Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
18. veljače 2020.
Pretjerivanje

Velika gospa na HRT-u: Javni servis poput vatikanske televizije

Previše vjerskog sadržaja, nadmašene sve moguće obaveze iz Ugovora HRT-a i Biskupske konferencije / snimio  N. REBERŠAK
Previše vjerskog sadržaja, nadmašene sve moguće obaveze iz Ugovora HRT-a i Biskupske konferencije / snimio N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 14. kolovoz 2017. u 21:30 2017-08-14T21:30:58+02:00

Od jutra do sutra na rasporedu će biti vjerski sadržaji, od misnih slavlja na dalje, a njima će biti dobrano zadojene i emisije koje nominalno ne spadaju u religijske formate, poput Mora ili Dnevnika

Razumljivo je da javna televizija za vjerske blagdane posveti određen broj priloga proslavi tih religijskih blagdana, međutim kad javna televizija ima više priloga i emisija nego Vatikanska televizija, više nego ijedna televizija u katoličkom vlasništvu, onda je to doista prešlo sve moguće granice i mjere programskog uređivanja na HRT-u.

Međutim, to više nikoga ne iznenađuje jer HRT je doista postao televizija koja ne samo da nadmašuje sve moguće obaveze prema Ugovoru između HRT-a i Biskupske konferencije, nego to postaje i kontraproduktivno i u svakom slučaju odbija dobar dio gledatelja – kazao nam je Ivica Maštruko, član Programskog vijeća HRT-a zamoljen za komentar pomalo nevjerojatne činjenice da je Službi za odnose s javnošću HRT-a trebalo ogromnih 8.000 znakova ne bili »sažela« detalje posebnog programa što su ga za blagdan Velike Gospe složili urednici javnog servisa.

»Novosti« pobrojile 48 religijskih sadržaja

Zgodno je spomenuti kako je primjerice i u siječnju ove godine na jednoj od sjednica Programskog vijeća HRT-a bilo kritika na program od strane vijećnika koji su smatrali da je religijskog sadržaja jednostavno previše za nešto što se zove javna televizija. U tjedniku »Novosti« tih je dana izišao tekst »Katolički televizionari« u kojem je nabrojeno 48 emisija religijskog sadržaja što se u različitom ritmu, emitiraju na televizijskim i radijskim kanalima javnog servisa. Tadašnje čelništvo sve je primjedbe s indignacijom odbacilo. Današnje čelništvo, sudeći po najavi blagdanskog programu, otišlo je još koji korak, koji sat, koji format dalje.

Prijenos misa

Od jutra do sutra vjerski sadržaj, i to da se ne spomene činjenica da će njime biti dobrano zadojene i emisije koje nominalno ne spadaju u religijske formate, već se primjerice zovu More, Dnevnik i tome slično. Na Prvom programu sve započinje prijenosom svečanoga misnog slavlja na otvorenome iz župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači. Svečano misno slavlje na rasporedu je s početkom 10.55, a predvodit će ga bjelovarsko-križevački biskup monsinjor Vjekoslav Huzjak. Navečer, u 20.55 na Prvome programu na rasporedu je igrani film Majka Terezija. Na Drugome programu Hrvatske televizije u utorak će biti prikazana prigodna Svlačionica Roberta Knjaza. Prigodna, jer je ekipa Svlačionice pred kamere dovela »trojicu ljudi koji su cijeli svoj život posvetili odricanju u korist drugih«, trojicu svećenika. To su Domagoj Matošević, rektor Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu, Dragutin Goričanec, humanitarac iz udruge Job te Odilon Beninski, »svećenik na razmjeni«.

U priopćenju se puk upućuje na 18.10 sati kada je na rasporedu dokumentarni film »Edita Marija od Križa« autorice Nade Šurjak. Treći program – onaj za koji se iz ove perspektive čini upravo nevjerojatnim da je, ne tako davno, nudio program ravan onome kanala Arte – točno u 12.00 donosi snimku osmoga festivala marijansko-duhovne klapske pjesme održanoga u Sinju 4. kolovoza 2016. godine. Također na Trećem, u 20.00 ide mjuzikl »Mirakul« autora Dražena Žanka i Ivana Ivice Krajača.

– Ovo iznimno glazbeno-scensko ostvarenje praizvedeno je pred zagrebačkom publikom 4. prosinca prošle godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu. Potresna je to priča biblijskih razmjera iz junačke hrvatske povijesti, koja govori o šačici od sedamstotinjak hrabrih sinjskih bojovnika i fratara, koji su u neravnopravnoj bitki pod Sinjem pobijedili zastrašujuću armadu od 60.000 turskih ratnika uz čudotvorni zagovor Gospe Sinjske 1715. godine – kaže se, među ostalim, u priopćenju.

I tableti i mobiteli

Ni Četvrti televizijski program ne zaostaje. Tu će se u 8.50 emitirati posebno izdanje dokumentarne serije »Bajkovita Hrvatska« naslovljeno »Katedrala Velike Gospe – Dubrovnik« autora Paule Jusić i Đele Jusića. U 15.05 bit će prikazan dokumentarni film Nine Lovčevića »Duhovni velikani: Kardinal Josip Bozanić«! Dakako, tu je i radijski programa, pače programi. Na Prvom programu HR-a od 11.00 izravno će se prenositi sveta misa iz Nacionalnoga svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, a prigodne sadržaje u povodu blagdana Velike Gospe u utorak 15. kolovoza pripremili su i međunarodni multimedijski program HRT Glas Hrvatske te Radio Sljeme i HRT-ove lokalne radiopostaje. I na kraju, iako ne manje važno, ako ste umjesto krunice voljni svetištima pronositi tablete i mobitele, tu je i podatak da ćete na istima moći pratiti sav prigodan program HRT-a.

– Svi sadržaji su impregnirani vjerskim sadržajem, a ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobra ukusa. I nisu tu u pitanju religijska osjećanja gledatelja, nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama – ne dvoji Maštruko.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.