Komora majka novinarima HRT-a

Vidoševićevi honorarci: HGK Šprajcu isplatio 37.000, a Družijaniću 67.000 kuna

Danko Radaljac

Na listi je i Sanja Smiljanić s honorarom od 40 tisuća kuna te još neki novinari HRT-a. Među isplaćenima je i stručnjak za energetiku Igor Dekanić koji je u 2010. i 2011. primio nešto više od 188 tisuća kuna 

ZAGREB » Više od četiri milijuna i 420 tisuća kuna isplatila je Hrvatska gospodarska komora od početka 2010. do kraja 2013. godine privatnim osobama na ime raznih honorara. Pri tome, popis ljudi koji su dobijali novac od institucije kojom je ravnao Nadan Vidošević potvrđuje i navode kako su i neke javne ličnosti solidno plaćane.  




I dvije državne institucije dobro su prolazile s honorarnim isplatama od Gospodarske komore u četiri posljednje godine Vidoševićevog mandata. Dvadesetak visokih službenika Carinske uprave kroz godine je bilo na solidnim honorarima koji su iznosili od pet do 30 tisuća kuna. Također, ukupno sedam zaposlenika Ministarstva poljoprivrede je na ovaj ili onaj način dobijalo honorare iz HGK. Jedna današnja zaposlenica Ministarstva unutarnjih poslova je pak u 2010. i 2011. godini dobila ukupno 62 tisuće kuna na ime honorara. 



  Jedno od najdojmljivijih imena svakako je savjetnik i predstojnik ureda Stjepana Mesića u vrijeme dok je bio predsjednik, stručnjak za energetiku Igor Dekanić. On je u 2010. i 2011. godini primio nešto više od 188 tisuća kuna od HGK na ime honorara. Baš te dvije godine bile su puno rastrošnije od posljednje dvije. Naime, po godinama je utrošak na honorare HGK bio slijedeći: 2010. na honorare je potrošeno 1.538.588,04 kune, 2011. godine: 1.266.462,94 kune, 2012. godine: 781.332,64 te lani 841.298,76 kuna, pri čemu je riječ samo o isplatama honorara fizičkim osobama, a ne i tvrtkama te udrugama. 


 Česti predavač




Gledano pojedinačno po godinama u ovom razdoblju, najveću uplatu je imao vinar i pravnik Damir Klasiček, koji je u Nadanovoj najrastrošnijoj godini, 2010., dobio 236.967 kuna honorara. Uz već spomenutog Dekanića, on je jedini koji je u jednoj godini uspio dobiti šesteroznamenkasti iznos za honorare. No, ima onih koji su kroz ove četiri godine dobili sasvim zadovoljavajuće iznose od HGK. Još jedan enolog i poznavatelj vina Saša Špiranec tako je u ovom razdoblju ukupno zaradio više od 160 tisuća kuna. Još je više honorarima utržio Darko Vukadinović iz Hrvatskih cestovnih prijevoznika. On je kao česti predavač na seminarima koje je HGK organizirao u četiri godine zaradio 192 tisuće kuna. Do lani je na godišnjoj razini dobijao točno 60 tisuća kuna, a u 2013. primio je 12 tisuća. 



 Pravnici su također dobro zastupljeni na listi isplata. Čak dvije sutkinje Vrhovnog suda, te nekoliko sudaca nižih sudova su dobijali ne baš simbolične iznose od 35 do sto tisuća kuna, uglavnom za poslove sudskih arbitara pri sudu HGK. Očekivano, na popisu je i dosta prevoditelja koji su odrađivali prevode sa stranih jezika za potrebe Komore.



  Niti novinara ne nedostaje na listi, pri čemu su uvjerljivo najbrojniji oni s Hrvatske radio-televizije. Voditeljica »Potrošačkog koda« Sanja Smiljanić dobila je ukupno oko 40 tisuća kuna od 2010. do 2012. godine, dok lani nije bila među isplaćenim honorarcima. Nekadašnji voditelj središnjeg Dnevnika Danko Družijanić kroz sve četiri godine je primao honorare te je u ovom razdoblju završio s ukupno nešto više od 67 tisuća isplaćenih kuna. Još jedan bivši voditelj Dnevnika je na popisu honoraraca. Zoran Šprajc tako je dobio nešto više od 35 tisuća kuna honorara u istom razdoblju. Oko osam tisuća kuna u dvije prve godine ovog razdoblja dobila je i Kristina Validžić, dok je Nevena Rendelli 2012. godine dobila 3.500 kuna, vjerojatno za voditeljske poslove. Jedne godine honorarom od oko tisuću eura bio je isplaćen i Đuro Tomljenović, nekadašnji urednik Gospodarskog kluba na HRT-u. U 2010. honorar je dobila i Dijana Čuljak, koja je zavrijedila 14.870 kuna. 


 Brojni dizajneri


U 2012. godini još četiri medijska djelatnika dobila su po 22.500 kuna honorara. Radilo se o Jasni Babić, Seadu Aliću, Antunu Masli i Mislavu Šimatoviću, koji su novac dobili kao predujam za knjigu o deindustrijalizaciji Hrvatske. Honorar od 18.903 kune za neku uslugu dobio je 2010. godine i Franjo Tomić, čovjek koji je uvoznik BMW-ova za Hrvatsku. 


  Iako se Nadana Vidoševića često doživljavalo kao osobu jako sklonu umjetnosti, čemu je na kraju svjedočio i njegov podrum u policijskoj pretrazi, na popisu isplaćenih honorara nema baš mnogo umjetnika. Zapravo, jedini koji definitivno može ići pod taj opis je Kastavac s porečkom adresom, Ante Potočnjak, koji je 2011. godine dobio nešto manje od 20 tisuća kuna. S druge strane, gotovo je frapantan broj dizajnera koji su kroz ove četiri godine dobili manje ili veće iznose od HGK. Petnaestak dizajnera je tih godina dobijalo od pet do 25 tisuća kuna. 


  Svi isplaćeni honorari, koliko je poznato, dani su na ime stvarno ostvarenih usluga, a tim podacima raspolaže i USKOK.