Predsjednik SDP-a

Veliki intervju Davora Bernardića: ‘DORH treba ispitati i ulogu Ramljaka i lanca Plenković – Marić – Dalić’

Tihana Tomičić

Tražimo opoziv cijele Vlade. Plenković je znao za ugovor, Plenković naglašava da podržava Ramljaka. Ramljak jednako Plenković! Potpredsjednica Dalić je vodila operaciju Agrokor...



Predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću slučaj Agrokor, i afere koje proizkaze iz toga, dolaze kao »as iz rukava«: dobio je priliku preuzeti ulogu lidera oporbe i pokrenuti proceduru za opoziv Vlade i premijera Andreja Plenkovića. Bez obzira što u tome možda i neće uspjeti, barem će prisiliti premijera da o neugodnoj temi govori pred Saborom i građanima.


SDP je krenuo u opoziv Vlade i premijera Plenkovića radi slučaja Agrokor i skandaloznog ugovora s Knighthead fondom, kojim se tom fondu daju sve ovlasti u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora, a povjerenik Ramljak praktički nije ni za što odgovoran, i još je nesmjenjiv? Stalno ste na to upozoravali – kakve još informacije imate i kakve posljedice ovo sve može imati?


– Radi se o ugovoru koji pokazuje kakve su se mutne igre vodile i kakve se mutne igre još vode pod krinkom Lex Agrokora. Uvjeren sam da je taj ugovor samo djelić opasnih financijskih operacija u koje su Agrokor uvukle grupacije koje je u Agrokor pustio premijer Plenković. Govorio sam i upozoravao da je Plenkovićeva ekipa, Dalić-Marić-Ramljak, uz pomoć preko noći sklepanog zakona, Lex Agrokora, pustila u hrvatski gospodarski prostor igrače kojima je cilj brzo i puno zaraditi – na tuđoj muci. Dok je Plenković uvjeravao javnost da stanje u Agrokoru nije tako loše, a onda da je ipak loše, već su odabrani odvjetnici i mutni konzultanti, daleko od očiju javnosti pisali zakon uz pomoć kojeg će se izvlačiti novac za odabrane, a radnicima i domaćim dobavljačima će se nuditi »oglodane kosti«, nešto malo, povremeno, da šute i preživljavaju. Dotle će odabrana ekipa izvlačiti novac iz ruševina Agrokora.




Što znači fraza koju stalno ponavljate, da je to »strvinarski fond«, vjerujem da javnost premalo zna o čemu se pritom točno radi?


– Sjećate li koliko sam puta pitao Plenkovića tko je pisao Lex Agrokor i koliko puta nisam dobio odgovor? Htio je to podmesti pod tepih. Radi se o tome da je lešinarski fond Knighthead dobio povjerljive informacije prije nego što je objavljen Lex Agrokor. Oni su, znajući za sadržaj tog zakona, i za planirani roll-up kredit, kupili bezvrijedne obveznice. Konkretno, kupujete po 30 posto, a znate da će nakon roll-upa biti plaćeno 100 posto. I to se još osigura zalogom na nekretnine tvrtki iz Agrokora. Sjetite se da je Ramljak priznao da je još prije objavljivanja Lex Agrokora pio kavu s menadžerima strvinarskog fonda. Sada vidimo i zašto. On je imao zadatak uvesti američki strvinarski fond, Knighthead u igru, da se prikopčaju na izvore novca, a onda je dobio ovlasti od njih – da i dalje vodi posao – za njih! Ne za interes Hrvatske. Ne za radnike Agrokora, ne za vjerovnike, nego za fondove koji će dobro debelo zaraditi na hrvatskoj crkavici.


Ortačko dogovaranje za odabrane 


Zatražili ste opoziv premijera Plenkovića, zašto?


