Negativno mišljenje o prijedlog Ivana Šimunovića

Vlada: Ne može se prihvatiti zahtjev za uvođenja viza građanima Srbije

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić objasnila je da se Šimunovićev prijedlog ne može formalno-pravno prihvatiti zbog preporuke Europske komisije iz 2001. godine kojom je Srbija stavljena na popis zemalja čiji građani ne trebaju vizu za prelazak vanjskih granica EU-a. Taj je propis važeći i u Hrvatskoj pa ga se ne može kršiti, kaže Pusić



ZAGREB Vlada je u četvrtak Saboru uputila negativno mišljenje na prijedlog zastupnika HSP AS Ivana Šimunovića da se građanima Srbije uvedu vize zbog nedjelovanja Srbije u vezi aktivnosti optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja.


Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić objasnila je da se Šimunovićev prijedlog ne može formalno-pravno prihvatiti zbog preporuke Europske komisije iz 2001. godine kojom je Srbija stavljena na popis zemalja čiji građani ne trebaju vizu za prelazak vanjskih granica EU-a. Taj je propis važeći i u Hrvatskoj pa ga se ne može kršiti, kaže Pusić.


Sadržajno, dodaje Pusić, »krajnje je vrijeme da oni koji još smatraju da je Hrvatska mala, ugrožena zemlja koja se treba braniti, promijene tu psihologiju jer je Hrvatska lider europeizacije jugoistične Europe.«




Vitalni je interes Hrvatske da zemlje regije dosegnu europske standarde u čemu im Hrvatska treba pomagati, kaže ona.


Vlada je danas prihvatila i zaključak o prioritetima Vlade u institucijama EU-a. Prioriteti, koji se odnose na petogodišnji mandat sadašnje Europske komisije, su jačanje konkurentnosti, poticanje zapošljavanja i stvaranja radnih mjesta, te rad na stvaranju energetske unije, kaže ministrica Pusić.


U prioritetima se, dodaje ona, naglašava spremnost Hrvatske za pomoć susjednima zemljama kako bi po istim kriterijima kao i Hrvatska ušle u EU.


Posebno mjesto u prioritetima pripada Bosni i Hercegovini, pri čemu se Hrvatska zalaže za aktivnu EU-ovu politiku spram te zemlje.


Premijer Zoran Milanović dometnuo je da će Vlada i dalje voditi računa o interesima Hrvata u BiH koji su hrvatski državljani, pa onda i državljani EU-a. 05.03.2015. 1