Štern najavio moguće ponovno zapošljavanje "zviždačice"

Vesna Balenović u Ini će biti zadužena za borbu protiv korupcije

Ljerka Bratonja Martinović

Podršku za ponovno zapošljavanje "zviždačice", prema riječima predsjednika NO Ine, dala je i premijerka Kosor



Predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern potvrdio je mogućnost da Vesna Balenović, »zviždačica« koja je prije deset godina dobila otkaz u Ini, kada je nekolicinu čelnika te naftne kompanije optužila za kriminal, bude vraćena na posao u Inu.


– Dobra volja za to postoji, a podršku za to dala je i premijerka Jadranka Kosor. Razgovara se o mogućnosti da joj se unutar Ine pronađe adekvatno radno mjesto posvećeno borbi protiv korupcije, kazao je Štern. 


Novinare je zanimalo i hoće li Ina isplatiti odštetu Vesni Balenović, no Štern na to pitanje nije ponudio konkretan odgovor, podsjetivši da je ona izgubila sudske sporove. 




U subotnjem Novom listu Štern je poručio da će Vesna Balenović biti obeštećena za nepravdu koja joj je nanesena, te da će se on zalakati za to “da joj se na neki način vrati dostojanstvo i nadoknadi sve što je propatila za pravednu stvar. 


“ Ona je bila žrtva sustava i treba joj se pomoći. Na koji način, još nije definirano”, veli Štern, koji smatra da su njegovi prethodnici u Ini pogriješili dajući Vesni Balenović otkaz umjesto da su provjerili njene optužbe i upozorenja o nepravilnostima u sektoru transporta.


Balenović je u Hrvatskoj izgubila sve radne sporove pa se obratila Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Vlada joj je u postupku pred tim sudom ponudila odštetu, a ona je izrazila spremnost prihvatiti odštetu ako bude vraćena na posao