Kraljevi domaće burze

Veliki obrat na vrhu liste najbogatijih Hrvata: Izgubio je puste milijune na šokantan način

P. N.

Foto NL

Foto NL



Godinama je naslov Forbesove liste najbogatijih Hrvata bio ”Todorić i ostali”, i doista je bilo tako. Agrokor nije imao konkurenciju, ni po zbirnoj vrijednosti dionica, ni po korporativnom vlasništvu koncentriranom u rukama jedne osobe, piše Jutarnji.


Todorić je držao koncern u rukama, a osim što je bio najveći domaći dioničar bio je, po vrijednosti dionica u svojem portfelju, i najbogatiji građanin Hrvatske, a u nekoliko navrata i regije. Šokantan pad koncerna zato je bio dosad najbolja i najuvjerljivija, ali i relativno najbezbolnija lekcija sudionicima hrvatskog mladog tržišta kapitala.


I u ovom slučaju neki su izgubili milijune u trenutku kada su dionice kompanija iz sastava koncerna postale papiri bez financijske podloge i danas se teško mire s posljedicama svoje investitorske pogreške. Ali da je izostala intervencija države, koja je sve do nekoliko mjeseci prije kraha bila potpuno nespremna reagirati, danas bi gubitnika bilo daleko više, a pitanje je i bi li se Hrvatska izvukla iz otpadne zone kreditnog rejtinga.




Bez Todorića, s čileanskom obitelji Luksic (točnije, brački – Lukšić) na čelu nove Globusove ljestvice rađene i dalje po strogoj Forbesovoj metodologiji, i s francuskom obitelji Besnier na trećoj poziciji (Dukat/Lactalis) vrh popisa najjačih igrača na našem malom, lokalnom tržištu kapitala danas je internacionaliziraniji nego ikada. I pravi domaći igrači, poput Emila Tedeschija i Ante Vlahovića koji se čvrsto već godinama drže vrha ljestvice, povremeno se smjenjujući u redoslijedu, danas su vlasnici velikih internacionalnih biznisa.


Tedeschi je ove godine drugi, iza Davora Luksica, Vlahović četvrti, nakon Emmanuela Besniera. Sama Zagrebačka burza, uostalom, dijelom je u malezijskim rukama – malezijski investitor Zong Xin (Rex) Yeap u njoj ima 19,98 posto vlasništva (sam je na 74. mjestu ljestvice), navodno je htio i još, ali nakon kupovine prvog paketa nije se više javljao, radi preko posrednika Milana Horvata iz brokerske kuće Fima. Ne treba zaboraviti ni to da Zagrebačka burza u svojem vlasništvu ima Ljubljansku borzu.


Najjači dioničari nisu nužno i najbogatiji građani Hrvatske iako svi neupitno pripadaju toj grupi, ali poneko ime nedostaje, poput Branka Roglića koji svoju kompaniju nikada nije prepustio tržištu, a među kolegama slovi za ”vjerojatno najbogatijeg hrvatskog građanina”.


Oni su međutim reprezentativan uzorak uspješnog dijela hrvatske ekonomije. Dok su domaća imena poznata i odgovaraju stvarnosti, internacionalni dio ljestvice pokazuje udio u vlasništvu, ali ne uvijek i osobu kojoj se taj udio može pripisati.


”Smatraju me jednim od najbogatijih ljudi u državi, ali ja sam samo zaposlenik obitelji”, svojedobno se u jednom od rijetkih intervjua požalio Davor Lukšić, koji je i danas prvi na ljestvici najbogatijih hrvatskih dioničara samo ”po dužnosti”.


Čileanska obitelj Lukšić jedna je od najbogatijih obitelji Latinske Amerike, godinama je na Forbesovim ljestvicama svjetskih milijardera. S imetkom od 14,6 milijardi dolara ove su godine na toj ljestvici na 74. mjestu, predstavljeni kao Iris Fontbona & family (Fontbona je udovica Andronica Luksica Abaroe, čileanskog magnata bračkih korijena, s ogromnim portfeljem temeljenim na rudarstvu i bankarskoj industriji), njihovo hrvatsko vlasništvo kojim upravlja Davor Luksic (tek jedan u dugom nizu budućih potencijalnih nasljednika obiteljskog bogatstva) još nije ”etažirano”.


Davor Lukšić, iako nesumnjivo jedan od najimućnijih stanovnika Zagreba, ne može sam unovčiti hrvatski dio vlasništva obitelji.