– Tražimo opoziv cijele Vlade. Plenković je znao za ugovor, Plenković naglašava da podržava Ramljaka. Ramljak jednako Plenković! Potpredsjednica Dalić je vodila operaciju Agrokor, a ministar Marić je do prekjučer radio u Agrokoru i tvrdio da je tamo sve super! Pa sad vi meni recite je li dovoljno očekivati samo odstupanje jednog ministra ili je cijela ova Vlada kontaminirana mogućom korupcijom i sukobom interesa i dogovaranjem poslova za odabrane džepove? Ovo je nesumnjivo izdaja nacionalnih interesa i ovo je točka poslije koje moramo stati i otvoreno reći: ovo je Vlada koja radi protiv Hrvatske. Pod krinkom brige za radnike Agrokora oni su dogovarali tko će kome i koliko strpati u džep. Devedesetih su smislili pretvorbu i privatizaciju za odabrane HDZ obitelji, a danas nastavljaju proces. Ovo je ortačko dogovaranje za odabrane. Zbog toga što se radi o ozbiljnom ugrožavanju nacionalne sigurnosti zatražili smo i istragu kroz Odbor za nacionalnu sigurnost. Ova njihova igra ne smije biti podmetena pod tepih!


Kako komentirate izjave posebnog povjerenika Ramljaka? Nije prvi pozvan pred povjerenstvo.


– Drago mi je da je naglasio da će se odazvati pozivu na saslušanje pred istražnim povjerenstvom. Doduše, on kaže da želi svjedočiti, a kompanjoni iz stranke koja ga je dovela u Agrokor, ne daju da on dođe svjedočiti pred povjerenstvo! Ali ako uspijemo u namjeri da ga dovedemo pred povjerenstvo, to će biti pravo mjesto da odgovori na mnoge šuplje dijelove u svojoj priči. Postaje jasno da je on dio jednog cijelog tima, ortakluka koji je osmislio i zakonsku osnovu za cijelu operaciju a zatim i korake za daljnje postupke. Danas je svima jasno da ni on niti njegovi nalogodavci ne brinu o radnim mjestima, da im nije stalo do očuvanja zdravih dijelova kompanije, nego samo do njihovih »radnim mjesta«. Njihovih fotelja. DORH treba ispitati sve okolnosti ovog ortakluka.


Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je podržala istražno povjerenstvo upravo zbog novih spozbaja oko roll-up kredita – što to pokazuje? Prvo, jeste li u kontaktu s predsjednicom oko toga? Drugo, da li taj sukob predsjednice s Vladom zapravo znači i da je Plenković u opasnosti da izgubio dio podrške vlastite stranke, HDZ-a?


– Ne, nisam u kontaktu s predsjednicom. Vjerojatno je i njoj jasno da većina građana dijeli zabrinutost oko načina na koji Plenković i njegov povjerenik vode Agrokor. Drago mi je da je našla snage i distancirala se od Plenkovićeve alkemije oko Agrokora. I to sigurno jest znak da niti cijeli HDZ ne diše jednako oko tog mutnog posla.


Koja je po vama zadnja namjera Vlade koja je bila u stanju odobriti ovakav model za Agrokor?


– Uvjeren sam da nisu mislili dugoročno. Ovo je plan na kratke staze. Željeli su sačuvati privid mira, smiriti vjerovnike, a onda vidjeti što se tu još može izvući za odabrane. Nema tu strategije niti velikih planova od strane Plenkovića.


Todorić gradio kulu o karata 


Kako vidite sudbinu Agrokora? Je li poanta u tome da ga se nije htjelo prepustiti Rusima, pa će biti prepušten Amerikancima?


– Agrokor je ozbiljno devastiran. Ivica Todorić i njegov tim su gradili kulu od karata, sagradili su carstvo u državi, uz pomoć institucija, politike, elita je hranila elitu, a blagajnice su radile za sitniš. I tako godinama. Agrokor je narastao u krilu HDZ-a, uz pomoć HDZ-a, uz pomoć institucija koje su trebale čuvati hrvatsko gospodarstvo. Ne želimo da se ikada više u Hrvatskoj dogodi taj model neprirodnog rasta kompanije. Ne želimo da se dogodi da je moguće sakriti 20 milijardi kuna u poslovnim knjigama.


Mnogi kažu, SDP govori isto što i Todorić.


– Dakle, nesumnjivo jest da je Ivica Todorić odgovoran za stanje u koje je dovedena kompanija, ali želimo isto tako reći da oni koji su došli poslije njega, predvođeni Antom Ramljakom, nisu uveli red u Agrokor. Naprotiv, zahvaljujući Lexu Agrokor počinje nova epizoda ortačkog mešetarenja. Skupila se ekipa koja želi zaraditi na Agrokoru. Neće dobro proći ni radnici niti vjerovnici.


