Novi iskorak

VELIKI USPJEH RIJEČKIH LIJEČNIKA Prva transplantacija rožnice u riječkoj bolnici

Hina

Doktorice Nives Jonjić, Maja Merlak i Iva Dekaris, Foto: S. DRECHSLER

Doktorice Nives Jonjić, Maja Merlak i Iva Dekaris, Foto: S. DRECHSLER

Operacija je obavljena kod bolesnice koja boluje od rožnične bolesti keratokonusa, jedne od najčešćih bolesti zbog koje se izvodi transplantacija rožnice, a zahvaća mlade i radno sposobne osobe



Prva transplantacije rožnice, u kojoj su surađivali liječnici riječke Klinike za oftalmologiju i zagrebačke Specijalne bolnice »Svjetlost«, obavljena je u četvrtak u riječkom Kliničkom bolničkom centru, operacija je odlično prošla, a konačni rezultat operacije 45-godišnje pacijentice očekuje se nakon nekoliko mjeseci, rečeno je na konferenciji za novinare u riječkoj bolnici.


Operacija je obavljena s donorskom rožnicom isporučenom iz zagrebačkog KBC-a Rebro, iz domaće očne banke.


Transplantacija rožnice do sada je bila gotovo jedina operacija zbog koje su očni pacijenti s riječkog područja morali putovati, jer se obavljala samo u Zagrebu, u državnim kliničkim bolnicama i u privatnoj klinici »Svjetlost«. Taj će se zahvat od sada obavljati i u Rijeci, a u početku će se i dalje raditi u suradnji s klinikom »Svjetlost«.




Iz riječkog KBC-a ističu da je, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 20 milijuna ljudi slijepo zbog bolesti rožnice koja bi se mogla izliječiti transplantacijom. Rožnica je prednji prozirni dio oka, a ako inače zdravo oko dobije bolest ili ozljedu rožnice, pacijent gubi vid. Transplantacija rožnice je operacija u kojoj se bolesna, ozlijeđena rožnica zamijeni sa zdravom, doniranom ljudskom rožnicom.


Ta vrsta operacije danas je najčešće izvođena transplantacija tkiva. Godišnje se u Americi i u Europi napravi oko 40.000 operacija, u Hrvatskoj oko 150, a uspješnost je u nisko rizičnih pacijenata veća od 95 posto.


To je općenito najuspješniji oblik transplantacije, nakon koje većina bolesnika prima samo lokalnu terapiju kapljicama, bez sustavne imunosupresivne terapije. Uspješnost transplantacije je visoka jer je rožnica imunološki privilegirano tkivo, a u takvim se tkivima reakcija odbacivanja stranog tkiva događa vrlo rijetko.


Iz riječkog KBC-a navode da se u Hrvatskoj transplantacija rožnice obavlja već godinama, ali se suvremeni i danas jedino dozvoljiv pristup – transplantacija rožnice s donorskim tkivom čija je kvaliteta testirana u očnoj banci, provodi od 1995. Tada je zaslugom Nikice Gabrića i Ive Dekaris otvorena prva očna banka u Hrvatskoj, u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh.


Sada se donorsko tkivo provjerene kvalitete pribavlja iz hrvatske očne banke smještene u KBC-u Rebro, pa je i rožnica za prvu riječku transplantaciju pribavljena tamo. Svaka donorska rožnica prije transplantacije procijeni se pod mikroskopom, radi potrebnih medicinskih parametara kvalitete, te se valjano testira zdravstveno stanje donora, kako bi se isključila mogućnost prijenosa infekcije na primatelja rožnice.