4 posto BDP-a, na ukupno 10 milijardi kuna, od čega bi 6,5 milijardi došli iz EU fondova. Ministar financija Boris Lalovac ponovio je što građani u 2016. mogu očekivati od njegovog resora, ako na izborima pobijedi koalicija Hrvatska raste. »To su rasterećenje plaća, smanjivanje jednog dijela PDV-a, daljnji nastavak jače discipline što se tiče poreza, ali i veliko pojednostavljenje procesa poduzetnicima«, obećao je Lalovac.