Utorak, 4. kolovoza 2015.
Prateće osoblje ipak neće biti prepušteno tržištu

Vlada odustala od outsourcinga: Čistačice, kuhari i zaštitari radit će u novoj državnoj tvrtki

Vlada odustala od outsourcinga: Čistačice, kuhari i zaštitari radit će u novoj državnoj tvrtki
Vlada odustala od outsourcinga: Čistačice, kuhari i zaštitari radit će u novoj državnoj tvrtki
Autor: Jagoda Marić
Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 13:37

Na taj način , pojasnila je Opačić, država bi mogla uštedjeti oko 280 milijuna kuna, od ukupno 3 i pol milijarde koliko se godišnje troši na osim poslovima. Zaposleni će zadržati prava iz ugovora koje su imali dosad

ZAGREB - Spremačice, kuhari, konobari, vozači, zaštitari, koji su zaposlenici države ipak neće prijeći u privatne tvrtke, niti će biti prepušteni tržišnoj utakmici, nego će država osnovati jedno trgovačko društvo s više od 24 tisuće zaposlenih. U njemu će objediniti te službe iz svih državnih institucija a time će novo poduzeće biti najveće u državnom vlasništvu.
Tako će se čistačicama umjesto outsourcinga dogoditi "spin off" - potvrdila je to danas potpredsjednica vlade Milanka Opačić.
Objasnila je da se Vlada za ovu opciju koja je bila jedna od tri razmatrane od početka reforme, odlučila jer je ona najmanje stresna za zaposlene, a uz to, državi može donijeti ipak uštede i učinkovite službe.
Na pitanje je li vlada zbog najavljenog referenduma i pritiska sindikata odustala od outsourcinga, Opačić je ponovila kako je taj način reforme bio tek jedan od mogućih, da Vlada ni od čega nije odustala, te da se nakon ozbiljnih analiza odlučila za osnivanje novog trgovačkog društva. U njega će prijeći svi zaposleni koji su u 2.300 državnih institucija odrađivali poslove čišćenja, održavanja, pranja, peglanja i pripreme hrane i pića.
Zasad se razmišlja da prijevoz, odnosno vozači prijeđu u Državni ured za zajedničke poslove, a da se zaštitari formalno presele u državnu zaštitarsku tvrtku AKD.
Opačić vjeruje da će i na taj način biti moguća ušteda jer će se u novoj državnoj tvrtki objediniti nabava koja je bila raštrkana po državnim institucijama. Ujednačit će se kriteriji pa se neće događati da jedna čistačica čisti 300 kvadrata, a druga 3.000, a bit će moguće i da se tamo gdje su zaposleni na bolovanju pošalju drugi ljudi iz zajedničke tvrtke.
Na taj način , pojasnila je Opačić, država bi mogla uštedjeti oko 280 milijuna kuna, od ukupno 3 i pol milijarde koliko se godišnje troši na osim poslovima.
Zaposleni će zadržati prava iz ugovora koje su imali dosad, a u novu tvrtku koja bi trebala početi raditi od iduće godine prelazit će postupno. Zadnji će se priključiti zaposleni iz zdravstva.

Komentari

24
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • veljkob
  veljkob   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 22:28

  Navedeno gore je apsolutno nemoguće izvesti i to Milanka zna.Jedini razlog što to sad priča je što im se trese pod nogama.odjednom se razmišlja o smanjenju PDV na hranu i sl.Totalna laž.
  Da bi država preuzela na sebe toliko različitih poslova treba im ogroman broj stručnjaka (npr.za zaštitarstvo).Tu bi se i neki ugovori doveli u pitanje....A sve skupa izgleda kao povratak u 50 i 60 godine i državno plansko gospodarstvo,državne ogromne tvrtke i petoljetke...gluposti

 • idiotidioticus
  idiotidioticus   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 22:07

  Nije govno nego se pas posro.
  A što ne uštede tako da sebi smanje plaće?
  (za to tvrde da je čista demagogija)
  A što nisu dali svaki makar po 100 kn za stradale u poplavi?
  Ma što pričat, polit benzinom i užgat...

 • žrdina
  žrdina   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 21:48

  Vladajući krvoloci koji sišu zadnje kapi krvi ovog naroda, domislili se kako se otarasiti jadnika koji još uvijek imaju nekakav radni status u državnim institucijama, a veliki su im problem zato što kad sebi dižu povišice i dodjeljuju benificije i nagrade moraju i jadnicima nešto dati jer takav je red. Kad ih otkantaju biti će više love za uhljebe i stari udbaški kadar,
  normalno sve to iz kredita kojeg će otplaćivati još nerođena stoćica sitna zuba.
  Ustani Bane pobi partizane!

 • Slobodni
  Slobodni   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 21:32

  Treba outsoursati Milanku i njene ultradesničarske ideje

 • nightlooser
  nightlooser   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 21:19

  outsourcing bi funkcionirao na principu konzuma ili sokol marića ... stoka rmbači za 2,5 iljade kuna, a šefovi ulažu u avione, dvorce, hidraulične krovove, ptičje mlijeko ... ovaj "novi način" će funkcionirati kao i sve u hrvatskoj ... sve će biti kao i dosad (a i bolje !!) al' ćemo uštedit milijardu kuna !!?? kao i u zdravstvu !!?? malo morgen ...

