Parafirano

Vlada i sindikati dogovorili novi TKU: javne službe odriču se božićnice i regresa

Gabrijela Galić

Granski kolektivni ugovori trebali bi biti usklađeni do 21. prosinca i roka za isplatu božićnice ili će Vlada »poduzeti zakonske ovlasti« da ih osigura



– odriču se božićnice za 2012. i 2013. 


 - odriču se regresa za 2013.


 - osnovica za jubilarne nagrade 500 umjesto  1.800 kuna




– onima koji koriste automobile isplaćivat će se akontacija 50% naknade, a konačni obračun troška je na sljedećoj plaći



Nakon petosatnih pregovora u utorak, dio sindikata i Vlada postigli su dogovor da će u idućoj godini jubilarna nagrada biti isplaćena svima, ali će osnovica s nekadašnjih 1.800 kuna pasti na 500 kuna. Kako je s državnim službama ranije dogovorena osnovica za »jubilararku« od 900 kuna uz smanjeni obuhvat isplate i s njima će se otvoriti pregovori kako bi se ujednačila prava s javnim službama. TKU za javne službe trebao bi biti potpisan 12. prosinca nakon što tijela sindikata potvrde dogovor njihovih pregovarača, a Vlada se nada da će potpisivanju pristupiti i četiri sindikata Matice. 


Novina, u odnosu na državne službe osim jubilarne nagrade je i prijevoz na posao i s posla. Tako će se on i dalje isplaćivati akontacijski u punom iznosu za radnike koji kupuju pokaz ili vozne karte, dok će oni koju putuju automobilom primati 50 posto akontacije, a na slijedećoj plaći uslijedit će konačan obračun prijevoza. No, kao i u državnim službama i u javnima će se priznavati ukupno 75 posto ukupnih troškova prijevoza.


Sindikati javnih službi uglavili su u TKU i odredbu prema kojoj će se božićnica trebati isplatiti svima, ako je netko u sustavu dobije. Naime, prava iz TKU-a ugrađena su u granske kolektivne ugovore. Njih valja uskladiti s TKU-om u roku od 30 dana od potisivanja temeljnog ugovora. To znači da će već nastupiti vrijeme za isplatu božićnice. Bojazan je da bi se upravo u obrazovanju božićnica mogla isplatiti, pa su ostali htjeli »osigurač«. Vlada, pak, poručuje kako će granski kolektivni ugovori biti usklađeni do 21. prosinca, i roka za isplatu božićnice, a ako se to ne dogodi poduzet će »zakonske ovlasti da osigura provedbu TKU-a«, kako je kazao Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.  Koje su to ovlasti, nije želio reći.