Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
21. studenoga 2019.
Prateće osoblje ipak neće biti prepušteno tržištu

Vlada odustala od outsourcinga: Čistačice, kuhari i zaštitari radit će u novoj državnoj tvrtki

Vlada odustala od outsourcinga: Čistačice, kuhari i zaštitari radit će u novoj državnoj tvrtki
Vlada odustala od outsourcinga: Čistačice, kuhari i zaštitari radit će u novoj državnoj tvrtki
Autor:
Objavljeno: 16. lipanj 2014. u 13:37 2014-06-16T13:37:37+02:00

Na taj način , pojasnila je Opačić, država bi mogla uštedjeti oko 280 milijuna kuna, od ukupno 3 i pol milijarde koliko se godišnje troši na osim poslovima. Zaposleni će zadržati prava iz ugovora koje su imali dosad

ZAGREB - Spremačice, kuhari, konobari, vozači, zaštitari, koji su zaposlenici države ipak neće prijeći u privatne tvrtke, niti će biti prepušteni tržišnoj utakmici, nego će država osnovati jedno trgovačko društvo s više od 24 tisuće zaposlenih. U njemu će objediniti te službe iz svih državnih institucija a time će novo poduzeće biti najveće u državnom vlasništvu.
Tako će se čistačicama umjesto outsourcinga dogoditi "spin off" - potvrdila je to danas potpredsjednica vlade Milanka Opačić.
Objasnila je da se Vlada za ovu opciju koja je bila jedna od tri razmatrane od početka reforme, odlučila jer je ona najmanje stresna za zaposlene, a uz to, državi može donijeti ipak uštede i učinkovite službe.
Na pitanje je li vlada zbog najavljenog referenduma i pritiska sindikata odustala od outsourcinga, Opačić je ponovila kako je taj način reforme bio tek jedan od mogućih, da Vlada ni od čega nije odustala, te da se nakon ozbiljnih analiza odlučila za osnivanje novog trgovačkog društva. U njega će prijeći svi zaposleni koji su u 2.300 državnih institucija odrađivali poslove čišćenja, održavanja, pranja, peglanja i pripreme hrane i pića.
Zasad se razmišlja da prijevoz, odnosno vozači prijeđu u Državni ured za zajedničke poslove, a da se zaštitari formalno presele u državnu zaštitarsku tvrtku AKD.
Opačić vjeruje da će i na taj način biti moguća ušteda jer će se u novoj državnoj tvrtki objediniti nabava koja je bila raštrkana po državnim institucijama. Ujednačit će se kriteriji pa se neće događati da jedna čistačica čisti 300 kvadrata, a druga 3.000, a bit će moguće i da se tamo gdje su zaposleni na bolovanju pošalju drugi ljudi iz zajedničke tvrtke.
Na taj način , pojasnila je Opačić, država bi mogla uštedjeti oko 280 milijuna kuna, od ukupno 3 i pol milijarde koliko se godišnje troši na osim poslovima.
Zaposleni će zadržati prava iz ugovora koje su imali dosad, a u novu tvrtku koja bi trebala početi raditi od iduće godine prelazit će postupno. Zadnji će se priključiti zaposleni iz zdravstva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija