HEP tvrdi da njihova struja neće poskupjeti

Vaučeri za siromašne: Samo jedan opskrbljivač električne energije odlučio iz svog džepa plaćati solidarnu naknadu od tri lipe

Bojana Mrvoš Pavić

Vaučeri dolaze  1. listopada / Foto V. KARUZA

Vaučeri dolaze 1. listopada / Foto V. KARUZA

Vaučeri bi trebali profunkcionirati s prvim danom listopada, dokad i centri za socijalnu skrb trebaju odrediti koliko će troška električne energije kome biti subvencionirano, kako će se računi s vaučerima plaćati, i još puno drugih »detalja«



ZAGREB  Nema nikakve garancije da će opskrbljivači električne energije, izuzev HEP-a, sniziti cijenu struje za tri lipe po kilovatsatu kako građani – njihovi potrošači, ne bi osjetili poskupljenje zbog vaučera za električnu energiju siromašnima  – proizlazi iz neslužbenog tumačenja Ministarstva gospodarstva na pitanje što garantira da svi potrošači u Hrvatskoj iz kategorije kućanstva neće iz svog džepa plaćati solidarnu naknadu. S opskrbljivačima nije dogovorena nikakva kompenzacija, pa će tri lipe plaćati ili potrošači iz kategorije kućanstava, ili opskrbljivači iz svog džepa. Zasad je jedino HEP priopćio da kod njega poskupljenja neće biti, odnosno da će po tri lipe plaćati sam, no za očekivati je da će ga, zbog tržišne utakmice, slijediti i ostali – RWE, GEN-I te drugi.


Podsjetimo, Vlada je donijela uredbu prema kojoj će se vaučer za subvencioniranje troška električne energije najsiromašnijima – korisnicima socijalne pomoći, financirati iz poskupljenja struje građanima za tri lipe po potrošenom kWh, pri čemu s opskrbljivačima nije dogovoreno kako će im se kompenzirati trošak ako svoje cijene ne podignu, pa računi kućanstvima ostanu isti.


»Očekujemo da za kućanstva neće biti poskupljenja. Svi su opskrbljivači izrazili namjeru i razumijevanje za problem. Hoće li oni sami snositi teret, pitanje je njihove poslovne odluke«, kazala je jučer pomoćnica ministra gospodarstva za energetiku, Sabina Škrtić. Proračun, napominju u Ministarstvu gospodarstva, sigurno neće osjetiti trošak vaučera, što znači da će, ovisno o odluci opskrbljivača energije, izuzev HEP-a, trošak podnijeti ili građani ili opskrbljivači sami, dakle privatni sektor. Kako, međutim, nema nikakve garancije, pogotovo pismene, da opskrbljivači – RWE, GEN-i i drugi neovisni od HEP-a za tri lipe neće podizati svoje cijene, jer ih Vlada na to ne može obavezati, solidarni će, htjeli ili ne, morati biti građani. Kako je potrošnja električne energije u Hrvatskoj značajno pala, na prosječnih oko 2.700 kWh godišnje po kućanstvu, to znači da će mjesečni račun poskupjeti za otprilike šest kuna, s kojima će se nekom drugom pomoći da ima barem osnovno – električnu energiju za grijanje ili kuhanje, svjetlo.




Vaučeri bi trebali profunkcionirati s prvim danom listopada, dokad i centri za socijalnu skrb trebaju odrediti koliko će troška električne energije kome biti subvencionirano, kako će se računi s vaučerima plaćati, i još puno drugih »detalja«. Do tog datuma i HEP-ODS kao tvrtka koja ima najveći broj potrošača, preko 80 posto, mora dobiti odobrenje od Energetske regulatorne agencije da cijenu pojeftini za tri lipe. Na pitanje može li se sve to stići do početka listopada, u Ministarstvu gospodarstva odgovaraju kako imaju i rezervni scenarij, odnosno kako su osigurana određena sredstva da bi novi sustav vaučera mogao profunkcionirati dok se svi tehnički detalji ne riješe. Od tri lipe po kilovatsatu planira se prikupiti oko 160 do 170 milijuna kuna, čime bi se trebale osigurati subvencije za oko 125 tisuća  socijalno ugroženih.