Ugovor je ugovor

Uvođenje zajedničke valute nam je suđeno: Hrvatska ni da hoće ne može na referendum o uvođenju eura

Irena Frlan Gašparović

REUTERS

REUTERS

Hrvatska je ulaskom u EU preuzela obvezu uvođenja eura i to je bio dio ugovora o pristupanju, a Ustav RH kaže da su međunarodni ugovori po snazi iznad zakona



ZAGREB Prije gotovo 15 godina, Šveđani su na referendumu odlučivali treba li Švedska zamijeniti nacionalnu valutu eurom. Odaziv je bio velik, više od 80 posto, a pobjedili su protivnici prelaska na zajedničku europsku valutu. Tako se i danas u Švedskoj plaća švedskim krunama, iako formalno ta skandinavska država nema izuzeća od uvođenja eura, za razliku od Danske i Velike Britanije koje nisu obvezane pristupiti eurozoni.


Ustavne promjene


Talijanske lire već odavno nisu u opticaju, ali se, zahvaljujući recentnim političkim zbivanjima, i u Italiji u posljednje vrijeme pojavilo pitanje hoće li ta država ostati članica eurozone. Stranke koje su došle na vlast nisu pretjerano raspoložene prema euru, a u kampanji za nedavne izbore koketiralo se i s mogućim referendumom o tom pitanju. No, većina Talijana, čini se, navikla se na euro i ne žele da zemlja napusti eurozonu. Rezultati dviju anketa, kako prenosi Hina, pokazali su da između 60 i 72 posto talijanskih građana želi zadržati Italiju u eurozoni.


U Hrvatskoj je, naravno, službena valuta još uvijek kuna, no Vlada planira da Hrvatska za dvije godine uđe u tečajni mehanizam koji se smatra »čekaonicom« za uvođenje eura. U pregovorima o ulasku u Europsku uniju, Hrvatska, kako je poznato, u pogledu eura nije ni tražila izuzeće. »Od svake nove članice Europske unije, pa tako i od Hrvatske, koja se na to obvezala u svom pristupnom ugovoru, očekuje se da prihvati euro kada za to ispuni uvjete«, pojasnio je u uvodu Vladine strategije za uvođenje eura premijer Andrej Plenković.




Može li taj plan poremetiti eventualni referendum o tom pitanju? I bi li takav referendum uopće bio moguć ako budu prihvaćene promjene Ustava koje predlaže SDP, a kojima je, među ostalim, predviđeno da se referendum ne može raspisati o pitanjima »koje se odnose na obveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora«? Međunarodni ugovor u ovom slučaju predstavljao bi ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.


Autor SDP-ovog prijedloga ustavnih promjena, potpredsjednik stranke Peđa Grbin smatra kako se o uvođenju eura u Hrvatskoj ni po sada aktualnim propisima referendum ne može raspisati. Zašto? Zato jer je već održan, 22. siječnja 2012. godine.


– Republika Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju preuzela obvezu uvođenja eura – objašnjava Grbin. Ta obveza, objašnjava, bila je dio ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.


– Da bi stupio na snagu taj je ugovor morao proći dva glasovanja u Hrvatskom saboru i referendum – prisnažuje Grbin.


Iznad zakona


O tome govori i članak 141 Ustava RH, koji kaže kako su međunarodni ugovori po snazi iznad zakona.


– Njihove se odredbe mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni, ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava – kaže se u tom članku Ustava.


Ustavna stručnjakinja Sanja Barić je, govoreći o inicijativi za referendumu o izlasku iz Istanbulske konvencije za N1 kazala kako međunarodni ugovor mogu otkazati isključivo državna tijela.


– Zamislite ugovor koji se nama ne sviđa, ne želimo više pravosudno surađivati sa Srbijom, Crnom Gorom, pa ne želimo Vatikanske ugovore. Može li narod odlučivati o otkazivanju međunarodnih ugovora? Naravno da ne, jer Ustav ograničava sve pa čak i narod – kazala je Barić.


Ukratko, što se tiče eura, Hrvatska ga, kao ni poštivanje ostalih detalja ugovora o pristupanju Europskoj uniji, ne može izbjeći – referendumom.


Eurobarometar: Polovina Hrvata protiv eura


Prema nedavnom istraživanju Eurobarometra, hrvatski građani nisu entuzijastični kad se radi o uvođenju eura. Dapače, anketa je pokazala da je 47 posto ispitanika za uvođenje eura, a 50 posto protiv. Velika većina, 74 posto, smatra da Hrvatska nije spremna za euro. U pogledu prelaska na europsku valutu, građani najviše strahuju od namještanja cijena – drugim riječima, od poskupljenja. No, u isto vrijeme 84 posto anketiranih procjenjuje da će se moći prilagoditi zamjeni kuna eurima.


Švedski poučak


Švedska je u EU ušla 1994. godine i u svom pristupnom ugovoru imala je obvezu ulaska u eurozonu kad za to zadovolji ekonomske kriterije. No, Šveđani su »rupicu« našli u obveznom tečajnom mehanizmu za uvođenje eura (ERM 2) u kojem zemlja kandidat mora provesti dvije godine – za ulazak u taj mehanizam Švedska drži da je dobrovoljan. Kako su na referendumu glasali protiv eura, ta skandinavska zemlja i dalje koristi svoju valutu, švedsku krunu, iako se euro može koristi kao sredstvo plaćanja u nekim trgovinama, hotelima i restoranima.


No, očito je da za ovakav način izbjegavanja obveze iz ugovora o pristupanju mora postojati prvo snažna politička volja među svim važnijim strankama, a osim Živog zida, teško je u Hrvatskoj naći bitniju političku stranku koja bi se, u situaciji kad je domaće gospodarstvo ionako visoko eurizirano, založila za zadržavanje kune.