Odluka

Vican će biti smijenjena: Blaženka Divjak preuzima reformu obrazovanja

Ljerka Bratonja Martinović

Izaći iz ideoloških rovova – Blaženka Divjak  / snimio D. KOVAČEVIĆ

Izaći iz ideoloških rovova – Blaženka Divjak / snimio D. KOVAČEVIĆ

Ministrica obrazovanja Divjak u proceduru šalje prijedlog izmjene provedbenog okvira Strategije obrazovanja kojim bi osobno preuzela upravljanje PSP-om i potpuno promijenila njegov sastav



Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak smjenjuje Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije (PSP) na čelu s Dijanom Vican, koje od njenog dolaska na ministarsku funkciju nije odradilo niti jedan posao za koji je bilo zaduženo. Kako kao ministrica nema ovlasti za takav potez, jer je PSP prema Strategiji neovisno tijelo osnovano pri Uredu predsjednika Vlade, a to joj je tijelo prepreka za bilo kakav konkretan potez na obrazovnoj reformi, Divjak u proceduru šalje prijedlog izmjene provedbenog okvira Strategije obrazovanja kojim bi osobno preuzela upravljanje PSP-om i potpuno promijenila njegov sastav.



Prema prijedlogu ministrice Blaženke Divjak, članovi PSP-a zaduženog za provedbu Strategije više neće biti stručnjaci, koji bi prema ideji prvog šefa PSP-a i autora Strategije, Nevena Budaka, trebali biti neovisni o politici. PSP bi, naprotiv, činili čelnici tijela i institucija koje su najodgovornije za provedbu pojedinih mjera iz Strategije. Na čelu PSP-a bit će sama ministrica obrazovanja. Na taj način će se provedba Strategije institucionalizirati i depolitizirati, tvrdi Divjak. »Vjerujem da će ovakav prijedlog u listopadu podržati i Hrvatski sabor kako bi nakon toga mogli formirati Ekspertnu radnu skupinu i ubrzano raditi na aktivnostima koje su prema Strategiji u nadležnosti PSP-a i ERS-a. Od postojećeg PSP-a očekujemo da izradi Akcijski plan do 8. rujna, u skladu sa zaključcima sastanka od 4. srpnja. Neovisno o ovome procesu, MZO intenzivno radi na drugim aktivnostima koje su propisane Strategijom, a koje nisu u isključivoj nadležnosti spomenutih tijela«, poručuje.



Sve dogovoreno




O odluci je medije izvijestila na potpuno neuobičajen način, šaljući priopćenje iz Središnjeg ureda HNS-a, umjesto iz svog ministarstva u kojem se na tu temu prvo planirao brifing za novinare. Premda takav kanal komunikacije dovodi u pitanje usklađenost odluke s koalicijskim partnerima u HDZ-u, sa Svetica uvjeravaju da je ovaj potez ministrice Divjak unaprijed dogovoren s premijerom Andrejom Plenkovićem. O smjeni Dijane Vican nagađalo se još početkom srpnja, kad je zbog prekrajanja obrazovne strategije njezin Akcijski plan vraćen na popravni ispit. Smjena se tada nije dogodila, a u međuvremenu je PSP napravio još jedan propust, po drugi put prekoračujući rok za ekipiranje Ekspertne radne skupine (ERS).


Ministrica Divjak našla se u situaciji da su joj u pogledu obrazovne reforme ruke vezane, reforma stoji u mjestu, a PSP funkcionira kao paralelna linija zapovijedanja s kojom nema dogovora. Vicanino povjerenstvo nije se sastalo mjesecima, niti je ministrica od njih uspjela dobili očitovanje na pitanja vezana uz sporni natječaj za ERS. Izlaz iz pat pozicije našla je u provedbenom okviru Strategije. U Uvodu i Smjernicama za provedbu kaže se da Strategija mora biti periodično vrednovana i po potrebi prerađena ili dopunjavana, a ključna dorada koju Divjak namjerava napraviti je izmjena provedbenog okvira.


– Od samih početaka provedbena struktura Strategije pokazuje se neučinkovitom, a s ciljem depolitizacije i ubrzavanja reforme predlažemo izmjenu provedbenog okvira. Kao ministrica najodgovornija sam za reformu i moram imati instrumente za njeno provođenje – poručila je ministrica Divjak u videoizjavi dostavljenoj medijima i najavila da u iduća dva tjedna u proceduru šalje prijedlog koji će ubrzati i institucionalizirati provedbu strategije.


Intenzivan rad


Praćenje provedbe Strategije vrlo je složeno i zahtijeva održivu kadrovsku strukturu i institucionalnu podršku svih dionika uključenih u proces, pa tako i političkih partnera HNS-a i HDZ-a, bez čije podrške reforma znanosti i obrazovanja nije moguća, argumentira svoj potez ministrica. Ističe kako sa svojim timom i u dogovoru s premijerom intenzivno radi na ovim izmjenama i planira radno ljeto da se ne bi gubilo vrijeme.


– Kao ministrica znanosti i obrazovanja, odgovorna sam za izlazak iz ideoloških rovova i ubrzavanje najvažnije reforme društva koja stoji posljednje dvije godine. Važno je da oni koji su odgovorni za reformu imaju u svojim rukama i instrumente za njezino provođenje – zaključuje ministrica Divjak, koja je nedavno na prosvjedu i sama tražila smjenu Dijane Vican.


Predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva Dijana Vican još uvijek se nalazi na konferenciji u inozemstvu, s koje je poručila kako o namjerama ministrice Divjak »ne zna ništa«, te da svoj posao radi prema premijerovoj odluci. Nakon boravka u inozemstvu Vican namjerava otići i na godišnji odmor. Akcijski plan koji u Vladi početkom srpnja nije dobio zeleno svjetlo, te je PSP-u naloženo da ga napravi prema novoj metodi, i u njega uključi sve izostavljene dijelove Strategije obrazovanja, mora prema dogovoru u Vladi biti dovršen najkasnije do 8. rujna.