Trnoviti pregovori

Vlada odbila zahtjev sindikata: Jesen u znaku pregovora o kolektivnim ugovorima

Gabrijela Galić

Iz Vlade sindikatima državnih službi stigla – odbijenica  / snimio D. JELINEK

Iz Vlade sindikatima državnih službi stigla – odbijenica / snimio D. JELINEK

Vlada odbila zahtjev sindikata državnih službi za produženom primjenom KU-a, koji istječe za pet dana 



Pregovarački odobori Vlade i sindikata državnih službi početkom rujna trebali bi otvoriti pregovore za novi kolektivni ugovor. Naime, Kolektivni ugovor za državne službenike istječe za pet dana i prelazi u fazu tromjesečne produžene primjene. Istodobno u produženu primjenu ulazi i Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe, no u tom sektoru još nije dovršeno prebrojavanje sindikalnog članstva, a dok se taj proces ne dovrši, ne mogu se otvoriti pregovori za novi TKU.


Sindikati državnih službi već su ranije Marku Paviću, ministru rada i mirovinskog sustava, iznijeli ideju da se njihov kolektivni ugovor samo produži na neko vrijeme kako bi imali dovoljno vremena za pregovore o novom. Na jučerašnjem radnom sastanku dobili su odbijenicu resornog ministra koji je pritom naveo da će pregovori za novi kolektivni ugovor krenuti početkom rujna.


Da će Vlada odbiti mogućnost razgovora o produženju kolektivnog ugovora za državne službe, moglo se predvidjeti s obzirom na situaciju u javnim službama. Za očekivati je da će Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti tijekom kolovoza dovršiti posao prebrojavanja sindikata u zdravstvu, obrazovanju, socijali, kulturi te da će se dva odvojena pregovaračka procesa odvijati paralelno. Javne službe su su i na jučerašnjem sastanku ponovo istaknule problem rada Povjerenstva jer prebrojavanje njihovih članova opet predugo traje.




Javne službe su na radnom sastanku otvorile i pitanje osnovice za izračun plaća s obzirom na to da oni početkom godine nisu postigli dogovor s Vladom, pa niti nema potpisanog dogovora koji bi im jamčio rast osnovice za dva posto u kolovozu, što je s državnim službama dogovoreno. Kako veli Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola, ministru su »otvoreno prezentirali da je osnovica za plaće u rukama Vlade«.


No, povećanje od dva posto trebale bi osjetiti i javne službe, bez obzira na negativan ishod njihova pregovaračkog procesa. Naime, slijedom Zakona o osnovici plaće u javnim službama, kao i Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Vlada bi trebala donijeti odluku o istovjetnoj osnovici u državnim i javnim službama. Osim ako Vlada ne bude ignorirala te zakone, što bi moglo dovesti do tužbi. Takav scenarij Vlada je izbjegla početkom godine, kada je donijela odluku o rastu osnovice i u javnim službama, pa je za očekivati da će ponovo tako postupiti. U protivnom ne samo da riskira tužbe, već i socijalne nemire uoči otvaranja pregovora za novi TKU.