Predstavnici nekih hrvatskih dobavljača koji sudjeluju u radu vjerovničkog vijeća s Ramljakom još uvijek ga, izgleda, podržavaju?


– Budimo realni, mnogi domaći dobavljači su već izgubili mnogo u Agrokoru. Izgubit će još mnogo. Oni su sada, na žalost, u situaciji da biraju između »ništa« i »nešto«. Dobavljači naprosto pokušavaju barem nešto spasiti.


Očekujete li možda da će ova Vlada na kraju pasti na unutarnjim sukobima, sad kad se bude vidjelo da će početi prebacivanje međusobne odgovornosti za ovakve mutne ugovore za Agrokor?


– Odmah sam rekao da je ova Vlada, sklepana nabrzinu, nastala na interesima. Nema sumnje da će se mnogi pokušati distancirati od tima koji je smišljao i vodio operaciju u Agrokoru. No, nas to ne zanima. Ovo je Vlada koja nanosi štetu Hrvatskoj i vrijeme je da se maknu s političke scene. Nisu dali niti jedan odgovor na goruća hrvatska pitanja. Pogledajte što se događa s Inom, sjetite se kako su lagali da neće poskupjeti struja. Nisu donijeli mjere za depopulaciju, nisu spriječili odlazak mladih iz Hrvatske, kompleksne gospodarske reforme nema niti na vidiku. Samo su izgurali poreznu reformu koja je donijela onima koji imaju više, a lupila po džepu one koji imaju manje. Ovo je vlada koja je pokušala gurnuti Obiteljski zakon koji bi nas odveo natrag u 19 stoljeće! To su sve pokazatelji da ova Vlada ne radi dobro. A Agrokor je točka na kraju balade. Pokazatelj da se iza kulisa dogodilo i događa mešetarenje s dugoročnim posljedicama za cijeli gospodarski sustav.


A što vi mislite koje je rješenje za Agrokor? SDP je najavio i plan za spašavanje radnih mjesta u Agrokoru. Iz HDZ-a su vam proteklih dana često predbacivali da ste vi uglavnom radili selfie dok su oni »spašavali radna mjesta«?


– SDP je odmah nakon što je u Agrokoru pukla kriza ponudio prijedlog da se izmjenama stečajnog zakona omogući super senior financiranje kako bi u kompaniju stigao svjež novac, zaštite radna mjesta i omogući prioritet naplate malim dobavljačima. Bilo bi to rješenje koje bi moglo funkcionirati za sve kompanije, a ne samo za jednu – kako je to smišljeno s Lex Agrokorom. Koncern bi već bio u procesu restrukturiranja, kompanije koje opskrbljuju police Konzuma bi također već bile u procesu restrukturiranja. I ne bi bilo u igri lešinarskih fondova. No, sada imamo drugačiju situaciju. U SDP-u smo formirali tim koji prati situaciju i radimo na setu mjera, rješenja za Agrokor. Jer ovo što se zbiva u Agrokoru je potencijalna bomba za cijelo hrvatsko gospodarstvo. Jasno je da HDZ nema plan za spašavanje 40 tisuća radnih mjesta nego samo za svoja radna mjesta!


Plenkovićevi glavni savjetnici su Škegro i Šeks 


Kad je o istražnom povjerenstvu riječ, HDZ je nametnuo da se prvo saslušavaju Manolić i Mesić? Nije li to nakaradno?


– HDZ se prvo trudio da Povjerenstvo ne počne s radom, a kada je počelo raditi, krenuli su odmah s pričom da ga treba ukinuti. Plenkovićevi glavni savjetnici su Škegro i Šeks i to se vidi i na slučaju povjerenstva. Je li vama normalno da premijer objavljuje ukidanje tijela koje je izglasano u Saboru? A sada je Milijan Brkić dobio zadatak isključiti kamere i spriječiti da se pred povjerenstvo dovedu Ramljak i ekipa. Sada oni žele Josipa Manolića i Stipu Mesića! I dalje bježe od Povjerenstva kao vrag od tamjana. Zato jer je Agrokor njihovo čedo. Agrokor jednako HDZ!


* Cijeli intervju pročitajte u prilogu Pogled u tiskanom izdanju Novog lista…