Epidemiolozi na oprezu

Virus smrtonosniji od SARS-a prenosi se među ljudima

Ljerka Bratonja Martinović

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je jučer kako je vjerojatno da se novi koronavirus može prenositi s čovjeka na čovjeka, što bi u slučaju ovog visokosmrtonosnog virusa, gdje je broj umrlih iznad 50 posto, predstavljalo ozbiljnu prijetnju ljudima



ZAGREB – Smrtonosni virus koji uzrokuje respiratornu bolest sličnu SARS-u ponovno se pojavio u Europi, ovaj puta u Francuskoj gdje je zasad službeno potvrđen jedan slučaj zaraze, no sumnja se da ima još oboljelih. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je jučer kako je vjerojatno da se novi koronavirus može prenositi s čovjeka na čovjeka, što svjetskim stručnjacima daje razlog za brigu.


– Najviše zabrinjava činjenica što grupiranje oboljelih u različitim zemljama sve više ide u prilog hipotezi da se uz blizak kontakt koronavirus može prenijeti s čovjeka na čovjeka – izjavio je pomoćnik direktora WHO-a Keiji Fukuda nakon posjeta Saudijskoj Arabiji, odakle je opaki koronavirus krenuo u svijet.


Od ovog je virusa, potvrdili su laboratorijski nalazi, prošlog tjedna obolio 65-godišnji muškarac koji se u Francusku vratio iz Dubaia. Pacijent je u teškom stanju koje liječnici ocjenjuju stabilnim, smješten je u izolaciju te prima transfuziju i pomoć pri disanju. Pod posebnim je nadzorom medicinska sestra u bolnici u kojoj je zaraženi pacijent hospitaliziran, a vlasti u francuskoj pokrajini Nord/Pas-de-Calais potvrdile su da je od koronavirusa obolio još jedan muškarac koji je bio smješten u istoj sobi s oboljelim.




Pod sumnjom u zarazu je i jedan liječnik s istog odjela. Obojica zaraženih muškaraca hospitalizirani su u obližnjem Lilleu. Tamošnje ministarstvo zdravlja poručilo je u petak kako virus nije jako zarazan, no svima koji su nedavno putovali u arapske zemlje savjetuje se da potraže liječničku pomoć u slučaju povišene temperature. Osim visoke temperature, novi virus kod oboljelih izaziva ozbiljne respiratorne probleme, upalu pluća, a u pojedinim slučajevima i zatajenje bubrega.


I hrvatska je epidemiološka služba već mjesecima u pripravnosti u slučaju pojave ovog virusa u Hrvatskoj, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).


– Liječnici su dobili uputu da pacijente koji im se jave s teškim respiratornim simptomima, visokom temperaturom, bolovima u donjem dijelu leđa koji upućuju na probleme s bubrezima, a putovali su na područje Arapskog poluotoka, upute u postupak dijagnostike. Te su mjere na snazi od pojave novog virusa i vrijede i dalje – kaže Ira Gjenero Margan, voditeljica Epidemiološke službe.


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj potvrđenih slučajeva zaraze u svijetu povećao se na 34, a 18 je oboljelih umrlo. Početkom godine, britanski su znanstvenici na temelju jednog slučaja u Velikoj Britaniji zaključili da se novootkriveni koronavirus koji uzrokuje respiratornu bolest sličnu SARS-u može prenositi i s čovjeka na čovjeka, a francuski je slučaj produbio sumnje da bi se opaki virus mogao sustavno širiti među ljudima.


– Neka su se grupiranja virusa pojavila među zdravstvenim djelatnicima u Jordanu, u Velikoj Britaniji oboljela je čitava obitelj, ali je prijenos s čovjeka na čovjeka dosad potvrđen u samo tri slučaja, što ne daje dovoljno dokaza o interhumanom prijenosu ovog virusa – ističe Gjenero Margan. Sporadični slučajevi prijenosa, objašnjava ona, ne znače da se virus može lako širiti s čovjeka na čovjeka, što bi u slučaju ovog visokosmrtonosnog virusa, gdje je broj umrlih iznad 50 posto, predstavljalo ozbiljnu prijetnju ljudima. Novi je virus srodnik virusa SARS koji je prije deset godina izazvao epidemiju u istočnoj Aziji i odnio oko 800 ljudskih žrtava. Otkriven u jesen prošle godine, a dosad se pojavio različitim državama, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku. Od početka svibnja, prijavljeno je još 15 zaraženih u Saudijskoj Arabiji, od kojih je sedam umrlo. Od 15 pacijenata u dobi od 24 do 94 godine, njih 12 su bili muškarci.