 • stardust
  stardust   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 18:53

  Ja ću preuzeti sve radnike sa svim pravima koja sada ostvaruju, te potpisati kolektivni ugovor sa sindikatima, slijedećih 5 godina neću niti jednog radnika otpustiti za iznos od 3 milijarde kuna. Na taj način ostvario bih proračunu godišnju uštedu od 500 miliona kuna (ekvivalent 1 mosta za Pelješac). Smatram da bih uz to lijepo zaradio, a pošto sam skroman, posao bih podijelio na 100-200 franšiza.

 • Loreley Lion
  Loreley Lion   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 18:41

  bez komentara

 • generalić
  generalić   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 18:36

  "Ujednačit će se kriteriji...?" Pa tko im je branio da to i dosad učine...mogli su to napraviti sto puta...ovako će osnovati tvrtku u državnom vlasništvu...to znači zapošljavanje novih službenika....ja tu ne vidim nikakvu uštedu, upravo suprotno, ali ja mislim da ovdje nikoga nije niti briga za uštedu...

 • Observer
  Observer   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 18:21

  Koji zajeb. Pa to je isto. Outsourcing = unajmljivanje usluga. Nevažno od koga ih unajmljuješ.
  Kako će se dati navući na ovo!

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 18:16

  Uhljebi se pripremaju za odlazak sa vlasti !!!

 • M.Trošelj
  M.Trošelj   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 16:46

  A onda ćemo tu tvrtku privatizirati....

 • Domagoj Hrvoje Taropolu
  Domagoj Hrvoje Taropolu   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 15:40

  Biti će da je to zbog slike od J. K.! Ili ti ga Jadranke kosorna Twiteru! Što je žena bez metle? Ministrica Opačić! Ha-ha.. Što setiče Jace: Žena zna s metlom, mogla bi i da poleti, narvano nakon što napravi krumpir salatu! Dobro da se okanila pašteta da ne ispada previše... S obzirom da je na Twiteru, počela je savladavati Engleski jezik koliko vidim - outsorcing joj ide, sada znamo u što će kada ne bude u Saboru!

  • m.blomkwist
   m.blomkwist   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 15:51

   A još kad bi i ti malo savladao hrvatski pravopis.....

 • DrAzen
  DrAzen   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 15:26

  bez jacih investicija,dobro dodju naslovi o ustedi,na kome ili na cemu,ne treba biti extra pametan i vidjeti da u ovoj prici o outsourcingu puno toga ne stima.

 • Gost   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 15:18

  mislim da je prevladao razum i da jedna takva služba je sto puta bolja od outsourcinga privatnika,jer oni
  isključivo gledaju svoj profit,ali sve mora biti transparentno,dosta je muljanja na svim razinama,jer radnik ipak osjeća neki vid sigurnosti,ima zaleđe i taj kruh koji mora odraditi i zaraditi lakše mu pada.

 • intelektualac.com
  intelektualac.com   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 14:44

  Haha, to je spin, a ne spin off!

  > Spremačice, kuhari, konobari, vozači, zaštitari, koji su zaposlenici države ipak neće prijeći u privatne tvrtke, niti će biti prepušteni tržišnoj utakmici

  A stoka sitnog zuba s one strane ograde (u privatnom sektoru) i dalje će ostati "prepušteni" na milost i nemilost tržištu. To je samo fer!

 • pacijent007
  pacijent007   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 14:33

  Nema tu neke uštede, pretakanje iz šupljega u prazno. Treba srezati broj državnih agencija, od kojih barem pola ne koristi ničemu. Ova vlada je nešto najdebilnije što postoji.

 • Calimero Calimero
  Calimero Calimero   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 14:27

  Nevjerovatno, državna firma sa 24000 zaposlenih, za nadgledanje i vođenje tih radnika će trebati barem 500 "šefova" koji će morati imati i neke kancelarije pa morat će imati i aute da obilaze te čistačice, pa auti za opskrbu radnim materijalom, pa pravne službe, pa računovodstva pa skladišni prostori pa kancelarijski prostori, pa se neće znati tko je kome šef, sve u svemu loše jako loše i biti će skuplje nego sada a ne jeftinije.

 • Calimero Calimero
  Calimero Calimero   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 14:27

  Nevjerovatno, državna firma sa 24000 zaposlenih, za nadgledanje i vođenje tih radnika će trebati barem 500 "šefova" koji će morati imati i neke kancelarije pa morat će imati i aute da obilaze te čistačice, pa auti za opskrbu radnim materijalom, pa pravne službe, pa računovodstva pa skladišni prostori pa kancelarijski prostori, pa se neće znati tko je kome šef, sve u svemu loše jako loše i biti će skuplje nego sada a ne jeftinije.

 • billy
  billy   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 14:03

  Bravo ,opet nova državna tvrdka ,koliko će sada uhljeba zaposliti

 • mirna58
  mirna58   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 14:03

  Odlično. A ko će voditi tu novu tvrtku od 24000 zaposlenih??? Vjerovatno stotinjak novih "odabranih" dobro plaćenih uhljeba.

  • koltrina
   koltrina   Objavljeno: 16. lipnja 2014. u 14:13

   Evo ja se javljam za vođenje tvrtke. I tako berem plaću a ništa ne radim. Kada bi me samo mogli prepoznati??? Čekat ću ...