Sjednica Vlade

Vlada odustala od gradnje nizinske pruge Rijeka-Zagreb

Jagoda Marić

Predstoji modernizacija riječkog željezničkog pravca na postojećoj trasi. Tamo gdje ne postoje dva kolosijeka izgradit će se drugi, postojeći će se modernizirati, a izgradnjom tunela i promjenom trase na malom dijelu pravac će se malčice »popeglati«



ZAGREB Vlada je definitivno odustala od gradnje nizinske pruge Rijeka-Zagreb i odlučila se za modernizaciju riječkog željezničkog pravca na postojećoj trasi.


Tamo gdje ne postoje dva kolosijeka izgradit će se drugi, postojeći će se modernizirati, a izgradnjom tunela i promjenom trase na malom dijelu pravac će se malčice »popeglati«.


Kako su objasnili i premijer Zoran Milanović i ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, na ovaj način modernizira se pruga za teretni prijevoz koji će moći podnijeti transport milijun i pol kontejnerskih jedinica iz riječke luke, a trenutno je sada taj promet na 160.000 kontejnerskih jedinica.




Ministar Hajdaš Dončić pojasnio je da Hrvatska na ovaj način dobiva priliku povući sredstva iz Europskih fondova  namijenjena obnovi prometnih pravaca za teret te da na taj način može financirati do 85 posto radova istih europskih fondova.


Premijer Milanović istaknuo je da je ovo odluka za sadašnji trenutak ali i za sljedećih 30 godina za promet teretom, da je na vladi da jača riječku luku, a da za putnički promet očito prevladavajuća ostaje autocesta Rijeka-Zagreb.