Josipovićev skup bez ministara i predsjednika Srpskog narodnog vijeća

Vlada i Pupovac bojkotiraju Josipovićev skup

Dražen Ciglenečki

Pupovac i Vlada na skup posvećen problemima srpske manjine Ivi Josipoviću šalju samo svoje nižerangirane predstavnike



ZAGREB  – U petak će se u Uredu predsjednika održati ambiciozno zamišljen skup posvećen problemima pripadnika srpske nacionalne manjine, ali Vlada i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac šalju Ivi Josipoviću samo svoje nižerangirane predstavnike.


Već prošlog tjedna u Banskim dvorima kao i u SNV-u i SDSS-u izražavali su nezadovoljstvo što predsjednik Republike, odnosno njegovo Vijeće za socijalnu pravednost, uopće organiziraju to okupljanje, bez prethodne konzultacije s njima, a još pozivaju i ljude poput šefa Srpskog demokratskog foruma Veljka Džakule.


Postojala je zbog toga mogućnost da se nitko iz Vlade i srpskih institucija i udruga u kojima je Pupovac među čelnicima niti ne odazove. Ipak, i jedni i drugi sudjelovat će u raspravi »Povratak, socijalna integracija i stambeno zbrinjavanje«, međutim ne na reprezentativnoj razini.




Uime SNV-a na Pantovčak ide Saša Milošević dok će pozvana ministarstva regionalnog razvoja te rada i mirovinske politike zastupati tek pomoćnici, a ne ministri Branko Grčić i Mirando Mrsić.



Aktivnosti Josipovićevih vijeća i savjeta nisu se sviđala ni članovima Vlade Jadranke Kosor. Najviše ih je smetalo osnivanje Savjeta  za gospodarstvo, pa su njegovim članovima, tadašnjim čelnicima HUP-a Damiru  Kuštraku, Ivici Mudriniću i Emilu Tedeschiju zamjerali nekorektnost jer su istovremeno pregovarali s vladom i kritizirali je sa sjednica Savjeta. Nije im se dopadalo ni to što po njihovom mišljenju u Savjetu nema nikoga tko bi zastupao politički centar i desni centar. Na sjednice Savjeta s kojih su stizale primjedbe na »vladinu neaktivnu gospodarsku politiku«, ministri se nisu odazivali. Nakon promjene vlasti, rad vijeća i savjeta malo je zamro, ali Vijeće za socijalu politiku prilično je aktivno zadnjih dvadesetak dana, jer se sastaje već drugi put.  Inače, i ministri u Sanaderovoj vladi godinama su se bunili zato što je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić organizirao skupove na temu gospodarstva i kritizirao Banske dvore, iako mu Ustava ne daje nikakev ovlasti u gospodarstvu. Mesić je zauzvrat prijetio da će sazvati sjednicu vlade na temu gospodarstva, ali to nikada nije učinio.    


Ministar Grčić, u čijem je resoru i briga oko povratka i stambenog zbrinjavanja izbjeglih Srba, objašnjava da taj dan ima druge, već ranije dogovorene obveze.


– Na skupu će biti moj pomoćnik Stanko Janić koji je i zadužen za tu problematiku i mislim da će dati sve potrebne informacije i imati odgovore na pitanja prisutnih, rekao nam je Grčić. 


U Ministarstvu rada i mirovinske politike ističu, pak, da oni možda i nisu »ništa bolja adresa od drugih ministarstava« jer se ne bave posebno povratkom i zbrinjavanjem izbjeglica. »Možda bi bilo korisnije da je predsjednikovo Vijeće pozvalo predstavnike nekih drugih ministarstava«, kažu u Mrsićevom resoru.


Pupovac će propustiti priliku za dodatno stišavanje sukoba što ga je nedavno imao s Josipovićem, ali određenu gestu dobre volje ipak je pokazao. Prošlog tjedna najavio je konzultacije s Vladom u vezi s ovim skupom, a nakon toga je odlučio da njegov izaslanik bude Saša Milošević.


– Poziv je ionako stigao na SNV, ne na moje ime. Odazvat ćemo se jer poštujemo instituciju predsjednika, iako nismo bili uključeni u pripreme skupa. Milošević zna sve o temi o kojoj će se razgovarati, a mi ćemo i dalje tijesno surađivati s Vladom u čijoj je ona nadležnosti, naglašava Pupovac.


Na Pantovčaku nastoje umanjiti značenje izostanka dvojice ministara i predsjednika SNV-a. »Mi smo zvali njihove institucije, a ne konkretne pojedince. Predsjednik nikome, pa ni Vladi ili SNV-u, ne pokušava oteti njihov posao, a svi koji se žele pridružiti raspravi – dobrodošli su«, poručuju iz Josipovićevog ureda.