Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Milanović se rješava štetnog posla

ekskluzivno Vlada i izvođači radova raskidaju ugovor o gradnji Pelješkog mosta, Hrvatskoj prijeti međunarodni skandal!

Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2012. u 23:51 2012-05-16T23:51:50+02:00

Treba i utvrditi jesu li na natječaju o gradnji prevarena dva poslovna konzorcija iz Njemačke i Austrije. Oprativno je projekt u vrijeme vlade Sanadera i Kosor vodio Kalmeta

RIJEKA Hrvatska Vlada u četvrtak će raskinuti ugovor o gradnji Pelješkog mosta na temelju sporazuma s tvrtkama koje su ga trebale izgraditi, a to su Konstruktor Inženjering, Viadukt i Hidrolektra. Istovremeno će Vlada osnovati ekspertnu skupinu, čiji će jedini zadatak biti utvrđivanje stvarnih troškova izgradnje Pelješkog mosta, a tu je ključan podatak iz teksta sporazuma iz kojeg je razvidno da je država unaprijed platila 163,5 milijuna kuna avansa graditeljima mosta. 

Ekspertna skupina u kojoj će uz predstavnike građevinara biti neovisni ekspert, te predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva prometa morat će ispitati što je plaćeno i na što su navedeni novci potrošeni kako bi se na kraju stiglo do završnog računa za Pelješki most.

Ovim potezom Milanovićeva Vlada pokušava riješiti naslijeđeni kostur iz HDZ-ovog ormara i jedan izuzetno osjetljiv problem, jer bi eventualne obveze građevinara u smislu povrata novca državi mogle tri velike hrvatske tvrtke u kojima radi oko 6.000 ljudi dovesti u ozbiljne financijske probleme. No, raskid ugovora tek je epilog skandala međunarodnih razmjera u priči o izgradnji Pelješkog mosta.
  
Dokumenti u posjedu naše redakcije nedvojbeno pokazuju da se Pelješki most prema postojećoj dokumentaciji uopće nije mogao izgraditi, da su na natječaju o gradnji prevarena dva velika poslovna konzorcija iz Njemačke i Austrije, kao i da su hrvatske Vlade na čijem su čelu bili, prvo Ivo Sanader, a onda i Jadranka Kosor, pogodovale domaćem konzorciju građevinskih tvrtki, koje su posao dobile, iako ga uopće nisu mogle napraviti.

Riječ je o dokumentaciji, koja objašnjava kako se moglo dogoditi da ugovor o gradnji Pelješkog mosta bude potpisan 2007. godine, izvođači uvedeni u posao u svibnju 2008. godine uz rok izgradnje do 12. svibnja 2012. godine, a da za sve te godine nije napravljen nikakav ozbiljniji posao na izgradnji.

Unatoč svim obećanjima HDZ-ove Vlade i višekratnim svečanim otvaranjima gradilišta, izgradnja Pelješkog mosta u stvari nikada nije ni započela, iako je potrošeno najmanje nekoliko stotina milijuna kuna. Riječ je nedvojbeno o štetnom ugovoru i štetnom poslu, čiji su se detalji skrivali od hrvatske javnosti, a sada bi za njih svakako interes morali pokazati u DORH-u i USKOK-u.

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak, 17. svibnja, 2012.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka